Notebook do tworzenia muzyki - kilka wątpliwości

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Pietro

Re: Notebook do tworzenia muzyki - kilka wątpliwości

Post autor: Pietro » wtorek 26 sie 2008, 13:47

...ok sorrrry , ale chyba przesadziłeś...
Nie bez powodu napisałem "instrumentów" zamiast instrumentów. Miałem na myśli patche. Ich ilość wylicz w ten sposób: ilość instrumentów razy ilość artykulacji razy 2-3 pozycje mikrofonów (mówiłem o bibliotekach potworach) plus czasem nawarstwianie innymi bibliotekami. Mowa o muzie orkiestrowej.

Jest tego grubo ponad 200, ale jasne, że nie wszystko gra na raz, bo to by się kupy nie trzymało ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 26 sie 2008, 13:48

Wiecie coś wiecej o lapkach iCom? Chodzi mi o doświadczenia ... z tego, co zauważyłem w konfiguratorze na stronie producenta, sensowny sprzęt z DuoCore 2GHz, 4 GB RAM i dyskiem 250 GB 7200 obr/min. wyniósłby mnie ok. 2800 zł.

...
W testach wydajnościowych wypadają bardzo dobrze. Często jednak słychać opinie o nie dosyć dobrym wykończeniu lub brzydkim design. Ale przy tej wydajności wygląd nie straszy a i jakość ekranów dobra.

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » wtorek 26 sie 2008, 13:51

...Wiecie coś wiecej o lapkach iCom? Chodzi mi o doświadczenia ... z tego, co zauważyłem w konfiguratorze na stronie producenta, sensowny sprzęt z DuoCore 2GHz, 4 GB RAM i dyskiem 250 GB 7200 obr/min. wyniósłby mnie ok. 2800 zł.

...
W testach wydajnościowych wypadają bardzo dobrze. Często jednak słychać opinie o nie dosyć dobrym wykończeniu lub brzydkim design. Ale przy tej wydajności wygląd nie straszy a i jakość ekranów dobra....
trudno, obklei się czymś :)

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » wtorek 26 sie 2008, 14:00

Prawda Icom sa bardzo wydajne. Ale sa klopoty z Firewire, gryza sie sterowniki z wewnetrznej karty muzycznej.

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » wtorek 26 sie 2008, 14:23

...Wiecie coś wiecej o lapkach iCom? Chodzi mi o doświadczenia ... z tego, co zauważyłem w konfiguratorze na stronie producenta, sensowny sprzęt z DuoCore 2GHz, 4 GB RAM i dyskiem 250 GB 7200 obr/min. wyniósłby mnie ok. 2800 zł.

...
W testach wydajnościowych wypadają bardzo dobrze. Często jednak słychać opinie o nie dosyć dobrym wykończeniu lub brzydkim design. Ale przy tej wydajności wygląd nie straszy a i jakość ekranów dobra....
Ja akurat użytkuję od stycznia tego roku model PB8220 z procesorem Core2Duo T7250, 2 GB Ram, HD 160 GB 7200 obr./min na chipsecie Intela 965 PM i systemen operacyjnym Windows XP Profesjonal oczywiście.
Mniej więcej coś takiego http://produkty.icom.eu/prestigebook_8220.html

Też długo poszukiwałem odpowiedniego lapka i muszę przyznać że ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie mam żadnych problemów przy nagrywaniu audio, a korzystam z zewnętrznego instrfejsu firewire i i nagrywam gary za pomocą równocześnie podłączonych 8 mikrofonów.
Nie wiem jak z cenami obecnie ale ja płaciłem wtedy 3,5 tyś zł.

Sprawa wyglądu ma wg mnie drugorzędne znaczenie, chodzi przede wszystkim o wydajność. Mogę Cię zapewnić, że ten laptop nie wygląda wcale źle.

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » wtorek 26 sie 2008, 14:38

......Wiecie coś wiecej o lapkach iCom? Chodzi mi o doświadczenia ... z tego, co zauważyłem w konfiguratorze na stronie producenta, sensowny sprzęt z DuoCore 2GHz, 4 GB RAM i dyskiem 250 GB 7200 obr/min. wyniósłby mnie ok. 2800 zł.

...
Ja akurat użytkuję od stycznia tego roku model PB8220 z procesorem Core2Duo T7250, 2 GB Ram, HD 160 GB 7200 obr./min na chipsecie Intela 965 PM i systemen operacyjnym Windows XP Profesjonal oczywiście.
Mniej więcej coś takiego http://produkty.icom.eu/prestigebook_8220.html

Też długo poszukiwałem odpowiedniego lapka i muszę przyznać że ten wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Nie mam żadnych problemów przy nagrywaniu audio, a korzystam z zewnętrznego instrfejsu firewire i i nagrywam gary za pomocą równocześnie podłączonych 8 mikrofonów.
Nie wiem jak z cenami obecnie ale ja płaciłem wtedy 3,5 tyś zł.

Sprawa wyglądu ma wg mnie drugorzędne znaczenie, chodzi przede wszystkim o wydajność. Mogę Cię zapewnić, że ten laptop nie wygląda wcale źle....
Chyba mnie przekonaliście. Do tego ICom ma siedzibę w Lublinie, gdzie mieszkam :) Odzywa się we mnie patriotyzm lokalny.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 26 sie 2008, 15:54

...koleś pisze : A jak myślisz o Mac'u, to... kup Mac'a, dokup do niego XP, nieżle sie ubawiłem taką propozycją - fachofffffcy....
A coś nie pasuje kolego;>? Pomijam że architektura pozwala na taki myk, a może kolega ma soft pod win a pluginy pod vst będą śmigały na MacOSie;>? I może dlatego duża część ludzi tak robi? Eh, człowieku, sprzęt jest dla ludzi, a jak coś podważasz to walnij argumentem a nie hasłem palniętym z sufitu...

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 26 sie 2008, 15:59

...Musze ci zdradzic pewna niesamowita tajemnice : jest cos takiego jak freze i jesli nie musisz miec działajacych na raz 44 vsti mozesz spokojnie uzywac tylko laptopa. Mobilnosc to podstawa. I korzystnym rozwiazaniem jest zainstalowanie 2 systemow oper. osobny do internetu , gier i innych pierdół , osobny do muzyki .Zero problemów....
Gościu, jesteś mocny , poleciłem chłopakowi Maca z XP, żeby miał 2 systemy dokładnie do tego czeg potrzebuje, zanegowałeś, teraz sam polecasz, walisz literówki w słowie freeze... Zdradzę ci niesamowitą tajemnicę - myślenie nie boli

Awatar użytkownika
Inci

Post autor: Inci » wtorek 26 sie 2008, 16:04

Z tego, co widzę, to IComy cieszą się na forum dobrą opinią (oprócz okazjonalnych stwierdzeń, że to lipa ), więc zacząłem rozważać zakup czegoś takiego:

ICom PrestigeBook 8220

procesor PB8220 Intel® Core™ 2 Duo T7250 2.0GHz
chipset : Intel® 965 PM & ICH7M.
RAM DDRII 4GB (pewnie 667 MHz, ale tego na stronie nie piszą)
HDD 250GB, 7200rpm
grafika Intel® x3100
4 usb, FireWire

Do tego XP Professional, no i przede wszystkim interfejs zewnętrzny.

Co sądzicie o takiej konfiguracji? Można jej coś zarzucić?

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » wtorek 26 sie 2008, 16:25

Mialem 8310 z tym ze dysk mial 7200 obr. Niestety trzaskal jak glupi. Wina: karta muzyczna wewnetrzna. Testowalem z innymi zewnetrznymi i trzaskalo ze hej nawet przy latencji 20ms a gdzie 5-7ms. Ja icomy odradzam do muzyki. Jestem drugi ktory mial podobny klopot i sprzedal ten sprzet. Robily sie plamy na matrycy, ktorych reklamacja nie uwzglednia. Siadlo cos na plycie z karta muzyczna, bo przy zakykaniu klapy trzaskalo w glosnikach laptopa. Naprawili to. Zreszta to samo mozna kupic w Karen. Obodowwa sszybko sie wyciera. Lepiej pod tym wzgledem wypada Acer mojej zony:)

ODPOWIEDZ