Gdzie szukać uziemienia?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
stasiekm

Re: Gdzie szukać uziemienia?

Post autor: stasiekm » czwartek 11 sie 2005, 12:14

sroka:

zerowanie i uziemianie to zdecydowanie nie to samo

z resztą, w tej chwili tych terminów sie w zasadzie nie używa

obecnie określa sie układ sieci -zerowanie występuje w tn-c, tn-c-s

uziemianie w tn-c, tn-c-s, tt, it

NINIEJSZYM PROSZE O ZAKOŃCZENIE DYSKUSJI O INSTALACJACH ELEKTRUYCZNYCH -jej treść niebezpiecznie odbiega od rzeczywistości co poza zadzialaniem zabezpieczeń przeciwzwarciowych moze skończyć się wypadkiem w którym ktos ucierpi a osoby wypowiadające sie i doradzające nieszczęsnej ofierze powinny czuć się odpowiedzialne za to, co piszą

jesłi ktoś jest zaintereosany dyskusjami w ww temacie zapraszam na ise.pl

ew priv -prosze jednak dowiedzieć sie najpierw jaka jest róznica pomiędzy uziomem, uziemieniem, uziemiaczem i uziemnikiem

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 11 sie 2005, 12:23

silver_sound:

szanuję twoja wiedze i doswiadczenie, ale terść twoich wypowiedzi sugeruje, ze twoja znajomosć tematu instalacji elektrycznych jest delikatnie mówiac pobieżna

Witam.

Może i jest pobieżna, ale to akurat nie jest forum, o którym wspominasz, aięc nie musże operowac określeniami "sciśle technicznymi.

Próbowałem w PROSTY i możliwy do zrozumienia dla forumowiczów sposób udzielić pomocy koledze, równocześnie zwracając uwagę na aspekty bezpieczeństwa.

Chyba ze czcesz podważac prawa fizyki (prawo oma), i udowodnisz, że przy zerowaniu, a dokładnie ewentualny przykład, który podałem w poprzednim poście, nie MA PRAWA wystąpić....

Zapewne nikogo nie inetresuja na tym forum, szczególowe kwestie , zarówno techniczne, jak tez prawne tego zagadnienia, a ci którzy zechca takową wiedzę posiadać, skorzystaja z Twego zaproszenia na to specjalistyczne forum.

Wydaję mi sie iz dośc obrazowo, wytłumaczyłem kilka aspektów, ineresującego autora tematu zagadnienia, zwracając uwagę na ewentualne zagrożenia.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 11 sie 2005, 14:10

Czy któryś z Kolegów udzielających "porad" ma przynajmniej aktualne (do niedawna były nadawane na 5 lat, aktualnie - bezterminowo) Świadectwa Kwalifikacyjne SEP w zakresie eksploatacji czy dozoru urządzeń elektrycznych, co dawałoby jakąś gwarancję, że ma minimum wiedzy i doświadczenia oraz wie o czym się pisze?

Gdyby wypowiedzi dotyczyły wyłącznie "brumu", to pal licho. Ale "porady" dotyczą przeróbek instalacji elektrycznej, a to już ma bezpośredni wpływ na BEZPIECZEŃSTWO!!!

Awatar użytkownika
deskurstudio

Post autor: deskurstudio » czwartek 11 sie 2005, 15:53

...Czy któryś z Kolegów udzielających "porad" ma przynajmniej aktualne (do niedawna były nadawane na 5 lat, aktualnie - bezterminowo) Świadectwa Kwalifikacyjne SEP w zakresie eksploatacji czy dozoru urządzeń elektrycznych, co dawałoby jakąś gwarancję, że ma minimum wiedzy i doświadczenia oraz wie o czym się pisze?

Gdyby wypowiedzi dotyczyły wyłącznie "brumu", to pal licho. Ale "porady" dotyczą przeróbek instalacji elektrycznej, a to już ma bezpośredni wpływ na BEZPIECZEŃSTWO!!!

...

I tu masz racje . Ale nic troszkę śmiechu niezaszkodzi. Poczytajcie sobie troszkę http://felektr.katalogi.pl/temat7097/ a napewno zrozumiecie temat uziemienie a zerowanie. Pozdrawiam
Nigdy nie mowie o sobie, wolę słuchać innych.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 11 sie 2005, 17:05

Deskurstudio, dzięki za tę stroniczkę zawierającą elementarną wiedzę o zerowaniu i uziemianiu.

Stosowanie w gniazdku krosowania przewodu zerowego z bolcem (co proponują niektórzy doradziciele) jest dziś niedozwolone - stwarza bowiem potencjalnie ZAGROŻENIE dla użytkownika: gdy przepali się przewód zerowy w instalacji (co się zdarza) wówczas na obudowę urządzenia pójdzie pełne napięcie fazowe !!!

A o Świadectwie Kwalifikacyjnym wspomniałem również dlatego, że (teoretycznie) wszelkie naprawy i przeróbki instalacji elektryczych i urządzeń zasilanych napieciem niebezpiecznym mogą wykonywać wyłącznie osoby je posiadające.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 11 sie 2005, 21:34

Uff... ciężko się tu tylko niezgodzić z kolegą stasiekm.

Panowie, brzydko się bawicie. Zostawcie lepiej problem sieci fachowcom. A i Monter ma rację, leczcie przyczyny a nie skutki.

Kilka interesujących tematów w tym temacie już było: Przydźwięk z sieci, Jak uziemić kompa?, Uziemienie ale do tego trza wyszukiwarki, ale przecież się niekce.

A z definicji:

- uziemienie to połączenie z ziemią metalicznych (co się chyba rozumie ) części urządzeń za pomocą osobnego przewodu (uziemiającego) i "elektrod" zakopanych w ziemi (uziomu). Uziemienia możemy podzielić m.in. na: robocze, odgromowe, pomiarowe, ochronne, przepięciowe... można się także spotkać z uziemieniem sztucznym (to taki układ, można by rzec "wirtualny", zastępujący impedancję rzeczywistego uziemienia źródła zakłóceń - krótkofalowcy dobrze wiedzą w czym rzecz ).

- zerowanie to połączenie części przewodzących z uziemionym przewodem uziemiającym PE, lub uziemiająco – ochronnym PEN - z tym, że takie połączenie powinno(!) spowodować w przypadku awarii samoczynne odłączenie zasilania.

Jeszcze w 93 r. podawano (nie jestem na bieżąco ), iż wartością graniczną prądu samouwolnienia (człek jest w stanie się jeszcze uwolnić, oderwać od parszywego ustroistwa) jest 15 mA.

...Czy któryś z Kolegów udzielających "porad" ma przynajmniej aktualne (do niedawna były nadawane na 5 lat, aktualnie - bezterminowo) Świadectwa Kwalifikacyjne SEP w zakresie eksploatacji czy dozoru urządzeń elektrycznych...

Za moich czasów (pierwszy wpis 198...) było to ZAŚWIADCZENIE KWALIFIKACYJNE SEP. Nie znoszę udowadniania na okolicznośc niebycia wielbłądem, ale tu akurat mam propozycję - na drugiej stronie książeczki tekst zaczyna się od: "Na podstawie przepisów..." Proszem uprzejmie, może ktoś poda dwa następne wyrazy, itd. I już będziem wiedzieć na bank, kto posiada, a kto nie. Dopuszczam okoliczność, iż teraz jest inny wzór. Paso?

Tylko komu to jest potrzebne...? Nieuk i tak dostanie strzała z sieci ... i tyla. No chyba, że coś wypije - tacy najczęściej mają farta .
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 11 sie 2005, 22:52

... Za moich czasów (pierwszy wpis 198...) było to ZAŚWIADCZENIE KWALIFIKACYJNE SEP..

Teraz nazywa to się Świadectwo Kwalifikacyjne.

... ale tu akurat mam propozycję - na drugiej stronie książeczki tekst zaczyna się od: "Na podstawie przepisów..."

Jest trochę inaczej:

" Komisja Kwalifikacyjna Nr .... działająca zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz.U Nr 89, poz. 828) ... (starczy)

Jest kilka rodzajów tego typu uprawnień:

- uprawnienia typu E: na eksploatację,

- uprawnienia typu D: na dozór.

Uprawnienia te obejmują obsługę urządzeń, konserwacje, remonty, montaż, prace kontrolno-pomiarowe.

Każde z tych uprawnień dotyczy jeszcze różnych grup urządzeń:

- Grupa 1: Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną.

- Grupa 2: Urządzenia wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające ciepło ciepło oraz onne urządzenia energetyczne.

Tak więc pełne uprawnienia to 4 książeczki. Każdy pracownik i jego zwierzchnik MUSI posiadać odpowiednie uprawnienia.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 11 sie 2005, 23:03

... (starczy)...

Jeśli z dnia 28 kwietnia 2003 r to starczy , u mnie 4 maja 1973 . Oczywiście o niczym to nie świadczy, a na pewno nie powinno .

...Jest kilka rodzajów tego typu uprawnień:

- uprawnienia typu E: na eksploatację,

- uprawnienia typu D: na dozór...

Tu się nic nie zmieniło, ja mam "E".

...Każde z tych uprawnień dotyczy jeszcze różnych grup urządzeń:

- Grupa 1: Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną.

- Grupa 2: Urządzenia wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające ciepło ciepło oraz onne urządzenia energetyczne.

Tak więc pełne uprawnienia to 4 książeczki...

Podobnie bywało

..i jego zwierzchnik...

O to to, pamiętam słynną debatę na ten temat

silver_sound

Post autor: silver_sound » czwartek 11 sie 2005, 23:22

Witam

Koledzy udowodniliście mi,i wieluuu osobnikom na tym forum, ze posiadam "powieżchowną " wiedze, "w temacie SEP-owskim"!!!!

Racja po waszej stronie, tylko czytając co piszecie, mam problem , na jakim forum się znalazłem...

Proponuję ograniczyć wywody , z czytania drugiej, czy tez trzeciej strony jakiegoś tam dokumentu,

a ograniczyc sie do tematu.

A facet chce zmniejszyć "drumy", które niekoniecznie wynikaja z problemów związanych z siecia zasilającą, a W SZCZEGÓLNOŚCI z przepisami praw w tej materii.

Nalezy mu udzielic prostych odpowioedzi ze SZCZEGÓLNYM uwzględnieniem, CZEGO pod , zadnym pozorem nie wolno mu czynić...

czyli:

.....NIE WOLNO ŁĄCZYĆ (JAKBY TO NIE ZWAŁ) , TZW. PRZEWODU "ZEROWEGO" W GNIAZDKU SIECI ZASILAJĄCEJ 230 v Z BOLCEM UZIEMIENIA!!!!, czyli z elementami konstrukcji urządzenia, do których może dotknąc!!!

Co do piorunochronu, to czekam na fachowców z odpowiednimi "uprawnieniami" aby znowu "wgnietli mnie " w "glebę"....Cytując oczywiście odpowiednie paragrafy...

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 11 sie 2005, 23:32

...Koledzy udowodniliście mi,i wieluuu osobnikom na tym forum, ze posiadam "powieżchowną " wiedze..

Kolego, nie przypominam sobie abym nawet miał napomknąć o Twej obecności, a co dopiero podważać Twą "jakąkolwiek" wiedzę. Coś Ci się chyba "pomyliło"

ODPOWIEDZ