Laptop Apple iBook?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Laptop Apple iBook?

Post autor: Miłaszewski » piątek 05 mar 2004, 11:13

Zapraszam na http://www.dzwiek.org/article.php?20.0

Tutaj jest krótki test iBooka zrobiony pod kątem wielościeżkowego nagrywania.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » piątek 05 mar 2004, 11:17

Witam,

*W dużym stopniu jest to stereotyp oparty głównie na zamierzchłych *czasach ( czyli jakieś 10 lat temu ) PC rzeczywiście były wtedy wyjatkowo *nieprzyjazne,konfliktowe i brzydkie. Dziś Mac jest po prostu jak dobrze *złozony i skonfigurowany pecet.

Tu chyba jest raczej odwrotnie, To pc mozna sobie zlozyc z czego chcesz, a Mac (poza drobnymi zmianami) wystepuje w konkretnej konfiguracji.

Faktem natomiast jest ze dobrze skonfigurowany pc nie ustepuje pola macowi. (przykładem niech bedzie moj IBM ktory od 4 lat na NT 4.0 bez problemu zarzadza cala firmowa siecia i setka roznych bzdur).

Innym problemem jest sytuacja w kórej kupujący komputer nie ma pieniążków na to co powinien kupic żeby nie było problemów, więc decyduje się na różne kompromisy, lub sytuacja w której komputer "domowy" został "przejęty" w celu produkowania dźwięków.

*Na dzień dzisiejszy "nie zawieszanie się" to w ogóle nie jest żadna zaleta *tylko po prostu brak wad. Mój PC też się nie zawiesza - niemniej w PC *trzeba więcej wiedzieć aby bezproblemowo pracować. Mac to taki *komputer "for dummies" czyli z założenia ma być magiczną skrzyneczką *która robi różne cudowne rzeczy a użytkownik nie musi wiedzieć co się *dzieje.

I tu powstaje pytanie: Czy wszyscy tworzacy muzyke, korzystajacy w swojej pracy z komputerow musza wiedziec co to jest przerwanie? Czy trzeba mieć wiedzę serwisanta sprzetu pc zeby zainstalowac karte, z którą system ma kłopoty? Wiem, że sprzęt z którego większość z nas korzysta zmusił nas do zdobycia tej wiedzy i korzystania z niej. Pytanie tylko, czy tak powinno być. I czy "komputer for Dummies" to w przypadku Maca nagana czy pochwała.

Wiem że za chwilę kilka osób napisze ze fajnie jest wiedzieć jak to działa, żeby wiedzieć jak to wykorzystać. Oczywiście będą mieli rację, natomiast nie jest to warunek konieczny. Nie musze wiedzieć jak działa Lexicon, żeby korzystać z jego pogłosów (proszę o darowanie sobie komentarzy dotyczących podłaczania kabli :) )

*Oczywiście to tylko założenia. Fakt że mniej się konfiguruje, mniej jest *opcji, bajerów, mniej szans na konflikty ale i mniej możliwości *dopasowywania do własnych potrzeb itd. Jeśli boisz się komputerów i nie *lubisz Panelu Sterowania, Biosu itp. to kup Maca....

Jeśli lubisz komputery, Bios, Panel sterowania, przerwania, sterowniki,

walkę z systemami (wszyscy spotkaliśmy się z poradami w EiS: Konfiguracja Systemu XXXXXPPPXXXXX do zadań Audio) - Zostań serwisantem, programistą lub otwórz punkt pierwszej pomocy windowsowej:) Natomiast tworzac muzyke fajnie byloby miec maszyne na której sie pracuje, z którą nie trzeba walczyć.

Nie bronię Maca ani pc (mam obie maszyny, wiec moge zabierac głos w dyskusji) jak wszystko maja swoje plusy i minusy.

Przepraszam za przydługi wstęp,

teraz dla Hardiego:

1. najpierw program, pozniej platforma

2. Czy rzeczywiście będziesz robił tyle nagrań wyjazdowych, że musisz wydać 6.000 na komputer przenośny + jeszcze jakieś pieniążki na zewnętrzny interface - bo chyba nie zamierzasz korzystać z wejścia mic :)(a może lepiej wydać tą kasę na coś innego :) )

Pozdrawiam

C.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » piątek 05 mar 2004, 12:56

I tu powstaje pytanie: Czy wszyscy tworzacy muzyke, korzystajacy w swojej pracy z komputerow musza wiedziec co to jest przerwanie? Czy trzeba mieć wiedzę serwisanta sprzetu pc zeby zainstalowac karte, z którą system ma kłopoty? Wiem, że sprzęt z którego większość z nas korzysta zmusił nas do zdobycia tej wiedzy i korzystania z niej. Pytanie tylko, czy tak powinno być. I czy "komputer for Dummies" to w przypadku Maca nagana czy pochwała.

Ani jedno ani drugie. tyle że:

Robiąc cokolwiek na komputerze poza surfowaniem w sieci jesteśmy zmuszeni do posiadania niemałej wiedzy czy tego chcemy czy nie i niezależnie od platformy. Cubase jest bardziej skomplikowany od Windowsa. Aby poprawnie i wydajnie używać wirtualnego studia z instrumentami VST, sekwencerem i samplerami trzeba orientować się w ustawieniach, panelach driverach itp. tak czy inaczej więc idea "for dummies" kończy się przy jakimkolwiek poważniejszym zastosowaniu. Przerwania już nikogo mogą nie obchodzić ale warto wiedzieć np. jak zainstalować sterowniki, jak wyłączyc zbedne opcje, jak odkryć co szwankuje...coś mi się zdaje że na Macu też - w końcu te komputery juz naprawdę niewiele się różnią.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 05 mar 2004, 13:35

coś mi się zdaje że na Macu też - w końcu te komputery juz naprawdę niewiele się różnią....

Mili Państwo,

w przyszłym tygodniu ujawnię wyniki testu, który zamierzam przeprowadzić: iMac G4 933 Mhz 256 RAM, 60GB contra Notebook Athlon 2600+ , 256 RAM, 60GB, oba w cenie detal około 6500,-

Jeśli macie jakieś sugestie co do zadań - piszcie. Test będzie przeprowadzany na Cubase SX 1.06 + wtyczki Waves (oryginały)

Pozdrawiam

Hofi

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » piątek 05 mar 2004, 14:11

ja mam moze pytanie z innej beczki czy ktos przeczytal juz nasz artykul na temat g5 w marcowej EiS bo mam wrazenie ze chyba nikt bo na wiekszosc pytan/stwierdzen padajacych w teh dyskusji sa tam odpowiedzi.

Hardi wstrzymaj sie do WDC jesli oglosza przenosna g5 to to zupelnie zmieni sytuacje.

Antoni

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 05 mar 2004, 16:04

iMac G4 933 Mhz 256 RAM, 60GB contra Notebook Athlon 2600+ , 256 RAM, 60GB, oba w cenie detal około 6500,-

Ten maczek dostanie w teke, niestety, bo wolniejszy jest i tyle

Nie jest eleganckie porownywanie komputerow z zegarami rozniacymi sie ponad dwuipolkrotnie...

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 05 mar 2004, 17:00

Ten maczek dostanie w teke, niestety, bo wolniejszy jest i tyle

Nie jest eleganckie porownywanie komputerow z zegarami rozniacymi sie ponad dwuipolkrotnie......

Zgadzam się z tobą całkowicie !!!

gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 05 mar 2004, 17:03

ja mam moze pytanie z innej beczki czy ktos przeczytal juz nasz artykul na temat g5 w marcowej EiS bo mam wrazenie ze chyba nikt bo na wiekszosc pytan/stwierdzen padajacych w teh dyskusji sa tam odpowiedzi.

Hardi wstrzymaj sie do WDC jesli oglosza przenosna g5 to to zupelnie zmieni sytuacje.

Antoni

Chętnie go przeczytam, ale u nas nie ma jeszcze EiS z marca, pewnie znowu pojawi się w drugiej połowie miesiąca
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » piątek 05 mar 2004, 17:12

A tak z innej beczki - jak można było zmienić takie cudo jak G4 w coś tak brzydkiego jak G5 ? Zawsze byłem fanem Appla ze wzgledu na design ale tym razem to chyba jakiś ruski blacharz go zaprojektował.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 05 mar 2004, 22:35

...A tak z innej beczki - jak można było zmienić takie cudo jak G4 w coś tak brzydkiego jak G5 ? Zawsze byłem fanem Appla ze wzgledu na design ale tym razem to chyba jakiś ruski blacharz go zaprojektował....

Widziałeś go na własne oczy, czy tylko na stronie internetowej ?
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ