Pomóżcie w wyborze monitorów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
GrooveOld

Pomóżcie w wyborze monitorów

Post autor: GrooveOld » poniedziałek 19 mar 2007, 19:56

Witam,
mam pytanie odnośnie monitorów, wiem że o nich dużo się mówi ale jest to nagła sprawa bo jutro mam okazje kupic nowe monitory Behringera B2031A za 1488zł ale mam tez drugi typ nad którymi tez się zastanawiałem a są to monitory Phonic P-6 A w podobnej cenie i teraz mam dylemat czy kupic te Behringery czy te Phonica. Proacował może ktoś z Was na tych monitorach, jakie są wasze opinie?

Awatar użytkownika
kaslab

Re: Pomóżcie w wyborze monitorów

Post autor: kaslab » poniedziałek 19 mar 2007, 20:05

...Witam,
mam pytanie odnośnie monitorów, wiem że o nich dużo się mówi ale jest to nagła sprawa bo jutro mam okazje kupic nowe monitory Behringera B2031A za 1488zł ale mam tez drugi typ nad którymi tez się zastanawiałem a są to monitory Phonic P-6 A w podobnej cenie i teraz mam dylemat czy kupic te Behringery czy te Phonica. Proacował może ktoś z Was na tych monitorach, jakie są wasze opinie?

...
No to ja pójde jeszcze w inną strone i z czystym sumieniem polece ci TAPCO S8 cena 1587 zł w sklepie www.music-town.pl przesyłka free.

Mój typ w kategori cena/jakość

Ps. Dawno temu ... miałem Behringera B2031A przez tydzień
Producent

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » poniedziałek 19 mar 2007, 20:14

Ps. Dawno temu ... miałem Behringera B2031A przez tydzień ...

ale czemu tylko przez tydzień? nie grał tak jak trzeba co mam przez to rozumieć?

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » poniedziałek 19 mar 2007, 20:52

...Ps. Dawno temu ... miałem Behringera B2031A przez tydzień ...

ale czemu tylko przez tydzień? nie grał tak jak trzeba co mam przez to rozumieć?
...
Ja na twoim miejscu wybral bym firme samson model rubicon r6a. (sa tez podobno 8). Jedyna wada to taka ze za dlugo na nich nie mozna pracowac. Polecam rowniez zaznajomic sie z tymi dwoma linkami:
Co nieco o monitorach, na co zwracac uwage

i

Niezly artykul o technicznym podejsciu do glosnika
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » poniedziałek 19 mar 2007, 22:17

...
Ogólnie to wiedziałem, że tak będzie ... monitory to temat rzeka ...

Niby każdy powie idź do sklepu i posłuchaj... ale jak tu posłuchać skoro w sklepie maja czasem 2 modele na krzyż i to nie te o które nam chodzi... do tego z tyłu ktoś gra na klawiszu a z boku koleś katuje gitare Do tego akustyka pomieszcznia b.słaba.

Jeżeli miałbym coś szczerze poradzić to: poszukaj jak najwięcej recenzji na stronach + fora. Ułóż sam sobie to wszystko w głowie. Kup monitory i po prostu zacznij tworzyć JAK NAJWIĘCEJ poświęcaj każdą wolną chwile na ćwiczenie a po pewnym czasie zobaczysz, że było warto !!
Może będziesz miał możliwość dokonania kolejnego zakupu (monitorów z wyższej półki) a na nich usłyszysz już tyko więcej i wyraźniej !!!

Ludzie którzy siedzą w tym biznesie JAKOŚĆ poznają po CENIE ...

No i przychylam się do tego co już gdzieś ktoś mądry powiedział, że przeważnie 3 zakup jest tym przemyślanym i trafionym (doświadczenie + wiedza) tak jest również w przypadku kupna przedwzmacniacza, róznych efektów itd. Niestety przeważnie też dochodzimy do wniosku, że choć nas nie stać to nie sięgając głęboko w kieszeń pewnego poziomu półśrodkami nie pokonamy (monitory za 1000 nie zagrają nigdy jak te za 5000).

A co do pytania: już w sklepie jak je usłyszałem to coś nie mogłem się do nich przekonać (jednak moje uwczesne marzenie Mackie HR824 kosztowały 8 000) więc wziąłem te za 1500. Jednak nie przypadły mi do gustu.

Pozdrawiam,
Producent

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 19 mar 2007, 22:26

A moze lepiej dolozyc 500 PLN i kupic Yamaha HS80M?Ja mam i nie zaluje.Nie bede pisal co moga z czego nie,po prostu graja blisko NS10 tylko szerszym pasmem a ja jestem przyzwyczajony do Yamahy,no i te biale membrany..........
[addsig]

Awatar użytkownika
LucasRose

Post autor: LucasRose » poniedziałek 19 mar 2007, 22:38

taaa ! yamaha !

yamaha lub m-audio w tym przedziale conowym mysle dla kolegi.

a w ogole to jaka muze chcesz robic ?
wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » poniedziałek 19 mar 2007, 22:41

Jeśli chodzi o te monitory Phonic'a to pracuje na nich sam Galen Behrnull a to co tworzy jest przepiękne a to jego oficjalna strona gdzie również można posłuchac jego produkcji/

http://www.galenbehr.com

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » poniedziałek 19 mar 2007, 22:45

...taaa ! yamaha !

yamaha lub m-audio w tym przedziale conowym mysle dla kolegi.

a w ogole to jaka muze chcesz robic ?...

no głownie do tworzenia muzyki trance

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » poniedziałek 19 mar 2007, 23:01

Sprawa wygląda tak że właśnie brakuje mi tylko tych monitorów. Miałem przeznaczone 4tyś żeby złożyć sobie małe studio domowe, to co kupiłem już to:

2x monitory LCD BENQ FP73G
E-MU 1212m
E-MU XBOARD 49

brakuje tylko tych monitorów

ODPOWIEDZ