Najbardziej naturalny/najlepszy pogłos do wokalu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Najbardziej naturalny/najlepszy pogłos do wokalu

Post autor: JoachimK » czwartek 25 gru 2008, 15:01

2.Druga liga to cała seria Lexicona PCM 80, 90 i 96

PCM 80/90 a PCM 96 to jednak mimo wszystko rozny sprzet - odsylam do testu w EiS
PCM 80/81 to procesor efektow, gdzie poglos jest dodatkiem, PCM 90/91 to wylacznie reverb - odsylam do testu w EiS

czy rzeczywiście nowy PCM 96 jest gorszy od szumiącego 480L :)

Jak pisalem - taki test z jednym sladem wokalu niewiele powie

no ale póki co 96-tki nie sprawdzimy. A jak robiłeś testy dla EIS zachowały Ci się jakieś pliki wav? Bo nie dołączono wtedy do płyty Audio prezentacji...

Nie, bo nie korzystalem z dedykowanych do testu probek. sprawdzalem w praktyce na miksie, gdzie normalnie mialem uzyte w wiekszosci dwa Lex300.
Z powyzej wspomnianych wzgledow nie zdecydowalem sie na zrobienie probek, o czym wczesniej powiadomilem telefonicznie RedNacz'a
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 26 gru 2008, 04:23

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 26 gru 2008, 09:48

...Jeszcze dla porządku Joachimie - tego mniej więcej szukam, takiego fajnego, głebokiego i soczystego pogłosu np. w popie:

http://fabruff.superhost.pl/probka/Lene_mix.wav

(pewnie to był właśnie 480L, jako w skandynawii)

a taki pogłos sam uzyskuję (master całości JG masterlab):

http://www.mon.webd.pl/singiel/?download=tylkoraz

niby jest reverb (CSR), ale jakiś taki mało wyraźny i zapiaszczony, bez głębi i przestrzeni..

pozdrawiam

ps. bawiłem się sirem i impulsami 24/44 z 480L ale jakoś bez zachwytu......
Faktycznie piaszczy sie ten wokal na wokalu szczegolnie slychac to na zgłosce K. Ale odrazu slychać ze ten pogłos jest wykastronwany z niskiego srodka a za duzo w nim góry, no i krótkawy. Mrs Lene w swoim poglosnie wyraźnie wyczuwalny jest delay pomieszany z reverbem. Z tad tez to miekkie grube brzmienie poglosu. Czasami slychac cięcia poglosu i lekkie pompowanie, być moze to dlatego ze poglos jest przed kompresją na wokalu.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 26 gru 2008, 13:02

Krótkawy hmm walnąłem mu już 2,5-3 sec - dłuższy by raczej zamulił wszystko. A owszem często używam delay+reverb ale tutaj raczej było miejsce na 1 fajny delay - w refrenach jest delay + reverb

Co masz na myśli mówiąć cięcia pogłosu? Zawsze pogłos jest na sendzie po kompresji nigdy na insercie. Pogłos - owszem na FX track jest skompresowany by był wyrazisty.
...
Troche mi sie z błędami napisalo, ale malo czasu swieta obowiazki

Wrazenie krótkowsci poglosu dlatego ze jest po sendzie. Ale Ja to robie tak ze daje ktrótki poglos, ale kompresuje go wraz z wokalem, wten sposob sie jest wyciągany i nie muli. Poniewaz sygnał wokalu poprzez kompresje w momencie kiedy wchodzi obniza poziom calosci. To sie czasami sprawdza swietnie. Taki naturalny sidechain.
Ciecie poglosu bylo tam w lene mix. Ale tobyl celowy zabieg chyba. W kazdym razie tam jest ten poglos zgrany dobrze w czasie i nie ma sie wrazenia nachodzenia na kolejne frazy i mulenia - a poglos konkretnie wybrzmiewa. Ja to osiągam wlasnie przez kompresje, gdzie źródlem przyciszania poglosu w momencie wchodzenia wokalu jest sam wokal. Ale chodzi o subtelnosci. Generalnie fajnie brzmi ten twoj kawalek.

W lene mix na wokalu wiraźnie wokal ma malo góry i ciagnie sie odbiciami. Jego barwa jest raczem matowa z niskim srodkiem. Ale za to brzmi to cieplo i dobrze sie sprawdza jak jest niezpchany miks.

TO wszytko dywagacje, bo to to wszytko sam pewnie slyszysz

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 26 gru 2008, 13:03

...
Krótkawy hmm walnąłem mu już 2,5-3 sec - dłuższy by raczej zamulił wszystko. A owszem często używam delay+reverb ale tutaj raczej było miejsce na 1 fajny delay - w refrenach jest delay + reverb

Co masz na myśli mówiąć cięcia pogłosu? Zawsze pogłos jest na sendzie po kompresji nigdy na insercie. Pogłos - owszem na FX track jest skompresowany by był wyrazisty.
...
Troche mi sie z błędami napisalo, ale malo czasu swieta obowiazki

Wrazenie krótkowsci poglosu dlatego ze jest po sendzie. Ale Ja to robie tak ze daje ktrótki poglos, ale kompresuje go wraz z wokalem, wten sposob sie jest wyciągany i nie muli. Poniewaz sygnał wokalu poprzez kompresje w momencie kiedy wchodzi obniza poziom calosci. To sie czasami sprawdza swietnie. Taki naturalny sidechain.
Ciecie poglosu bylo tam w lene mix. Ale tobyl celowy zabieg chyba. W kazdym razie tam jest ten poglos zgrany dobrze w czasie i nie ma sie wrazenia nachodzenia na kolejne frazy i mulenia - a poglos konkretnie wybrzmiewa. Ja to osiągam wlasnie przez kompresje, gdzie źródlem przyciszania poglosu w momencie wchodzenia wokalu jest sam wokal. Ale chodzi o subtelnosci. Generalnie fajnie brzmi ten twoj kawalek.

W lene mix na wokalu wiraźnie wokal ma malo góry i ciagnie sie odbiciami. Jego barwa jest raczem matowa z niskim srodkiem. Ale za to brzmi to cieplo i dobrze sie sprawdza jak jest niezpchany miks.

TO wszytko dywagacje, bo to to wszytko sam pewnie slyszysz ...
achhhh, W lene mix poglos ma malo góry mialo byc (a nie wokal)! przepraszam za bledy. Nie wiem gdzie mam glowe.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 26 gru 2008, 13:16

...Jeszcze dla porządku Joachimie - tego mniej więcej szukam, takiego fajnego, głebokiego i soczystego pogłosu np. w popie:

http://fabruff.superhost.pl/probka/Lene_mix.wav

Przeciez tu jest poglos z delayem!
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ