Power MacG5 + ProTools HD - opłaca się?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Power MacG5 + ProTools HD - opłaca się?

Post autor: matiz » niedziela 30 paź 2005, 20:28

...przeczytałem to wczesniej, i moze faktycznie PC w cenie PowerMaca jest lepszy muszę sie jeszcze pozastanawiac

dzieki...

I taki piekny temat, a skonczy sie jak zwykle - na kx-ach

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » niedziela 30 paź 2005, 21:02

......przeczytałem to wczesniej, i moze faktycznie PC w cenie PowerMaca jest lepszy muszę sie jeszcze pozastanawiac

dzieki...

I taki piekny temat, a skonczy sie jak zwykle - na kx-ach ...

to go rozwin i sie wypowiedz o ProToolsie i Macu...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 30 paź 2005, 21:24

...to go rozwin i sie wypowiedz o ProToolsie i Macu...

Matiz ma rację, i nie ma co rozwijać. A wypowiedzi o ProToolsie i jego wyższości (niższości) zalegają na forum jak kaszanka na zimno. I wiele kończyło się na SB . Nie dziwię się, że to napisał, bo ma absolutna rację.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » niedziela 30 paź 2005, 21:27

......to go rozwin i sie wypowiedz o ProToolsie i Macu...

Matiz ma rację, i nie ma co rozwijać. A wypowiedzi o ProToolsie i jego wyższości (niższości) zalegają na forum jak kaszanka na zimno. I wiele kończyło się na SB . Nie dziwię się, że to napisał, bo ma absolutna rację.

...

dobra dzieki... Melduje ze mozna ten post usunąc panie Adminie

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 30 paź 2005, 21:48

Czy to się opłaca?, czy warto inwestowac w ProToolsa ?

Czy moze lepiej kupic Logic/Cubase/Nuendo i do tego jakis interfejs RME lub Mytek...

Widzisz - w tym fragmencie Twojego pytania IMO tkwi najwiekszy problem. Jak mozemy odpowiedziec na takie pytanie? Co to znaczy "oplaca sie"? Latwo zjechac jak bura suke goscia, ktory chce kupic mikrofon do zastosowan wokalnych, ktory spelnialby "srednie wymagania", ale jak kto pyta o Pro-Toolsa, to jest gosc i zasluguje na powazne potraktowanie. Otoz ten gosc nie zasluguje na powazne traktowanie, jezeli o 11:18 pisze:

Zdecydowałem się na kupno Power Maca G5

a po jednym-dwoch anonimowych postach juz o 19:15:

moze faktycznie PC w cenie PowerMaca jest lepszy

Co odpowiedziec, kiedy pytajacy moze juz nie byc ta odpowiedzia zainteresowany, bo wlasnie przeczytal, ze maki sie wieszaja i podobno wcale nie sa takie szybkie i w zwiazku z tym oplacalnosc jest nikla. Co sie bardziej oplaca - ferrari czy tir?

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » niedziela 30 paź 2005, 21:55

... Czy to się opłaca?, czy warto inwestowac w ProToolsa ?

Czy moze lepiej kupic Logic/Cubase/Nuendo i do tego jakis interfejs RME lub Mytek...

Widzisz - w tym fragmencie Twojego pytania IMO tkwi najwiekszy problem. Jak mozemy odpowiedziec na takie pytanie? Co to znaczy "oplaca sie"? Latwo zjechac jak bura suke goscia, ktory chce kupic mikrofon do zastosowan wokalnych, ktory spelnialby "srednie wymagania", ale jak kto pyta o Pro-Toolsa, to jest gosc i zasluguje na powazne potraktowanie. Otoz ten gosc nie zasluguje na powazne traktowanie, jezeli o 11:18 pisze:

Zdecydowałem się na kupno Power Maca G5

a po jednym-dwoch anonimowych postach juz o 19:15:

moze faktycznie PC w cenie PowerMaca jest lepszy

Co odpowiedziec, kiedy pytajacy moze juz nie byc ta odpowiedzia zainteresowany, bo wlasnie przeczytal, ze maki sie wieszaja i podobno wcale nie sa takie szybkie i w zwiazku z tym oplacalnosc jest nikla. Co sie bardziej oplaca - ferrari czy tir?...

a moze w tym czasie skonsultowałem się z jakis człowiekiem w sprawie komputera ?

a moze pisze tam ze muszę sie powaznie zastanowic

a moze pisze tam moze

a moze nie musisz mnie powaznie traktowac

a kiedy ja zjechałem tego goscia ? mozesz mi powiedzec ?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 30 paź 2005, 22:02

a moze

a moze

a moze

a moze

Niestety, taka dyskusja jest tyle warta, co wiele innych podobnych na tym forum (a moze kupic Groove Tubes? Nie! Lepiej TLAudio! Co? Przeciez Avalon bedzie lepszy!)

Ktos, kto chce zainwestowac 6k euro nie pyta ludzi na forum o rade. I tu nie chodzi nawet o dyskusje, zeby wybadac co lepsze. To sa zbyt powazne rzeczy i osoba decydujaca sie takie zakupy powinna mie3c swiadomosc wszystkiego od poczatku do konca. Jesli nie ma - to moim zadniem wie tyle (a raczej tak niewiele), ze bez roznicy, co jej doradza.

Wybacz, jesli urazilem - tak uwazam.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » niedziela 30 paź 2005, 22:06

Dobrze, dziekuje juz Panie Matiz, juz wiem swoje, nie musi Pan dzielic sie swoją wiedzą z człowiekiem nie powaznym...Przekonałem się dzisaj ze, są ludzie ktorzy potrafią odpowiedzec na zadane pytania... i juz zostałem OŚWIECONY i wiem co mam wybrac i w co warto inwestowac i co moge otrzymac inwestując.

Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 30 paź 2005, 22:06

A teraz podliczmy finanse:

Pro-Tools:

- karta HD - 7200E

- interfejs audio - 1800E

Alternatywa, np Nuendo:

- Nuendo - 1500E

- dwie karty TC (conajmniej) - 2500E

- interfejs audio - 1500E

Jak widac zestaw Nuendo porownywalny z PT wychodzi troche taniej (a z kubusiem sporo taniej). Do tego niestety dochodzi wyzsza cena wtyczek TDM niz VST. Oczywiscie "wow factor" w przypadku PT jest sporo wiekszy, ale na ile sie oplaca... Komputer jaki sie do tego kupi to rzecz gustu, w zasadzie moze to byc identyczny komputer. Calosc... co kto woli. Czy sie oplaca - mi sie PT oplacil, i to bardzo. Uzytkowo - IMO Pro-Tools jest lepszy, a pracuje rownolegle na obu. Oba systemy (Pro-Tools i Cubase/Nuendo) maja wady i zalety, najwieksza zaleta PT jest jego pewnosc dzialania - i nie chodzi tu o wieszanie sie, tylko o wszechstronne przetestowanie wszystkich aspektow dzialania programu. Pro-Tools wychodzi rzadko, ale jak juz jest, to dziala - i dzialaja wszystkie funkcje, w jakie jest wyposazony. Programy Steinberga strasznie cierpia pod tym wzgledem - co komu po funkcjach, ktorych nie ma konkurencja, jak one i tak nie dzialaja, poza tym czasem przestaja dzialac inne, wydawaloby sie najprostsze. Zauwazmy, jaka panika panuje na forach, gdy wychodzi najnowsza wersja oprogramowania - nikt nie chce instalowac (niech ktos sprobuje na najnowszym cubasie zgrac pliki do 8bitow 8kHz, o A-law nie wspominajac).

Niestety, dobrymi radami jest pieklo wybrukowane i jezeli nie popracujesz na obu systemach, to nie bedziesz wiedzial, co wolisz. Do tego, zgodnie z kolejnym przyslowiem "zjesz beczke soli" - nie wystarczy sprobowac w sklepie, czy u kolegi. A forum takie jak to to chyba ostatnie zrodlo, na podstawie ktorego mozna sobie wyrobic jakakolwiek opinie na temat czegokolwiek

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 30 paź 2005, 22:10

a kiedy ja zjechałem tego goscia ? mozesz mi powiedzec ?

A ja nie napisalem, ze Ty - chodzilo mi raczej o zjawisko.

wiem co mam wybrac i w co warto inwestowac i co moge otrzymac inwestując.

To albo powiedziales tej osobie sporo wiecej niz nam albo jestes po prostu robiony w jajo - co to znaczy "co moge otrzymac inwestujac"? Jak zamienisz to na "kupowac", to mozemy dalej rozmawiac, chociaz... uwierzysz mi na slowo?

ODPOWIEDZ