Roland SonicCell

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja

Re: Roland SonicCell

Post autor: Redakcja » czwartek 31 sty 2008, 23:32

...Przede wszystkim chciałbym, by dobrze współpracowało z programem Sonar; na razie nie zależy mi na korzystaniu z wtyczek VST, ale zdaje się, że takowe Sonic obsługuje...

Hej, wszak my rozprawiamy o Roland SonicCell, a rzeczony nie obsługuje żadnych wtyczek VST, no bo niby jak?

... porównanie z EMU 0404 jest dla mnie o tyle ważne, że miałem okazję przeczytać wiele dobrego o tej karcie. Jeśli w zakresie rejestracji i odtwarzania materiału midi/audio jest podobny poziom, to warto byłoby rozważyć propozycję Rolanda, bo jak wspomniałem zależy mi na brzmieniach zawartych w SonicCellu...

Jeśli chodzi o zapis i odtwarzanie samego audio z poziomu DAW'ów (w czasie testu miałem na pokładzie Cubase Studio 4, Reaper, Sonar LE, tudzież Sound Forge 6.0, ... ) nie było absolutnie żadnych problemów, zaś MIDI zachowywało się wręcz wzorowo.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Masteroff

Post autor: Masteroff » piątek 01 lut 2008, 00:06

Najpierw dziękuję za odpowiedź. Może niezbyt poprawnie się wyraziłem co do tych wtyczek, ale na stronie rolandpolska znalazłem taką treść "Sonic Cell jest kompatybilny z wtyczkami programowymi formatu VSTi oraz AU." Tą informacją się zasugerowałem. Może "kompatybilny" to nie to samo co "obsługuje" ale wnioskuję, że współpracujący bezkonfliktowo.. Czy mam rację?

Czy by móc swobodnie pracować na wtyczkach, będę musiał się zaopatrzeć w odpowiednio dobrą kartę, czy w tej roli mogę widzieć SonicCell?
zapraszam do odwiedzin mojej strony:
www.michalgomulka.com

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 01 lut 2008, 00:44

...na stronie rolandpolska znalazłem taką treść "Sonic Cell jest kompatybilny z wtyczkami programowymi formatu VSTi oraz AU." Tą informacją się zasugerowałem. Może "kompatybilny" to nie to samo co "obsługuje" ale wnioskuję, że współpracujący bezkonfliktowo...

Ech :-(, pewnie chodzi o poniższy, mało "szczęśliwy" fragment:

"Dodatkowo każdy egzemplarz Sonic Cell, ma dołączony darmowy program Sonar LE firmy Cakewalk, funkcjonujący jako wtyczko-kompatybilny PC programowy edytor, który powoduje, że tworzenie muzyki staje się szybkie i wygodne. Sonic Cell jest kompatybilny z wtyczkami programowymi formatu VSTi oraz AU".

Prawda jest taka, że wraz z urządzeniem dostajemy do niego potężny edytor programowy mogący pracować jako samodzielny program PC/MAC lub jako wtyczka (plugin) w wersji VSTi/AU. A prócz tego fajnego Cakewalk Sonar LE na dokładkę .
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 01 lut 2008, 00:53

Oczywiście SonicCell (patrząc na niego jak na kartę dźwiękową) zachowuje się podobnie jak każdy inny interfejs audio/MIDI USB.
[addsig]

Masteroff

Post autor: Masteroff » piątek 01 lut 2008, 11:17

...Oczywiście SonicCell (patrząc na niego jak na kartę dźwiękową) zachowuje się podobnie jak każdy inny interfejs audio/MIDI USB.
...
Dziękuję za odpowiedź. To mi w zupełności wystarczy.
zapraszam do odwiedzin mojej strony:
www.michalgomulka.com

vandoren

Post autor: vandoren » czwartek 12 lut 2009, 20:02

czy ktoś z szanownych kolegów wie skąd można sciągnąć próbki brzmień sonic cella do odłuchania ? na stronie dedykowanej temu modułowi jest pare próbek ale to tyle co nic, a chciałbym wyrobić sobie opinie (rozważam kupno) - w wątku pojawiają się opinie że są to brzmienia z nawyższej półki...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 13 lut 2009, 08:34

w wątku pojawiają się opinie że są to brzmienia z nawyższej półki...
...
...z najwyższej, ale w tej klasie cenowej. Spróbuj się skontaktować z Rolandpolska. Podejżewam, że będziesz mógł wpaść na teścik, lub pomogą w znalezieniu większej ilości demo.

januszmyslisz

Post autor: januszmyslisz » czwartek 16 lip 2009, 21:26

...Ja słyszałem ten moduł jak odtwarza midika i powiem, że brzmienie jest bardzo współczesne. Plastiku praktycznie nie czuć, natomiast uderzają profesjonalnie przygotowane barwy. Na pewno pokładowy procesor fx dużo tu ubarwia, ale właśnie taka jego robota. Fortepian z SonicCella jest zarąbisty - szczególnie w miksie siedzi b. dobrze. Reasumując jako moduł brzmieniowy jest na poziomie fantoma X, ale nie ma samplera i takiej ilości parametrów syntezy. Jako interface nie sprawdzałem jaki ma odstęp od szumu, ale brzmiał czysto i dynamicznie, nie było kłopotu z instalacją. Ogólnie polecam, choć do najtańszych nie należy, ale brzmieniem kładzie znacznie droższe keyboardy Rolanda....

Ja jestem innego zdania. Owszem, niektóre brzmienia ma ciekawe. Jeszcze nie używałem kart SRX i nie wiem jakie tam są brzmienia, ale w wersji podstawowej moim zdaniem nie nadaje się do odtwarzania gotowych midi (karaoke). Trzeba się troszkę napracować żeby to jako takjo brzmiało. No i brak samplera i standardu XG Lite, który jest w rolandach serii E też razi bo nie mogę na przykład odtwarzać na nim utworów robionych na E-50

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 16 lip 2009, 21:55

...Ja jestem innego zdania. Owszem, niektóre brzmienia ma ciekawe. Jeszcze nie używałem kart SRX i nie wiem jakie tam są brzmienia, ale w wersji podstawowej moim zdaniem nie nadaje się do odtwarzania gotowych midi (karaoke). Trzeba się troszkę napracować żeby to jako takjo brzmiało. No i brak samplera i standardu XG Lite, który jest w rolandach serii E też razi bo nie mogę na przykład odtwarzać na nim utworów robionych na E-50...

E tam. Zainteresuj się jakimi komunikatami CC/PC wyzwala się poszczególne banki/brzmienia, a sam zobaczysz, że nie ma bata aby nie zagrało . Przy SonicCell taki E-50 to jedna wielka pierdziawka.

[addsig]

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » czwartek 16 lip 2009, 23:39

Mnie natomiast interesuje kwestia wykorzystania Sonica podczas wystepow live i tak :

- czy podlaczajac mikrofon do urzadzenia moge wykorzystac znajdujace sie w Sonicu efekty ( reverb, delay, etc... ) "wypuszczajac" caly sygnal na zewn ., mikser ? I czy mozna to zrobic podczas jednoczesnego odtwarzania z Sonica plikow mp3, midi. A jesli jeszcze mozna to wszystko uczynic bez komputera to juz bylbym szczesliwy i jutro zamowil urzadzenie w sklepie internetowym!

ODPOWIEDZ