Roland SonicCell
Re: Roland SonicCell
Hej, wszak my rozprawiamy o Roland SonicCell, a rzeczony nie obsługuje żadnych wtyczek VST, no bo niby jak?
... porównanie z EMU 0404 jest dla mnie o tyle ważne, że miałem okazję przeczytać wiele dobrego o tej karcie. Jeśli w zakresie rejestracji i odtwarzania materiału midi/audio jest podobny poziom, to warto byłoby rozważyć propozycję Rolanda, bo jak wspomniałem zależy mi na brzmieniach zawartych w SonicCellu...
Jeśli chodzi o zapis i odtwarzanie samego audio z poziomu DAW'ów (w czasie testu miałem na pokładzie Cubase Studio 4, Reaper, Sonar LE, tudzież Sound Forge 6.0, ... ) nie było absolutnie żadnych problemów, zaś MIDI zachowywało się wręcz wzorowo.
[addsig]
Czy by móc swobodnie pracować na wtyczkach, będę musiał się zaopatrzeć w odpowiednio dobrą kartę, czy w tej roli mogę widzieć SonicCell?
www.michalgomulka.com
Ech :-(, pewnie chodzi o poniższy, mało "szczęśliwy" fragment:
"Dodatkowo każdy egzemplarz Sonic Cell, ma dołączony darmowy program Sonar LE firmy Cakewalk, funkcjonujący jako wtyczko-kompatybilny PC programowy edytor, który powoduje, że tworzenie muzyki staje się szybkie i wygodne. Sonic Cell jest kompatybilny z wtyczkami programowymi formatu VSTi oraz AU".
Prawda jest taka, że wraz z urządzeniem dostajemy do niego potężny edytor programowy mogący pracować jako samodzielny program PC/MAC lub jako wtyczka (plugin) w wersji VSTi/AU. A prócz tego fajnego Cakewalk Sonar LE na dokładkę

[addsig]
[addsig]
...
Dziękuję za odpowiedź. To mi w zupełności wystarczy.
www.michalgomulka.com
- Soundscape
- Kontakt:
...
...z najwyższej, ale w tej klasie cenowej. Spróbuj się skontaktować z Rolandpolska. Podejżewam, że będziesz mógł wpaść na teścik, lub pomogą w znalezieniu większej ilości demo.
-
...Ja słyszałem ten moduł jak odtwarza midika i powiem, że brzmienie jest bardzo współczesne. Plastiku praktycznie nie czuć, natomiast uderzają profesjonalnie przygotowane barwy. Na pewno pokładowy procesor fx dużo tu ubarwia, ale właśnie taka jego robota. Fortepian z SonicCella jest zarąbisty - szczególnie w miksie siedzi b. dobrze. Reasumując jako moduł brzmieniowy jest na poziomie fantoma X, ale nie ma samplera i takiej ilości parametrów syntezy. Jako interface nie sprawdzałem jaki ma odstęp od szumu, ale brzmiał czysto i dynamicznie, nie było kłopotu z instalacją. Ogólnie polecam, choć do najtańszych nie należy, ale brzmieniem kładzie znacznie droższe keyboardy Rolanda....
Ja jestem innego zdania. Owszem, niektóre brzmienia ma ciekawe. Jeszcze nie używałem kart SRX i nie wiem jakie tam są brzmienia, ale w wersji podstawowej moim zdaniem nie nadaje się do odtwarzania gotowych midi (karaoke). Trzeba się troszkę napracować żeby to jako takjo brzmiało. No i brak samplera i standardu XG Lite, który jest w rolandach serii E też razi bo nie mogę na przykład odtwarzać na nim utworów robionych na E-50
...Ja jestem innego zdania. Owszem, niektóre brzmienia ma ciekawe. Jeszcze nie używałem kart SRX i nie wiem jakie tam są brzmienia, ale w wersji podstawowej moim zdaniem nie nadaje się do odtwarzania gotowych midi (karaoke). Trzeba się troszkę napracować żeby to jako takjo brzmiało. No i brak samplera i standardu XG Lite, który jest w rolandach serii E też razi bo nie mogę na przykład odtwarzać na nim utworów robionych na E-50...
E tam. Zainteresuj się jakimi komunikatami CC/PC wyzwala się poszczególne banki/brzmienia, a sam zobaczysz, że nie ma bata aby nie zagrało . Przy SonicCell taki E-50 to jedna wielka pierdziawka.
[addsig]
Mnie natomiast interesuje kwestia wykorzystania Sonica podczas wystepow live i tak :
- czy podlaczajac mikrofon do urzadzenia moge wykorzystac znajdujace sie w Sonicu efekty ( reverb, delay, etc... ) "wypuszczajac" caly sygnal na zewn ., mikser ? I czy mozna to zrobic podczas jednoczesnego odtwarzania z Sonica plikow mp3, midi. A jesli jeszcze mozna to wszystko uczynic bez komputera to juz bylbym szczesliwy i jutro zamowil urzadzenie w sklepie internetowym!