Gdzie szukać uziemienia?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sroka

Re: Gdzie szukać uziemienia?

Post autor: Sroka » piątek 12 sie 2005, 00:11

...sroka:

zerowanie i uziemianie to zdecydowanie nie to samo

z resztą, w tej chwili tych terminów sie w zasadzie nie używa

obecnie określa sie układ sieci -zerowanie występuje w tn-c, tn-c-s

uziemianie w tn-c, tn-c-s, tt, it

NINIEJSZYM PROSZE O ZAKOŃCZENIE DYSKUSJI O INSTALACJACH ELEKTRUYCZNYCH -jej treść niebezpiecznie odbiega od rzeczywistości co poza zadzialaniem zabezpieczeń przeciwzwarciowych moze skończyć się wypadkiem w którym ktos ucierpi a osoby wypowiadające sie i doradzające nieszczęsnej ofierze powinny czuć się odpowiedzialne za to, co piszą

jesłi ktoś jest zaintereosany dyskusjami w ww temacie zapraszam na ise.pl

ew priv -prosze jednak dowiedzieć sie najpierw jaka jest róznica pomiędzy uziomem, uziemieniem, uziemiaczem i uziemnikiem

...

Zerowanie i uziemienie to nie to samo tylko dla tego że sie inaczej nazywa?!.

Nie czytaj mi tu ksiązek tylko zajrzyj do schematów instalacji domowej wtedy przekonasz sie że jedno i to samo.

Wszystko zależy od wymogów wykonawcy.

Jezęli jest stare to musi być zerowanie. Jeżeli zaś nowe to musi być uziemianie o co chodzi co nie tak napisałem?

Problem wynika z czego innego ma byc bolec ochronny i koniec.

Wiec są dwie mozliwosci jaka byś nie wybrał da to w tym przypadku ten sam efekt. Ponieważ jak już wcześniej napisałem PRZEWÓD UZIEMIAJACY I ZERUJACY SA POŁĄCZONE RAZEM !!!

Czaisz?

I nie wiem jakie bys ksiązki czytał i przerabial to nie znajdziesz w niej nic co by odpbiegało od faktu.

Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 sie 2005, 00:27

...Zerowanie i uziemienie to nie to samo tylko dla tego że sie inaczej nazywa?!. Nie czytaj mi tu ksiązek tylko zajrzyj do schematów instalacji domowej wtedy przekonasz sie że jedno i to samo...

Kolego Sroka - sam fakt, że coś sprowadza się w działaniach praktycznych do tego samego wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z tym samym. Poczytaj może jednak trochę tych książek (a których się wyrzekasz), bo robisz zamęt, i to całkiem nielichy .
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 12 sie 2005, 01:22

......Zerowanie i uziemienie to nie to samo tylko dla tego że sie inaczej nazywa?!. Nie czytaj mi tu ksiązek tylko zajrzyj do schematów instalacji domowej wtedy przekonasz sie że jedno i to samo...

Kolego Sroka - sam fakt, że coś sprowadza się w działaniach praktycznych do tego samego wcale nie oznacza, że mamy do czynienia z tym samym. Poczytaj może jednak trochę tych książek (a których się wyrzekasz), bo robisz zamęt, i to całkiem nielichy ....

Robią zamęt jak cholera

Wyobraź sobie że pewne zeczy sa nazwane inaczej tylko poto żeby takim jak ty robić mętlik w głowie.

Ja mam na mysli samą skuteczność dziąłnia jednego i drugiego.

Nie mówie że jedno i drugie jest zupełnie tym samym jeżeli mówimy o ochronie przeciwporażeniowej. To zupełnie inny problem nie potrzebny w tym temacje.

Kolege nie kopie tylko kolega nie ma bolca ochronnego.

Książek sie nie wyżekam tylko radze po przeczytaniu przeanalizować fakty i wyciągnąc wniski.

Bye

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » piątek 12 sie 2005, 13:02

Jeszcze w 93 r. podawano (nie jestem na bieżąco ), iż wartością graniczną prądu samouwolnienia (człek jest w stanie się jeszcze uwolnić, oderwać od parszywego ustroistwa) jest 15 mA.

Ciekawe jak to zbadali
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

silver_sound

Post autor: silver_sound » piątek 12 sie 2005, 15:21

...

Jeszcze w 93 r. podawano (nie jestem na bieżąco ), iż wartością graniczną prądu samouwolnienia (człek jest w stanie się jeszcze uwolnić, oderwać od parszywego ustroistwa) jest 15 mA.

Ciekawe jak to zbadali ...

Witam

Proponuję przprowadzić eksperyment, potwierdzający, lub ewentualnie negujący tą wartość, na najbardziej upartym gościu z tego tematu, który zaleca dołączenie bolca uziemienia w gniazdku, do "zerowego" przewodu.

Może jak poczuje na własnej skurce, czym to może grozić, to wtedy zmieni zdanie.....

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 13 sie 2005, 00:02

Witam

Proponuję przprowadzić eksperyment, potwierdzający, lub ewentualnie negujący tą wartość, na najbardziej upartym gościu z tego tematu, który zaleca dołączenie bolca uziemienia w gniazdku, do "zerowego" przewodu.

Może jak poczuje na własnej skurce, czym to może grozić, to wtedy zmieni zdanie.....

jk...

Ja sie zastanawiem czy przypadkiem już wcześniej prad nie kopną ?

Mam wrażenie że urwałeś sie z choinki, odktórego roku w Polsce stosuje sie uziemianie ? Odpowiedz sobie na to pytanie i dowiesz sie ze ten najbardziej uparty gość wie co mówi.

Ja nie mam ochoty tobie nic udowadniać poprostu chce abyś wiedziął ze w Polsce do pewnego czasu w instalacjach domowych były tylko gniazdka z dwoma bolcami fazowym i zerowym. Później jakiś człowiek zajmujący sie problemem pojawiania sie na niektórych urządzeniach z obudową metalową tak zwanego przebicia wprowadził zerowanie. Pozwalało to zabezpieczyć przed porażeniem wynikajacym z dotknięcia przez osobe np. obsługującą. Obecnie jakis człowiek wprowadził dodatkową zyłe uziemiajaca która nie jest przewodem czynnym i nie płynie przez ten przewód żaden prad do momentu pojawienia sie napiecia na obudowie, co powoduje zwarcie i wyłaczenie bezpiecznika

Czy jasne?

silver_sound

Post autor: silver_sound » sobota 13 sie 2005, 10:07

Witam

Kolego Sroka

Nie ma się co irytować, bo nie zrozumiałeś mnie,,,,,

Jeśli w gniazdku jest TRZECI przewód, niważne czy będzie to przewód uziemienia, czy innego sposobu zabezpiezania, czyli ZEROWANIA, to po to on jest ABY GO PODŁACZYC DO BOLCA UZIEMIAJĄCEGO.

Jeśli takowy przewód jest , to jest z REGUŁY podłaczony do takowego bolca...

Ja miałem na myśli sytuację, gdy w gniazdku znajdują sie TYLKO DWA przewody, i potocznie jeden nazywany jest "zerowy" ( choć jego fachowa nazwa jest inna, i była przytoczona w tym temacie przez któregoś z kolegów)

i do tego własnie przewodu, ktoś tu na temacie, proponował podłączenie bolca uziemienia..

Zatem załóżmy, ze ja wiedzę o NIECELOWOŚCI, takich praktyk zdobyłem metodą "wstrząsową"..

a nie na podstawie wiedzy, lub najzwyklejszej WYOBRAŹNI.

Zatem Twoje słowa nie sa skierowane do mnie, a moje do Ciebie, skoro nie proponowałeś takiego rozwiązania.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 13 sie 2005, 13:15

Myślę, że dobrze się stało, że przy okazji "walki z brumem" wyjaśniliśmy sobie elementarne sprawy związane wprost z bezpieczeństwem pracy urządzeń elektrycznych. A problem jest ważny. Przechlapane mogą mieć mieszkańcy starych blokowisk, gdzie instalacje elektryczne nie spełniają podstawowych wymogów bezpieczeństwa. Dodatkowego smaczku dodaje fakt, że za Gierka instalacje elektryczne blokowisk były wykonywane w dużej części z przewodów aluminiowych (kryche, podatne na utlenianie - warstewka nieprzewodzącego korundu!!!), gdyż miedź była potrzebna do "ważniejszych celów". Mieszkańcy domków są w dużo lepszej sytuacji - powinni zadbać o właściwą (odpowiednio zaprojektowaną i zbudowaną) instalację uziemieniową (uwaga: powinna spełniać znowu określone warunki, w tym odpowiednio małą rezystancję). I w żadnym przypadku nie należy wykorzystywać do tego celu instalacji odgromowej, jak pisał tu jakiś żartowniś. Bo wtedy niebiosa zamiast weny mogą nam zesłać coś całkiem innego.

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » sobota 13 sie 2005, 13:52

sroka:

dane mi było połaczyć ksiażkową wiedzę z praktyką

zerowanie i uziemianie to zdecydowanie nie to samo

nie zawsze te przewody są połączone, np w układzie it stosowanym powszechnie w sieciach napowietrznych woj mazowieckieo czy instalacjach specjalnych (szpitale, kopalnie) lub niektórych instalacjach przemysłowych

nie jest też prawdą, ze przewodem ochronnym nie płyną w nolmalnej sytuacji zadene prądy -nie płyna prądy robocze, płyną jednak prądy wyrównawcze, czasami znacznej wartosci (np, zypadkowo zmierzonym uziemionym połaczeniu wyrównawczym wynosiły 27A)oraz wiele innych (upływy ochronników przepięciowych, prądy pochodzące od filtrów przeciwzakoceniowych itp)

co do projektów instalacji elektrycznej to zapewniem, ze przez prawie 5 lat prcy w firmie elektroinstalacyjnej napatrzyłem sie na nie dość, nie tylko jeżeli chodzo o instalacje w budynkach mieszkalnych ale też przemysłowych, sakralnych czy instalacje w wykonaniu przeciwwybuchowy lub iskrobezopiecznym a takze sn

silver_sound:

mówiac o pobieżności twojej wiedzy miałem na myśli to, ze stosujesz zbyt daleko idące uproszczenia słuszne dla przypadku o którym mowisz, jednak dla innych nie koniecznie

co do zerowania: w świetle obowiązujących przepisów i podstawowej wiedzy technicznej jest ono ze wzgędów bezpieczenistwa obowiązkowe dla urządzeń w I klasie ochrony pp

z punktu widzenie emc zerowanie jest szkodliwe gdyż wiąże sie z wprowadzeniem na masę mnóstwa róznych zakłóceń w stosunku do potencjału ziemi

kwestia "upalenia sie zera" w prawidłowo zaprojektowanej i eksploatowanej instalacji jest niemal wykluczona

co do prawidłowej eksploatacji - kto z forumowiczów ma lub przybajmniej widzial wyniki obowiązkowych pomiarów instalacji elektrycznej w swoim domu/mieszkaniu?

gwoli ścisłości -uziemianie jest metoda ochrony przed dotykiem pośrednim a uziemienie jest to uziom wraz wyprowadzeniem

E 1kV wygasło mi w ubiegłym roku E 20kV w maju br

nie przedłużałem ich bo nie sa mi juz potrzebne

jest to moja ostatnia wypowiedz w tej dyskusji -powody podałem poprzednio, chętnie jednak odpowiem na każde konkretne pytanie

szerzej zainteresowanych tematyka odsyłam do książek prof markiewicza omawiających ja w sposób prosty i przystępny dla każdego posiadającego wiedzę elektryce na poziomie szkoły podstawowej

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 13 sie 2005, 14:26

...kwestia "upalenia sie zera" w prawidłowo zaprojektowanej i eksploatowanej instalacji jest niemal wykluczona...

U mnie zdarzyło się to 2 razy!!! Chyba mam pecha.

ODPOWIEDZ