Jaka płyta główna

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik

Re: Jaka płyta główna

Post autor: mytnik » niedziela 30 sty 2005, 13:32

Odczekałem i w końcu zmieniłem sprzęt. Czekam cierpliwie na przesyłkę.

Mój wybór i obecna specyfikacja:

Asus P4P800GD

Celeron D 2,4 GHz

2x512 DDR 400

Dysk Segate Barracuda 40 GB

Grafika - jakiś Radeonik z tych tańszych:)

Dźwięk - Juli@

Monitor LG L1710B - LCD

Na razie nie starczyło mi kasy, ale jako drugi dysk dokupię SATA. Nie wiem też czy grafika mnie czymś nie zaskoczy przy pracy z audio. W razie czego mam jeszcze bezkonfliktową Riva TNT.

Dzięki jeszcze raz wszystkim - po krótkiej przerwie - za cenne wskazówki i pomoc w skompletowaniu zestawu.

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » niedziela 30 sty 2005, 18:09

30dB jak na zasilacz to sporo. Polecałbym raczej coś w okolicach 20 dB. Natomiast zgadzam się w 100% że na zasilaczu nie powinno się oszczędzać.

To może zasilacz 0dB, np taki: http://www.4max.com.pl/default.asp?g=114&gg=38&produkt=1035

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 30 sty 2005, 19:05

hehe, no raczej nie, a przynajmniej nie za takie pieniążki
drummer

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » niedziela 30 sty 2005, 19:13

niechciał bym być niedelikatny ale moim skromnym zdaniem popełniłeś wielki błąd kupująć przedewszystkim nowego asusa który kszaczy się niemiłosiernie ( naszczęście pod intela nieokroili go jeszcze z dobrej stabilizacji napięcia co ma miejsce w płytach na amd a byłto niepodważalny atut asusa czemu tak się stało? odp. nowa fabryka)

lepiej było dorzucić ze 300 pln i zakupić amd nawet na 754 o niebo lepsza wydajność

ale widzę że mit intela jest zakorzeniony w układzi8e nerwowym wielu forumowiczów

moje kondolencje

pozdrawiam i przepraszam że nieodwiodłem cię od tego zamiaru

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 30 sty 2005, 19:25

...niechciał bym być niedelikatny ale moim skromnym zdaniem popełniłeś wielki błąd kupująć przedewszystkim nowego asusa który kszaczy się niemiłosiernie ( naszczęście pod intela nieokroili go jeszcze z dobrej stabilizacji napięcia co ma miejsce w płytach na amd a byłto niepodważalny atut asusa czemu tak się stało? odp. nowa fabryka)

lepiej było dorzucić ze 300 pln i zakupić amd nawet na 754 o niebo lepsza wydajność

ale widzę że mit intela jest zakorzeniony w układzi8e nerwowym wielu forumowiczów

moje kondolencje

pozdrawiam i przepraszam że nieodwiodłem cię od tego zamiaru...

na szczęscie mam małe układy w sklepie, więc jak się bedzie coś "kszaczyło" to jakoś to załatwie. Co do Intela, to akurat takie mam w pracy i w domu też zaryzykuję. Może nie będę żałował

pozdrawiam
drummer

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 30 sty 2005, 20:44

to zaryzykowałeś:D

co do procków to amd bije w wiekszości aplikacji intela na łeb - ale to szczegól - ważna jest cena

mit to była mityczna stabilność intela która jest taka sama w przypadku amd.......

co do celerona to okrojony badziew wiec cudów się nie spodziewaj...lepiej było wziąść semprona.....

obsługa pluginów wiąze sie scisle z wydajnoscia procka......

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » niedziela 30 sty 2005, 23:07

...to zaryzykowałeś:D

co do procków to amd bije w wiekszości aplikacji intela na łeb - ale to szczegól - ważna jest cena

mit to była mityczna stabilność intela która jest taka sama w przypadku amd.......

co do celerona to okrojony badziew wiec cudów się nie spodziewaj...lepiej było wziąść semprona.....

obsługa pluginów wiąze sie scisle z wydajnoscia procka.........

z tym sempronem to przesada ale faktem jest że celeron d to stara technologia pentium 4 na magistarli 533=4x133 czyli troszke cieniutko

nowe p4 posiadają 2 jądra logiczne potrafiące obsłużyć 2 32 bitowe słowa jednocześnie wracając do celerona d została również zredukowana ilość podręcznej pamięci cache do 256 na poziomie l2 czyli pamięci drugorzędnej jeśli mówimy o konkurencji za 500pln można nabyć drogą kupna amd2800 na sockecie 754 którego wydajność zaspokoji potrzeby każdego muzyka który pracuje w oparciu o virtualne instrumenty i bez problemu obsłuzy 8xspectrasonic np.stylus z pozapinanymi 4xvst na każdym zakładając że posiada się 2X256/400 np.twinmos których przepustowość w dualu na płycie np. k8n neo2 platinium MSI 2,5Gb/s

gdzie kongstony mają jej ledwie 1,5Gb/s tu obalamy kolejny mit tymrazem jeśli chodzi o pamięci kingston do bani

pozdrawiam

Awatar użytkownika
BZYK

Post autor: BZYK » poniedziałek 31 sty 2005, 02:33

Ktoś tu pisał o symetrycznym taktwaniu pamięci... O co tu chodzi?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 31 sty 2005, 02:39

synchronicznym nie symetrycznym....

chodzxi o to ze procesory amdpracuja najwydajniej z zegarem synchronicznym czyli jesli fsb procesora wynosi 200mhz(400 ddr) to pamieci tez musza pracowac na tym samym zegarze

co do kingstona to przereklamowany i to bardzo

zreszta jak asus i seagate

i nagrywarki plextora nie oferujace nic ciekawego a kosztujace drugie tyle

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 01 lut 2005, 22:20

Koledzy doradzacie: Wyłączyć na płycie dźwięk i LAN.

Ok

Tyle, że bedę potrzebował (w systemie zainst. na innej partycji) dostepu do internetu. Czy karta sieciowa na PCI rozwiazuje w jakiś sposób problem czy zasadniczo nie ma różnicy? Obecnie mam na PCI i w systemie "studio" jest ona wyłączona w menedżerze urządzeń.

Ogólnie: Wsadzić PCI, zostawić zintegrowaną, czy to bez znaczenia?
drummer

ODPOWIEDZ