Jaka płyta główna
Re: Jaka płyta główna
Odczekałem i w końcu zmieniłem sprzęt. Czekam cierpliwie na przesyłkę.
Mój wybór i obecna specyfikacja:
Asus P4P800GD
Celeron D 2,4 GHz
2x512 DDR 400
Dysk Segate Barracuda 40 GB
Grafika - jakiś Radeonik z tych tańszych:)
Dźwięk - Juli@
Monitor LG L1710B - LCD
Na razie nie starczyło mi kasy, ale jako drugi dysk dokupię SATA. Nie wiem też czy grafika mnie czymś nie zaskoczy przy pracy z audio. W razie czego mam jeszcze bezkonfliktową Riva TNT.
Dzięki jeszcze raz wszystkim - po krótkiej przerwie - za cenne wskazówki i pomoc w skompletowaniu zestawu.
pozdrawiam
Mój wybór i obecna specyfikacja:
Asus P4P800GD
Celeron D 2,4 GHz
2x512 DDR 400
Dysk Segate Barracuda 40 GB
Grafika - jakiś Radeonik z tych tańszych:)
Dźwięk - Juli@
Monitor LG L1710B - LCD
Na razie nie starczyło mi kasy, ale jako drugi dysk dokupię SATA. Nie wiem też czy grafika mnie czymś nie zaskoczy przy pracy z audio. W razie czego mam jeszcze bezkonfliktową Riva TNT.
Dzięki jeszcze raz wszystkim - po krótkiej przerwie - za cenne wskazówki i pomoc w skompletowaniu zestawu.
pozdrawiam
drummer
30dB jak na zasilacz to sporo. Polecałbym raczej coś w okolicach 20 dB. Natomiast zgadzam się w 100% że na zasilaczu nie powinno się oszczędzać.
To może zasilacz 0dB, np taki: http://www.4max.com.pl/default.asp?g=114&gg=38&produkt=1035
To może zasilacz 0dB, np taki: http://www.4max.com.pl/default.asp?g=114&gg=38&produkt=1035

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
niechciał bym być niedelikatny ale moim skromnym zdaniem popełniłeś wielki błąd kupująć przedewszystkim nowego asusa który kszaczy się niemiłosiernie ( naszczęście pod intela nieokroili go jeszcze z dobrej stabilizacji napięcia co ma miejsce w płytach na amd a byłto niepodważalny atut asusa czemu tak się stało? odp. nowa fabryka)
lepiej było dorzucić ze 300 pln i zakupić amd nawet na 754 o niebo lepsza wydajność
ale widzę że mit intela jest zakorzeniony w układzi8e nerwowym wielu forumowiczów
moje kondolencje
pozdrawiam i przepraszam że nieodwiodłem cię od tego zamiaru
lepiej było dorzucić ze 300 pln i zakupić amd nawet na 754 o niebo lepsza wydajność
ale widzę że mit intela jest zakorzeniony w układzi8e nerwowym wielu forumowiczów
moje kondolencje
pozdrawiam i przepraszam że nieodwiodłem cię od tego zamiaru
...niechciał bym być niedelikatny ale moim skromnym zdaniem popełniłeś wielki błąd kupująć przedewszystkim nowego asusa który kszaczy się niemiłosiernie ( naszczęście pod intela nieokroili go jeszcze z dobrej stabilizacji napięcia co ma miejsce w płytach na amd a byłto niepodważalny atut asusa czemu tak się stało? odp. nowa fabryka)
moje kondolencje
pozdrawiam i przepraszam że nieodwiodłem cię od tego zamiaru...
na szczęscie mam małe układy w sklepie, więc jak się bedzie coś "kszaczyło" to jakoś to załatwie. Co do Intela, to akurat takie mam w pracy i w domu też zaryzykuję. Może nie będę żałował
pozdrawiam
moje kondolencje
pozdrawiam i przepraszam że nieodwiodłem cię od tego zamiaru...
na szczęscie mam małe układy w sklepie, więc jak się bedzie coś "kszaczyło" to jakoś to załatwie. Co do Intela, to akurat takie mam w pracy i w domu też zaryzykuję. Może nie będę żałował
pozdrawiam
drummer
to zaryzykowałeś:D
co do procków to amd bije w wiekszości aplikacji intela na łeb - ale to szczegól - ważna jest cena
mit to była mityczna stabilność intela która jest taka sama w przypadku amd.......
co do celerona to okrojony badziew wiec cudów się nie spodziewaj...lepiej było wziąść semprona.....
obsługa pluginów wiąze sie scisle z wydajnoscia procka......
co do procków to amd bije w wiekszości aplikacji intela na łeb - ale to szczegól - ważna jest cena
mit to była mityczna stabilność intela która jest taka sama w przypadku amd.......
co do celerona to okrojony badziew wiec cudów się nie spodziewaj...lepiej było wziąść semprona.....
obsługa pluginów wiąze sie scisle z wydajnoscia procka......
...to zaryzykowałeś:D
obsługa pluginów wiąze sie scisle z wydajnoscia procka.........
z tym sempronem to przesada ale faktem jest że celeron d to stara technologia pentium 4 na magistarli 533=4x133 czyli troszke cieniutko
nowe p4 posiadają 2 jądra logiczne potrafiące obsłużyć 2 32 bitowe słowa jednocześnie wracając do celerona d została również zredukowana ilość podręcznej pamięci cache do 256 na poziomie l2 czyli pamięci drugorzędnej jeśli mówimy o konkurencji za 500pln można nabyć drogą kupna amd2800 na sockecie 754 którego wydajność zaspokoji potrzeby każdego muzyka który pracuje w oparciu o virtualne instrumenty i bez problemu obsłuzy 8xspectrasonic np.stylus z pozapinanymi 4xvst na każdym zakładając że posiada się 2X256/400 np.twinmos których przepustowość w dualu na płycie np. k8n neo2 platinium MSI 2,5Gb/s
gdzie kongstony mają jej ledwie 1,5Gb/s tu obalamy kolejny mit tymrazem jeśli chodzi o pamięci kingston do bani
pozdrawiam
obsługa pluginów wiąze sie scisle z wydajnoscia procka.........
z tym sempronem to przesada ale faktem jest że celeron d to stara technologia pentium 4 na magistarli 533=4x133 czyli troszke cieniutko
nowe p4 posiadają 2 jądra logiczne potrafiące obsłużyć 2 32 bitowe słowa jednocześnie wracając do celerona d została również zredukowana ilość podręcznej pamięci cache do 256 na poziomie l2 czyli pamięci drugorzędnej jeśli mówimy o konkurencji za 500pln można nabyć drogą kupna amd2800 na sockecie 754 którego wydajność zaspokoji potrzeby każdego muzyka który pracuje w oparciu o virtualne instrumenty i bez problemu obsłuzy 8xspectrasonic np.stylus z pozapinanymi 4xvst na każdym zakładając że posiada się 2X256/400 np.twinmos których przepustowość w dualu na płycie np. k8n neo2 platinium MSI 2,5Gb/s
gdzie kongstony mają jej ledwie 1,5Gb/s tu obalamy kolejny mit tymrazem jeśli chodzi o pamięci kingston do bani
pozdrawiam
Ktoś tu pisał o symetrycznym taktwaniu pamięci... O co tu chodzi?
synchronicznym nie symetrycznym....
chodzxi o to ze procesory amdpracuja najwydajniej z zegarem synchronicznym czyli jesli fsb procesora wynosi 200mhz(400 ddr) to pamieci tez musza pracowac na tym samym zegarze
co do kingstona to przereklamowany i to bardzo
zreszta jak asus i seagate
i nagrywarki plextora nie oferujace nic ciekawego a kosztujace drugie tyle
chodzxi o to ze procesory amdpracuja najwydajniej z zegarem synchronicznym czyli jesli fsb procesora wynosi 200mhz(400 ddr) to pamieci tez musza pracowac na tym samym zegarze
co do kingstona to przereklamowany i to bardzo
zreszta jak asus i seagate
i nagrywarki plextora nie oferujace nic ciekawego a kosztujace drugie tyle
Koledzy doradzacie: Wyłączyć na płycie dźwięk i LAN.
Ok
Tyle, że bedę potrzebował (w systemie zainst. na innej partycji) dostepu do internetu. Czy karta sieciowa na PCI rozwiazuje w jakiś sposób problem czy zasadniczo nie ma różnicy? Obecnie mam na PCI i w systemie "studio" jest ona wyłączona w menedżerze urządzeń.
Ogólnie: Wsadzić PCI, zostawić zintegrowaną, czy to bez znaczenia?
Ok
Tyle, że bedę potrzebował (w systemie zainst. na innej partycji) dostepu do internetu. Czy karta sieciowa na PCI rozwiazuje w jakiś sposób problem czy zasadniczo nie ma różnicy? Obecnie mam na PCI i w systemie "studio" jest ona wyłączona w menedżerze urządzeń.
Ogólnie: Wsadzić PCI, zostawić zintegrowaną, czy to bez znaczenia?
drummer