Gdzie szukać uziemienia?
Re: Gdzie szukać uziemienia?
sroka:
zerowanie i uziemianie to zdecydowanie nie to samo
z resztą, w tej chwili tych terminów sie w zasadzie nie używa
obecnie określa sie układ sieci -zerowanie występuje w tn-c, tn-c-s
uziemianie w tn-c, tn-c-s, tt, it
NINIEJSZYM PROSZE O ZAKOŃCZENIE DYSKUSJI O INSTALACJACH ELEKTRUYCZNYCH -jej treść niebezpiecznie odbiega od rzeczywistości co poza zadzialaniem zabezpieczeń przeciwzwarciowych moze skończyć się wypadkiem w którym ktos ucierpi a osoby wypowiadające sie i doradzające nieszczęsnej ofierze powinny czuć się odpowiedzialne za to, co piszą
jesłi ktoś jest zaintereosany dyskusjami w ww temacie zapraszam na ise.pl
ew priv -prosze jednak dowiedzieć sie najpierw jaka jest róznica pomiędzy uziomem, uziemieniem, uziemiaczem i uziemnikiem
zerowanie i uziemianie to zdecydowanie nie to samo
z resztą, w tej chwili tych terminów sie w zasadzie nie używa
obecnie określa sie układ sieci -zerowanie występuje w tn-c, tn-c-s
uziemianie w tn-c, tn-c-s, tt, it
NINIEJSZYM PROSZE O ZAKOŃCZENIE DYSKUSJI O INSTALACJACH ELEKTRUYCZNYCH -jej treść niebezpiecznie odbiega od rzeczywistości co poza zadzialaniem zabezpieczeń przeciwzwarciowych moze skończyć się wypadkiem w którym ktos ucierpi a osoby wypowiadające sie i doradzające nieszczęsnej ofierze powinny czuć się odpowiedzialne za to, co piszą
jesłi ktoś jest zaintereosany dyskusjami w ww temacie zapraszam na ise.pl
ew priv -prosze jednak dowiedzieć sie najpierw jaka jest róznica pomiędzy uziomem, uziemieniem, uziemiaczem i uziemnikiem
-
silver_sound:
szanuję twoja wiedze i doswiadczenie, ale terść twoich wypowiedzi sugeruje, ze twoja znajomosć tematu instalacji elektrycznych jest delikatnie mówiac pobieżna
Witam.
Może i jest pobieżna, ale to akurat nie jest forum, o którym wspominasz, aięc nie musże operowac określeniami "sciśle technicznymi.
Próbowałem w PROSTY i możliwy do zrozumienia dla forumowiczów sposób udzielić pomocy koledze, równocześnie zwracając uwagę na aspekty bezpieczeństwa.
Chyba ze czcesz podważac prawa fizyki (prawo oma), i udowodnisz, że przy zerowaniu, a dokładnie ewentualny przykład, który podałem w poprzednim poście, nie MA PRAWA wystąpić....
Zapewne nikogo nie inetresuja na tym forum, szczególowe kwestie , zarówno techniczne, jak tez prawne tego zagadnienia, a ci którzy zechca takową wiedzę posiadać, skorzystaja z Twego zaproszenia na to specjalistyczne forum.
Wydaję mi sie iz dośc obrazowo, wytłumaczyłem kilka aspektów, ineresującego autora tematu zagadnienia, zwracając uwagę na ewentualne zagrożenia.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
Czy któryś z Kolegów udzielających "porad" ma przynajmniej aktualne (do niedawna były nadawane na 5 lat, aktualnie - bezterminowo) Świadectwa Kwalifikacyjne SEP w zakresie eksploatacji czy dozoru urządzeń elektrycznych, co dawałoby jakąś gwarancję, że ma minimum wiedzy i doświadczenia oraz wie o czym się pisze?
Gdyby wypowiedzi dotyczyły wyłącznie "brumu", to pal licho. Ale "porady" dotyczą przeróbek instalacji elektrycznej, a to już ma bezpośredni wpływ na BEZPIECZEŃSTWO!!!
Gdyby wypowiedzi dotyczyły wyłącznie "brumu", to pal licho. Ale "porady" dotyczą przeróbek instalacji elektrycznej, a to już ma bezpośredni wpływ na BEZPIECZEŃSTWO!!!
- deskurstudio
...Czy któryś z Kolegów udzielających "porad" ma przynajmniej aktualne (do niedawna były nadawane na 5 lat, aktualnie - bezterminowo) Świadectwa Kwalifikacyjne SEP w zakresie eksploatacji czy dozoru urządzeń elektrycznych, co dawałoby jakąś gwarancję, że ma minimum wiedzy i doświadczenia oraz wie o czym się pisze?
...
I tu masz racje . Ale nic troszkę śmiechu niezaszkodzi. Poczytajcie sobie troszkę http://felektr.katalogi.pl/temat7097/ a napewno zrozumiecie temat uziemienie a zerowanie. Pozdrawiam
...
I tu masz racje . Ale nic troszkę śmiechu niezaszkodzi. Poczytajcie sobie troszkę http://felektr.katalogi.pl/temat7097/ a napewno zrozumiecie temat uziemienie a zerowanie. Pozdrawiam

Nigdy nie mowie o sobie, wolę słuchać innych.
Deskurstudio, dzięki za tę stroniczkę zawierającą elementarną wiedzę o zerowaniu i uziemianiu.
Stosowanie w gniazdku krosowania przewodu zerowego z bolcem (co proponują niektórzy doradziciele) jest dziś niedozwolone - stwarza bowiem potencjalnie ZAGROŻENIE dla użytkownika: gdy przepali się przewód zerowy w instalacji (co się zdarza) wówczas na obudowę urządzenia pójdzie pełne napięcie fazowe !!!
A o Świadectwie Kwalifikacyjnym wspomniałem również dlatego, że (teoretycznie) wszelkie naprawy i przeróbki instalacji elektryczych i urządzeń zasilanych napieciem niebezpiecznym mogą wykonywać wyłącznie osoby je posiadające.
Stosowanie w gniazdku krosowania przewodu zerowego z bolcem (co proponują niektórzy doradziciele) jest dziś niedozwolone - stwarza bowiem potencjalnie ZAGROŻENIE dla użytkownika: gdy przepali się przewód zerowy w instalacji (co się zdarza) wówczas na obudowę urządzenia pójdzie pełne napięcie fazowe !!!
A o Świadectwie Kwalifikacyjnym wspomniałem również dlatego, że (teoretycznie) wszelkie naprawy i przeróbki instalacji elektryczych i urządzeń zasilanych napieciem niebezpiecznym mogą wykonywać wyłącznie osoby je posiadające.
Uff... ciężko się tu tylko niezgodzić z kolegą stasiekm.
Panowie, brzydko się bawicie. Zostawcie lepiej problem sieci fachowcom. A i Monter ma rację, leczcie przyczyny a nie skutki.
Kilka interesujących tematów w tym temacie
już było: Przydźwięk z sieci, Jak uziemić kompa?, Uziemienie ale do tego trza wyszukiwarki, ale przecież się niekce.
A z definicji:
- uziemienie to połączenie z ziemią metalicznych (co się chyba rozumie
) części urządzeń za pomocą osobnego przewodu (uziemiającego) i "elektrod" zakopanych w ziemi (uziomu). Uziemienia możemy podzielić m.in. na: robocze, odgromowe, pomiarowe, ochronne, przepięciowe... można się także spotkać z uziemieniem sztucznym (to taki układ, można by rzec "wirtualny", zastępujący impedancję rzeczywistego uziemienia źródła zakłóceń - krótkofalowcy dobrze wiedzą w czym rzecz
).
- zerowanie to połączenie części przewodzących z uziemionym przewodem uziemiającym PE, lub uziemiająco – ochronnym PEN - z tym, że takie połączenie powinno(!) spowodować w przypadku awarii samoczynne odłączenie zasilania.
Jeszcze w 93 r. podawano (nie jestem na bieżąco
), iż wartością graniczną prądu samouwolnienia (człek jest w stanie się jeszcze uwolnić, oderwać od parszywego ustroistwa) jest 15 mA.
...Czy któryś z Kolegów udzielających "porad" ma przynajmniej aktualne (do niedawna były nadawane na 5 lat, aktualnie - bezterminowo) Świadectwa Kwalifikacyjne SEP w zakresie eksploatacji czy dozoru urządzeń elektrycznych...
Za moich czasów (pierwszy wpis 198...) było to ZAŚWIADCZENIE KWALIFIKACYJNE SEP. Nie znoszę udowadniania na okolicznośc niebycia wielbłądem, ale tu akurat mam propozycję - na drugiej stronie książeczki tekst zaczyna się od: "Na podstawie przepisów..." Proszem uprzejmie, może ktoś poda dwa następne wyrazy, itd. I już będziem wiedzieć na bank, kto posiada, a kto nie. Dopuszczam okoliczność, iż teraz jest inny wzór. Paso?
Tylko komu to jest potrzebne...? Nieuk i tak dostanie strzała z sieci ... i tyla. No chyba, że coś wypije - tacy najczęściej mają farta
.
Panowie, brzydko się bawicie. Zostawcie lepiej problem sieci fachowcom. A i Monter ma rację, leczcie przyczyny a nie skutki.
Kilka interesujących tematów w tym temacie

A z definicji:
- uziemienie to połączenie z ziemią metalicznych (co się chyba rozumie

- zerowanie to połączenie części przewodzących z uziemionym przewodem uziemiającym PE, lub uziemiająco – ochronnym PEN - z tym, że takie połączenie powinno(!) spowodować w przypadku awarii samoczynne odłączenie zasilania.
Jeszcze w 93 r. podawano (nie jestem na bieżąco

...Czy któryś z Kolegów udzielających "porad" ma przynajmniej aktualne (do niedawna były nadawane na 5 lat, aktualnie - bezterminowo) Świadectwa Kwalifikacyjne SEP w zakresie eksploatacji czy dozoru urządzeń elektrycznych...
Za moich czasów (pierwszy wpis 198...) było to ZAŚWIADCZENIE KWALIFIKACYJNE SEP. Nie znoszę udowadniania na okolicznośc niebycia wielbłądem, ale tu akurat mam propozycję - na drugiej stronie książeczki tekst zaczyna się od: "Na podstawie przepisów..." Proszem uprzejmie, może ktoś poda dwa następne wyrazy, itd. I już będziem wiedzieć na bank, kto posiada, a kto nie. Dopuszczam okoliczność, iż teraz jest inny wzór. Paso?
Tylko komu to jest potrzebne...? Nieuk i tak dostanie strzała z sieci ... i tyla. No chyba, że coś wypije - tacy najczęściej mają farta

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
... Za moich czasów (pierwszy wpis 198...) było to ZAŚWIADCZENIE KWALIFIKACYJNE SEP..
Teraz nazywa to się Świadectwo Kwalifikacyjne.
... ale tu akurat mam propozycję - na drugiej stronie książeczki tekst zaczyna się od: "Na podstawie przepisów..."
Jest trochę inaczej:
" Komisja Kwalifikacyjna Nr .... działająca zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz.U Nr 89, poz. 828) ... (starczy)
Jest kilka rodzajów tego typu uprawnień:
- uprawnienia typu E: na eksploatację,
- uprawnienia typu D: na dozór.
Uprawnienia te obejmują obsługę urządzeń, konserwacje, remonty, montaż, prace kontrolno-pomiarowe.
Każde z tych uprawnień dotyczy jeszcze różnych grup urządzeń:
- Grupa 1: Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną.
- Grupa 2: Urządzenia wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające ciepło ciepło oraz onne urządzenia energetyczne.
Tak więc pełne uprawnienia to 4 książeczki. Każdy pracownik i jego zwierzchnik MUSI posiadać odpowiednie uprawnienia.
Teraz nazywa to się Świadectwo Kwalifikacyjne.
... ale tu akurat mam propozycję - na drugiej stronie książeczki tekst zaczyna się od: "Na podstawie przepisów..."
Jest trochę inaczej:
" Komisja Kwalifikacyjna Nr .... działająca zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz.U Nr 89, poz. 828) ... (starczy)
Jest kilka rodzajów tego typu uprawnień:
- uprawnienia typu D: na dozór.
Uprawnienia te obejmują obsługę urządzeń, konserwacje, remonty, montaż, prace kontrolno-pomiarowe.
Każde z tych uprawnień dotyczy jeszcze różnych grup urządzeń:
- Grupa 1: Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające energię elektryczną.
- Grupa 2: Urządzenia wytwarzające, przetwarzające, przesyłające i zużywające ciepło ciepło oraz onne urządzenia energetyczne.
Tak więc pełne uprawnienia to 4 książeczki. Każdy pracownik i jego zwierzchnik MUSI posiadać odpowiednie uprawnienia.
... (starczy)...
Jeśli z dnia 28 kwietnia 2003 r to starczy
, u mnie 4 maja 1973
. Oczywiście o niczym to nie świadczy, a na pewno nie powinno
.
...Jest kilka rodzajów tego typu uprawnień:
- uprawnienia typu D: na dozór...
Tu się nic nie zmieniło, ja mam "E".
...Każde z tych uprawnień dotyczy jeszcze różnych grup urządzeń:
Tak więc pełne uprawnienia to 4 książeczki...
Podobnie bywało
..i jego zwierzchnik...
O to to, pamiętam słynną debatę na ten temat
Jeśli z dnia 28 kwietnia 2003 r to starczy

...Jest kilka rodzajów tego typu uprawnień:
- uprawnienia typu D: na dozór...
Tu się nic nie zmieniło, ja mam "E".
...Każde z tych uprawnień dotyczy jeszcze różnych grup urządzeń:
Tak więc pełne uprawnienia to 4 książeczki...
Podobnie bywało

..i jego zwierzchnik...
O to to, pamiętam słynną debatę na ten temat

-
Witam
Koledzy udowodniliście mi,i wieluuu osobnikom na tym forum, ze posiadam "powieżchowną " wiedze, "w temacie SEP-owskim"!!!!
Racja po waszej stronie, tylko czytając co piszecie, mam problem , na jakim forum się znalazłem...
Proponuję ograniczyć wywody , z czytania drugiej, czy tez trzeciej strony jakiegoś tam dokumentu,
a ograniczyc sie do tematu.
A facet chce zmniejszyć "drumy", które niekoniecznie wynikaja z problemów związanych z siecia zasilającą, a W SZCZEGÓLNOŚCI z przepisami praw w tej materii.
Nalezy mu udzielic prostych odpowioedzi ze SZCZEGÓLNYM uwzględnieniem, CZEGO pod , zadnym pozorem nie wolno mu czynić...
czyli:
.....NIE WOLNO ŁĄCZYĆ (JAKBY TO NIE ZWAŁ) , TZW. PRZEWODU "ZEROWEGO" W GNIAZDKU SIECI ZASILAJĄCEJ 230 v Z BOLCEM UZIEMIENIA!!!!, czyli z elementami konstrukcji urządzenia, do których może dotknąc!!!
Co do piorunochronu, to czekam na fachowców z odpowiednimi "uprawnieniami" aby znowu "wgnietli mnie " w "glebę"....Cytując oczywiście odpowiednie paragrafy...
jk
Koledzy udowodniliście mi,i wieluuu osobnikom na tym forum, ze posiadam "powieżchowną " wiedze, "w temacie SEP-owskim"!!!!
Racja po waszej stronie, tylko czytając co piszecie, mam problem , na jakim forum się znalazłem...
Proponuję ograniczyć wywody , z czytania drugiej, czy tez trzeciej strony jakiegoś tam dokumentu,
a ograniczyc sie do tematu.
A facet chce zmniejszyć "drumy", które niekoniecznie wynikaja z problemów związanych z siecia zasilającą, a W SZCZEGÓLNOŚCI z przepisami praw w tej materii.
Nalezy mu udzielic prostych odpowioedzi ze SZCZEGÓLNYM uwzględnieniem, CZEGO pod , zadnym pozorem nie wolno mu czynić...
czyli:
.....NIE WOLNO ŁĄCZYĆ (JAKBY TO NIE ZWAŁ) , TZW. PRZEWODU "ZEROWEGO" W GNIAZDKU SIECI ZASILAJĄCEJ 230 v Z BOLCEM UZIEMIENIA!!!!, czyli z elementami konstrukcji urządzenia, do których może dotknąc!!!
Co do piorunochronu, to czekam na fachowców z odpowiednimi "uprawnieniami" aby znowu "wgnietli mnie " w "glebę"....Cytując oczywiście odpowiednie paragrafy...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Koledzy udowodniliście mi,i wieluuu osobnikom na tym forum, ze posiadam "powieżchowną " wiedze..
Kolego, nie przypominam sobie abym nawet miał napomknąć o Twej obecności, a co dopiero podważać Twą "jakąkolwiek" wiedzę. Coś Ci się chyba "pomyliło"
Kolego, nie przypominam sobie abym nawet miał napomknąć o Twej obecności, a co dopiero podważać Twą "jakąkolwiek" wiedzę. Coś Ci się chyba "pomyliło"