Program do nauki gry na klawiszach

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
daniel.virus

Program do nauki gry na klawiszach

Post autor: daniel.virus » piątek 02 gru 2005, 23:23

Witam szukam jakiegoś dobrego programu służącego do nauki gry na klaiwszach. Chodzi mi o to głównie aby w programie szło odtwarzać już zapisane "taby" i uczyć się ich np. ściągam gotowy zapis piosenki jakiegoś zespołu i ucze się go na klawiszach w zapisie nutowym.

PS

Chodzi mi o program podobny do Guitar Pro tylko że na klawisze!!!

Prosze pomóżcie mi!!

Tab- gotowy zapis w tym wypadku nutowy jakiejś piosenki, taba można odtwarzać w konkretnym programie
[addsig]

Awatar użytkownika
BigGuns

Re: Program do nauki gry na klawiszach

Post autor: BigGuns » sobota 03 gru 2005, 03:08

czołem

miło widzieć że są jeszcze ludzie którzy chcą uczyć się gry na instrumentach, co we współczesnych, mało sprzyjających ku temu realiach jest godne podziwu.

polecam ten program, jest tani i dobry

Piano Suite Premier

oraz zajrzyj tu, dużo cennych informacji na początek

Online Piano Lessons

pamiętaj też żeby czas od czasu pograć pod okiem kogoś kto w miarę dobrze gra, chodzi o to żebyś nie wyrobił sobie złych nawyków.

i jeszcze jedno. graj gamy. dużo. to pomoże i Twojej technice, i Twojej wyobraźni. może to wydawać się nieciekawe i niewdzięczne, ale już po roku się zdziwisz jakie będą efekty.

powodzenia!

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » sobota 03 gru 2005, 15:48

Chodzi mi o program podobny do Guitar Pro tylko że na klawisze!!!

A jaką wersję widziałeś? Bo od 4.0 wzwyż automatycznie wyświetlają zapis nutowy pod tabem i jest opcja wyświetlania klawiatury. Uważam, że to dobry program (zwłaszcza że mnóstwo tabów można znaleźć naprzykład tu: http://www.mysongbook.com/ ), ale polecam też jakieś kursy on-line poruszające kwestei techniki no i konsultacje z doświadczonym muzykiem.
Muzyka nie ma granic:)

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » sobota 03 gru 2005, 16:47

Z każdym "większym" sekwenserze audio/midi znajdziesz "piano roll". To chyba najprostrze ukazanie nut "klawiszowcowi".

PS A co to za klawiszowiec co nie zna nut?!
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » sobota 03 gru 2005, 23:36

PS A co to za klawiszowiec co nie zna nut?!...

No to jest klawiszowiec który... nie zna nut:)

Wielu, nawet światowej sławy, muzyków ich nie zna (np. Elton John, Vangelis). Nie piszę że to jest jakaś zaleta ale tak jest. Ja kupę lat grałem na klawiszach nie znając nut. Potrzeba taka była więc się nauczyłem, ale bez nich też radziłem sobie nieźle.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

ODPOWIEDZ