Zmiana poziomu przy zmianie Fs
Zmiana poziomu przy zmianie Fs
Witam,
napotkałem dziś na pewien problem z którego do dziś nie do końca zdawałem sobie sprawę - otóż zgrywałem materiał (była to sesja 44.1, 24 bity) do pliku 48 kHz 16 bit zlimitowany do -9dB - po wyeksportowaniu pliku okazało się że poziom wcale nie wynosi -9 dB, ale -6,3 dB. Kiedy wyeksportowany plik zaimportowałem z powrotem do sesji (czyli z 48 k znów zrobiło się 44.1 k) poziom wynosił -8.9 dB. Czy poziom zawsze wzrasta przy konwersji w tą strone o określoną wartość - czy zależy to od materiału? Gdyby ktoś mógł dokładnie wyjaśnić dlaczego się tak dzieję - lub wskazać literaturę, artykuły? Byłbym zobowiązany, Pozdrawiam
napotkałem dziś na pewien problem z którego do dziś nie do końca zdawałem sobie sprawę - otóż zgrywałem materiał (była to sesja 44.1, 24 bity) do pliku 48 kHz 16 bit zlimitowany do -9dB - po wyeksportowaniu pliku okazało się że poziom wcale nie wynosi -9 dB, ale -6,3 dB. Kiedy wyeksportowany plik zaimportowałem z powrotem do sesji (czyli z 48 k znów zrobiło się 44.1 k) poziom wynosił -8.9 dB. Czy poziom zawsze wzrasta przy konwersji w tą strone o określoną wartość - czy zależy to od materiału? Gdyby ktoś mógł dokładnie wyjaśnić dlaczego się tak dzieję - lub wskazać literaturę, artykuły? Byłbym zobowiązany, Pozdrawiam
Pracuję w studiu postprodukcji filmowej...
Re: Zmiana poziomu przy zmianie Fs
Wartość szczytowa czy średnia? Jakim programem robiłeś przepróbkowanie i jak zmierzyłeś poziom?
Niedawno byl podobny watek. Zalezy od oprogramowania. Kubus kaszani poziomy, Pro-Tools trzyma. W razie koniecznosci trzeba uzywac porzadnych konwerterow, a nie zostawiac to jakiejs jednej z pieciuset opcji. Jak robie do tv, od razu zaczynam sesje w 48, wprawdzie trzeba pamietac, ale raz na poczatku, za to potem jest latwiej, szybciej i lepiej.
Mówię o wartości szczytowej - konwersja protoolsem HD 7.4 cs8 -> w obydwie strony zaznaczałem konwersję "tweak head". Poziom sprawdzałem wtykiem GAIN, a później na sound forgu..
...Mówię o wartości szczytowej - konwersja protoolsem HD 7.4 cs8 -> w obydwie strony zaznaczałem konwersję "tweak head". Poziom sprawdzałem wtykiem GAIN, a później na sound forgu.....
Ciekawe - mi kubus kaszani okrutnie, ale na PT sprawdzalem wielokrotnie i bylo OK. Zaraz sprawdze na LE
Ciekawe - mi kubus kaszani okrutnie, ale na PT sprawdzalem wielokrotnie i bylo OK. Zaraz sprawdze na LE

W zasadzie ja też zawsze się trzymam że jak do TV to sesja w 48 - ale bardzo często się zdarza że importuje się do projektu muzę która jest w 44.1 a na dodatek jest zbita w cegłę przy masterze (np. stoki są zazwyczaj dość mocno kompresowane).
Miałem podobną sytuację przy konwersji z 48 kHz do 44 kHz
za pomocą programu Wavelab. Poziom szczytowy wzrastał
o około 0,2 - 0,3 dB (wartości były różne).
za pomocą programu Wavelab. Poziom szczytowy wzrastał
o około 0,2 - 0,3 dB (wartości były różne).
...Mówię o wartości szczytowej - konwersja protoolsem HD 7.4 cs8 -> w obydwie strony zaznaczałem konwersję "tweak head". Poziom sprawdzałem wtykiem GAIN, a później na sound forgu.....
Cos popsules. PT 8 LE w kazda strone trzyma -9dBFS i ani drgnie. Sprawdzane gainem. Kubus po konwersji w dwie strony z -9dBFS zrobil -6,5dBFS.
Cos popsules. PT 8 LE w kazda strone trzyma -9dBFS i ani drgnie. Sprawdzane gainem. Kubus po konwersji w dwie strony z -9dBFS zrobil -6,5dBFS.
Cos popsules. PT 8 LE w kazda strone trzyma -9dBFS i ani drgnie.
Jedna uwaga - moze Ty masz maka?

...Cos popsules. PT 8 LE w kazda strone trzyma -9dBFS i ani drgnie.
...
Tak, w pracy Mac Pro...ale w domu jak sprawdzałem to na 8ce(na macbooku) to też niby nie drgnie.
a poza tym...kurczę tam nie bardzo jest co popsuć?

Tak, w pracy Mac Pro...ale w domu jak sprawdzałem to na 8ce(na macbooku) to też niby nie drgnie.
a poza tym...kurczę tam nie bardzo jest co popsuć?