Notebook do tworzenia muzyki - kilka wątpliwości

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Inci

Re: Notebook do tworzenia muzyki - kilka wątpliwości

Post autor: Inci » wtorek 26 sie 2008, 13:08

...Musze ci zdradzic pewna niesamowita tajemnice : jest cos takiego jak freze i jesli nie musisz miec działajacych na raz 44 vsti mozesz spokojnie uzywac tylko laptopa. Mobilnosc to podstawa. I korzystnym rozwiazaniem jest zainstalowanie 2 systemow oper. osobny do internetu , gier i innych pierdół , osobny do muzyki .Zero problemów....

Nie muszę mieć działających na raz 44 vsti... o to właśnie chodzi :)

Co do 2 systemów, to święta prawda, ale jak pisałem, nie chcę pierdół na laptopie... w gry od dłuższego czasu nie gram, a z internetu mogę korzystać na starym, ale wciąż wystarczającym PC. A jeśli koncepcja mi się zmieni, to zrobię tak, jak piszesz - 2 systemy, bo nie chcę śmietnika mieć.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 26 sie 2008, 13:12

Biorąc pod uwagę to co napisałeś mogę się tylko przyłączyć do ostrzeżeń kolegów powyżej. Szczególnie dysk uważam za zbyt duży kompromis, jeżeli chcesz aktywnie korzystać z bibliotek sampli.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 26 sie 2008, 13:14

Cytuję - ,,Nie mówiąc już o tym, że czasem gra 150 "instrumentów" na raz ''- coś to nagrywał ?? 150 instrumentów a efekt gówniany.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 26 sie 2008, 13:14

Musze ci zdradzic pewna niesamowita tajemnice : jest cos takiego jak freze i jesli nie musisz miec działajacych na raz 44 vsti mozesz spokojnie uzywac tylko laptopa.

To ja też zdradzę pewną równie niesamowitą tajemnicę: jest coś takiego jak wygoda pracy ;)

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » wtorek 26 sie 2008, 13:17

Wygoda na pewno jest ważna, nie zamierzam korzystać ze 150 instrumentów na raz, ale wiadomo, że różnie bywa, więc nie chcę się nadmiernie ograniczać w tym zakresie.

Co do dysku... będę szukał czegoś szybszego.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 26 sie 2008, 13:20

Co do HP to moj laptop spadł z podstawki wzdłuż ściany na listwę podłogową i nic mu się nie stalo !!!

zektor

Post autor: zektor » wtorek 26 sie 2008, 13:23

jak live-acty to nie ma co oszczedzac :) chociaz wydaje mi sie że po jakims czasie bedziesz zmuszony do zduplikowania stanowiska pracy jeden do bezpiecznego zatrzymania swoich bibliotek i różnych dzwiekowych eksperymentow i do komputera narażonego na fizyczne uszkodzenia przy noszeniu i rozkładaniu... jeżeli chcesz miec OSX wez pod uwage konfiguracje sprzetu / chipset / karta graficzna / OSX może przyciągnąc programem Logic Audio dla tych co mają alergię na Cubase cena relatywnie tez nie jest taka duża! lecz firma Apple w Polsce to jakis fantom :) ceny sprzętu są takie z hm małym robaczkiem :)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 26 sie 2008, 13:23

...Co do HP to moj laptop spadł z podstawki wzdłuż ściany na listwę podłogową i nic mu się nie stalo !!!...
To może też być wyjątek Pamiętajmy o tym.

Ze swojej strony polecam nowe notebooki iCom. Nie są zbyt ładne, ale za to mają bardzo dobrą cenę i bez problemów dodają dyski 7200rpm. W dodatku bardzo wydajne.

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 26 sie 2008, 13:24

z tym bezpieczenstwem to prawda :) ale nierozważne jest trzymanie prac na dysku systemowym :) ja ten raid np.2x500 na C: traktuje tylko jako wspomagacz systemu i programow :) drugi zestaw dyskow zostawiam na prace audio - system szybciej działa szybciej magluje i tempuje to jest duzy plus a to ze moze zniknac system z programami to chyba nie jest tragedia jezeli wiem ze na drugim dysku są prace :) no i backup! backup! ...
Heh, i na system ten raid0 to raczej placebo ;). Zobacz sobie jak szybko ładują system i programy pierwsze dyski SSD - maksymalna prędkość (stała z resztą) odczytu plasowała się w okolicach 40MB/s (przy, powiedzmy 120MB/s dla SATAII@raid0). I tak czas dostępu poniżej 1ms (w porównaniu do - w praktyce 16ms dla dysków SATAII) robi swoje. Przy ładowaniu systemu, odpalaniu programów, wykonywaniu wielu zadań na dysku na raz, w tym strumieniowaniu sampli, gdzie jest dużo mielenia - tam czas dostępu pomoże, nie maksymalna prędkość odczytu.

Swoją drogą, cieszy mnie niezmiernie, że SSD powoli osiągają bardzo sensowne ceny. 64GB OCZ z serii Core (a lada moment pojawi się seria Core II) o prędkości 133/90 i czasie dostępu poniżej 1ms można już dostać na popularnym polskim serwisie aukcyjnym ;) za niecałe 800zł.

- Piotr

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » wtorek 26 sie 2008, 13:26

...jak live-acty to nie ma co oszczedzac :) chociaz wydaje mi sie że po jakims czasie bedziesz zmuszony do zduplikowania stanowiska pracy jeden do bezpiecznego zatrzymania swoich bibliotek i różnych dzwiekowych eksperymentow i do komputera narażonego na fizyczne uszkodzenia przy noszeniu i rozkładaniu... jeżeli chcesz miec OSX wez pod uwage konfiguracje sprzetu / chipset / karta graficzna / OSX może przyciągnąc programem Logic Audio dla tych co mają alergię na Cubase cena relatywnie tez nie jest taka duża! lecz firma Apple w Polsce to jakis fantom :) ceny sprzętu są takie z hm małym robaczkiem :)...

Z tym zduplikowaniem to na pewno racja, ale jak piszesz... po jakimś czasie (nie wiem, co z tego wszystkiego wyjdzie, więc nie będę szalał na razie). Apple na razie odstrasza mnie ceną, więc może kiedy indziej (gdy już się przekonam do wad nie-Appli )

ODPOWIEDZ