Pomiary akustyki (fal stojących)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Re: Pomiary akustyki (fal stojących)

Post autor: joszko » piątek 21 paź 2005, 10:00

......Co myślicie o tym ,aby wykonać takie pomiary jak Koledzy, przeanalizować i spróbować skorygować pasmo przy pomocy eq parametrycznego na wyjściu karty...(o ile dobrze pamietam firma JBL stosuje podobne rozwiązanie w swoich monitorach).

Czy może wogóle niema to sensu, pomysł przyszedł mi przed chwila i nie zdążyłem solidnie sie zastanowić

Jestem bardzo ciekawy waszych opini...

Pozdrawiam Wszystkich...

jakis czas temu o tym dyskusja juz. ulatwie sprawe (nie bede odsylal do wyszukiwarki) - w skrocie to jest bez sensu.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem kolegę. dlaczego bez sensu? Walka korektorem z falami stojącymi, to tak, ale korekcja ogólnego brzmienia, ze względu na niedoskonałości pomieszczenia i innych, czemu nie.

Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » piątek 21 paź 2005, 10:11

Natomiast ja wpadlem na inny pomysl: moze wprowadzic jakas asymetrie? Przeciez wezly powstaja dokladnie w 1/2 , 1/3 itd. dlugosci pomieszczenia! Moze udaloby sie wcisnac sie gdzies z glowa w ciekawszy akustycznie punkt? :)

no właśnie, też myslałem to zrobić u siebie ale mam wrażenie, ze mam za małe pomieszczenie na takie manewry (meble na wymiar itp).

Mam też inny problem. Scianka za monitorami jest z regipsu i była postawiona zanim powstała reżyserka i pokój nagrań. Łatwo rezonuj jak na mój gust, ale co tu teraz zrobić?
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 21 paź 2005, 11:38

co do korekci to monitory dynaudio air6.....

badajac swoje fale wez pod uwage nieliniowosc odsluchow - to moze zepsuc caly pomiar

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » piątek 21 paź 2005, 14:32

...co do korekci to monitory dynaudio air6.....

badajac swoje fale wez pod uwage nieliniowosc odsluchow - to moze zepsuc caly pomiar...

Ja właśnie chciałem zmierzyć nieliniowość odsłuchu, no zresztą fale jeżeli w danym punkcie pomiaru występuja to też...porównać to do wzorca i na wyjściu ustawić korektor...

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 22 paź 2005, 02:31

ok

tylko zrob to w komorze bezechowej a nie w paskudnym pomieszczeniu bo wtedy taki pomiar sensu za duzego nie ma.....

jak bedziesz mial referencyjny wykres odsluchu to mozesz sobie zbadac pomieszczenie

inaczej bedzie niestety malo dokladnie

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » sobota 22 paź 2005, 17:48

...ok

tylko zrob to w komorze bezechowej a nie w paskudnym pomieszczeniu bo wtedy taki pomiar sensu za duzego nie ma.....

jak bedziesz mial referencyjny wykres odsluchu to mozesz sobie zbadac pomieszczenie

inaczej bedzie niestety malo dokladnie...

dlczego?...kiedy zrobie pomiar w pomieszcezniu jego wynikiem bedzie nieliniowość odsłuchu i zarazem niedoskonałość pomieszczenia, oczywiście przed takim pomiarem dobrze by było przystosować pomieszceznie w miare możliwości jak najlepiej, aby korektorem nie walczyć z rezonansami bo to faktycznie może być bez sensu.

Ano

Post autor: Ano » sobota 22 paź 2005, 19:29

...oczywiście przed takim pomiarem dobrze by było przystosować pomieszceznie w miare możliwości jak najlepiej, aby korektorem nie walczyć z rezonansami bo to faktycznie może być bez sensu....

To bardzo istotne, bo korektorem nie da sie dostatecznie dobrze "wygluszyc" fal stojacych. Te czestotliwosci wybrzmiewaja znacznie dluzej i ich dynamika nie jest liniowa. Zanim zaczniemy zabawe w korekcje monitorow to wpierw musimy znac (zmierzyc) brzmienie pomieszczenia.

Ja probowalem tego dokonac w nastepujacy sposob:

Ustawilem przed domem, na trawie, dwa monitory na krzeslach i mikrofon ECM8000. Na plytce CD-R przygotowalem 5 sekundowe sygnaly pomiarowe od 20 - 200Hz w odstepach co 1/6 oktawy. Pomiar nagralem na Laptopa, nastepnie przy tym samym ustawieniu i glosnosci powtorzylem go w pomieszczeniu odsluchowym. Roznica tych dwoch pomiarow jest dokladnym wykresem "brzmienia" pomieszczenia, wszelkie nierownomiernosci charakterystyk monitorow czy mikrofonu zostaja automatycznie skompensowane. Teraz mozna przystapic do wygluszania i budowy pulapek dla basu.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » niedziela 23 paź 2005, 13:50

Pozazdrościć okolicy w której mieszkasz

Ja przed blok raczej nie wyjde:/

Jak uwarzacie, jakie tony generować, jaka rozpietość co 5 Hz wystarczy??

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » poniedziałek 24 paź 2005, 18:28

Chciałem się zapytać o jeszce dość istotna sprawę, w bierzącym numerze EIS zamieszczony jest arkusz kalkulacyjny, służący do wyliczania rezonansów osiowych.( dla prostopadłościanu)

Mój pokój jest prostopadłościanem, ale postawiłem w nim kabine wokalową która niszczy ten układ Jak będzie lepiej, kiedy będę liczył dla wymiarów pierwotnego pomieszczenia, czy na szerokość pomniejszonego o rozmiar kabiny.

Sam pokój ma wymiary:

Długość 2,43

Szerokość 3,61

Wysokość 2,6

Kabina umieszczona jest w rogu i ma wymiary:

Długość 1,36

Szerokość 1,12

Wysokość 2,1

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » poniedziałek 24 paź 2005, 20:15

....Mój pokój jest prostopadłościanem, ale postawiłem w nim kabine wokalową która niszczy ten układ Jak będzie lepiej, kiedy będę liczył dla wymiarów pierwotnego pomieszczenia, czy na szerokość pomniejszonego o rozmiar kabiny.....

Proponuję liczyć dla wymiarów pierwotnego pomieszczenia - taka kabina nie jest jakąś specjalną przeszkodą dla pierwszych kilku rezonansów, które są najbardziej upierdliwe, bo najmocniejsze..... no chyba że jest z ołowiu i wypełniona betonem, ale domyślam się że nie jest..

Pozdrawiam.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

ODPOWIEDZ