Rode NTK

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Leff

Rode NTK

Post autor: Leff » niedziela 26 lut 2006, 21:37

Heloł!

Co sądzicie o tym mikrofonie? CZy jest w jego cenie inny godny zainteresowania? Pytam tylko użytkowników i tych, którzy mieli z nim do czynienia

Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Rode NTK

Post autor: Dobmatt » niedziela 26 lut 2006, 22:18

Mam ten mikrofon od dawna i jest mi bardzo przydatny do ciepłych wokali i gitar elektrycznych (jako drugi, obok SM57). Minusem jest konieczność zakupu oryginalnego kosza, dosc drogiego (40USD bodajże).

Bardzo solidnie zbudowany, militarnie - typowo dla Rode.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 lut 2006, 22:24

Potwierdzam, to jest calkiem przyjemny w pracy mikrofon. Z wad: jest podatny na przesterowanie przy bardzo glosnym wokalu (ale to mi sie zdarzalo tylko przy jednym soliscie) i jest troszke gorszy, jesli chodzi o sybilanty, w porownaniu z mikrofonami wysokobudzetowymi, jednak i tak lepszy od wielu tanszych.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Leff

Post autor: Leff » niedziela 26 lut 2006, 22:33

...Mam ten mikrofon od dawna i jest mi bardzo przydatny do ciepłych wokali i gitar elektrycznych (jako drugi, obok SM57). Minusem jest konieczność zakupu oryginalnego kosza, dosc drogiego (40USD bodajże).

Bardzo solidnie zbudowany, militarnie - typowo dla Rode.

MD....

Dzięki. Czy jest jakiś sens porównywania go do innych mikrofonów z podobnej lub wyższej półki cenowej? W sieci można znaleźć sporo znakomitych opinii na jego temat - np, że co najmniej tak dobry, jak U 87i itp.Ale w sieci różne różne rzeczy wypisują ... A co Ty na to? Może dodam, że szukam mikrofonu, który ma pełnić rolę głównego mikrofonu wokalowego w moim studyjku. Na co dzień pracuję na StudioProject B3 (które są w mojej opinii rewelacyjne jak na swoją cenę), a mogę mieć do dyspozycji TLM 103 i AT 4040, na których zdarza mi się pracować. Ale chcę mieć coś przyzwoitszego i z lampą w środku - nie dlatego, że kocham lampy, ale ze względu na modę, marketing... a jak lampka nie zepsuje dźwięku, to już dobrze

Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 lut 2006, 22:37

W sieci można znaleźć sporo znakomitych opinii na jego temat - np, że co najmniej tak dobry, jak U 87i itp.

Na to nie licz. Piszac o wadach mialem na mysli m.in. konfrontacje z U87.

Leff

Post autor: Leff » niedziela 26 lut 2006, 22:43

...W sieci można znaleźć sporo znakomitych opinii na jego temat - np, że co najmniej tak dobry, jak U 87i itp.

Na to nie licz. Piszac o wadach mialem na mysli m.in. konfrontacje z U87....

Hi, hi, tak sądziłem, dlatego pisałem, że wypisują w sieci różne rzeczy...czasem straszne bzdury. Ale czy to prawda, że w tej cenie jest to jedna z lepszych, jeśli nie najlepsza propozycja?

Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 26 lut 2006, 22:49

Ale czy to prawda, że w tej cenie jest to jedna z lepszych, jeśli nie najlepsza propozycja?

Czy najlepsza, nie wiem. Na pewno jedna z lepszych.

Grzybass

Post autor: Grzybass » poniedziałek 27 lut 2006, 09:39

Jak na mój gust, jest ździebko syczący.

Dobry wokalista wypada na nim przyzwoicie.

Natomiast słabemu specjalnie nie pomoże... może to i lepiej...

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 27 lut 2006, 13:18

A mieliście może okazję porównać go do produktów Se, tak dobrze się o nich mówi ostatnio - może np ICIS? Cena podobna...

Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » poniedziałek 27 lut 2006, 16:24

...A mieliście może okazję porównać go do produktów Se, tak dobrze się o nich mówi ostatnio - może np ICIS? Cena podobna...

Pozdrawiam - Leff...

Groove Tubes ... GT57 lub GT66 - szczerze polecam.

G Tubes

ODPOWIEDZ