Roland Jx-3P

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
trbn

Roland Jx-3P

Post autor: trbn » niedziela 03 gru 2006, 22:29

Witam
Mam pytanie odnośnie tego klawisza. Mam szanse go kupić , lecz nie wiem, za jaką cenę było by to opłacalne. Nie chciał bym przepłacić :) Klawisz jest w dobrym stanie( jak na 23 lata :) )posiada także programator pg200.
Pozdrawiam Trbn

Wojtek1980

Re: Roland Jx-3P

Post autor: Wojtek1980 » niedziela 03 gru 2006, 22:42

...Witam
Mam pytanie odnośnie tego klawisza. Mam szanse go kupić , lecz nie wiem, za jaką cenę było by to opłacalne. Nie chciał bym przepłacić :) Klawisz jest w dobrym stanie( jak na 23 lata :) )posiada także programator pg200.
Pozdrawiam Trbn...
za 200 , 300 zł, węcej bym nie dał, no i tak by się okazało że to zupełnie nieprzydatny zawadzający grat

już sobie lepiej poszukaj D-50 jak chcesz Rolanda, albo Yamahę DX 7 też możnna tanio dostać
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

radek_tymecki

Post autor: radek_tymecki » niedziela 03 gru 2006, 23:41

Drogi przedmówco chyba nie wiesz o czym mówisz...

@trbn

Jeśli jesteś początkującym to z góry odradzam Ci Yamahę DX7 - synteza FM i ekstremalnie ciężkie programowanie dobije Cię i tylko zniechęci. No chyba, że lubisz jak prawie każda barwa, którą stworzysz bedzie przypominała odgłos zwarcia [pamiętam swoje początki :D ]

Roland D50 - bardzo fajny sprzęt - programowanie nie jest trudne jeśli zrozumiesz podstawowe zasady. Dobrze jest zaopatrzyć się w programator PG1000 - znacznie ułatwia to całą pracę, bo wstukiwanie kolejno przycisków aby wejść w coraz to głębsze menu robi się frustrujące....

Jeśli lubisz analogowe soundy to polecam JX3P. Bardzo łatwy i przyjemny i do tego wykrecić można naprawdę fajne brzmienia - zwłaszcza jeśli masz PG200. Sa limity w tworzeniu barw ale czy to takie ważne? Różnorodność jest duża... Bardzo fajny krokowy sekwencer [+ trig in przydatny ew jak masz jakiś drumbox np TR707]. Cena? Ktoś wcześniej napisał 200-300 zł. Chyba jesteś niepoważny chłopie. Sam PG200 osiąga ekstremalnie wysokie ceny... Ogólnie - Jeśli JX3P razem z PG200 jest w bdb stanie i kosztuje do 900 zł i do tego jesteś fanem analogów, wykręconych sekwencji, padów i stringów, barw sci-fi to polecam szczerze. Ah :) Cudny chorus :D

Ah no i zapraszam do luknięcia mojego demka. Filmik jest w mono... Po wrzuceniu na Youtube sam zmienia ze stereo na mono :(

http://www.youtube.com/watch?v=s1BkU-6PotQ
[addsig]
vintage synth fan

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » niedziela 03 gru 2006, 23:59

Ile on powinien kosztować - tego chyba nikt nie powie.
To bardzo analogowo brzmiący klawisz, co by to nie znaczyło. Z programatorem jest intuicyjny (zresztą bez też i chyba nigdzie nie widziałem łatwiejszego programowania za pomocą jednego suwaka, jak właśnie w tej serii). Ma natomiast to jedną, olbrzymią wadę - brak dynamiki (nie tylko klawiatura, wejście midi też). Silnie ogranicza to ekspresję instrumentu.
Posłuchaj sobie brzmień stąd:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/muzyka/instrume/instrume.htm
i pomyśl, czy warto to brać.
Zbliżone możliwości osiągniesz wieloma freewarowymi programami. Za to jx3p da Ci ''macanie'' i kontakt z historią. Tanio - bierz, zawsze sprzedaż, drogo - raczej lepiej poczekać, aż ochota przejdzie ;)

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

radek_tymecki

Post autor: radek_tymecki » poniedziałek 04 gru 2006, 00:04

Czy dynamika jest tak ważna?

Tak czy siak żaden... ŻADEN soft nie podrobi barwy analogowej :)

Nie żebym go faworyzował bo mam innych/wiekszych ulubieńców ale synth jest naprawdę ok :)
[addsig]
vintage synth fan

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 04 gru 2006, 00:49

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:02 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

radek_tymecki

Post autor: radek_tymecki » poniedziałek 04 gru 2006, 09:44

Soft nie, ale Ty go obsługując już tak. Chyba, że się nie chce...

Rzecz niemożliwa ;) Problem polega na tym, że czy chcesz czy nie w VST dźwięk nie jest generowany analogowo :)

Zresztą... Osobiście jestem wielkim przeciwnikiem softu... Pamiętam jak miałem możliwość pracy z prawdziwym ARP i Arturiowskim - szczerze mówiąc to ta VST to trochę duża pomyłka ;)
[addsig]
vintage synth fan

trbn

Post autor: trbn » poniedziałek 04 gru 2006, 12:27

Witam
Dziękuje za informacje. JankoMuzykant twoją stronke już widziałem wcześniej, szukając informacji o tym klawiszu :). Muszę przemyśleć zakup zobaczymy jaka cene uda mi się utragować. Co do D-50 i Dx-7 miałem z nimi kontakt. Szukam jednak czegoś bardziej analogowego ( wiadomo że JX-3P jest hybrydą ale bardzo ładnie brzmi ). Mam pytanie na co warto zwrócić uwagę przy zakupie JX-3P? Klawiatura , potencjometry?
Pozdrawiam Trbn

radek_tymecki

Post autor: radek_tymecki » poniedziałek 04 gru 2006, 13:10

Jeśli masz fach w łapach [albo i nie masz] to oczyszczenie potencjometrów/styków na klawie nie będzie dla ciebie problemem. do potencjometrów jakiś kontakt-spray, do klawiatury trochę cierpliwosci...

Z drugiej strony gorąco polecam Ci np Juno 6/60. j60 ma pamięc i dcb także z midi nie ma problemu. ma tylko 1 dco ale przmi potężnie.
[addsig]
vintage synth fan

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 04 gru 2006, 15:50

...Czy dynamika jest tak ważna?
Jak grasz rąbankę techno czy hiphop, to niekoniecznie ;)
Jak grasz coś bardziej skomplikowanego, to raczej tak. Nie chodzi tyle o dynamikę - różnicowanie głośności, co o podpinanie pod velocity filtrów, generatorów itp.
Tak czy siak żaden... ŻADEN soft nie podrobi barwy analogowej :)
Ani mp3 nie dorówna wavom, ani srebrne kable złotym :)
Ja generalnie w duchy nie wierzę :)
Nie żebym go faworyzował bo mam innych/wiekszych ulubieńców ale synth jest naprawdę ok :)
Jest, bo sam go mam i nie sprzedaję, mimo, iż byli kupcy :)
Ale tak trzymam, bo czasem lubię sobie to włączyć i przypomieć, jak kiedyś dwadzieścia lat temu usłyszałem i pomacałm pierwszy raz w życiu któreś Juno i zakochałem się... ;)
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

ODPOWIEDZ