Po co jest slipmata??

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Szumi

Po co jest slipmata??

Post autor: Szumi » środa 12 lis 2003, 14:38

Sluchajcie wytlumaczcie mi po co jest slipmata do gramofonu??

Czy ona pelni tylko role ozdoby czy ma jakas inna okreslona przydatna funkcje??

Pozdrawiam/Szumi

Awatar użytkownika
qen

Re: Po co jest slipmata??

Post autor: qen » środa 12 lis 2003, 15:27

...Sluchajcie wytlumaczcie mi po co jest slipmata do gramofonu??

Pozdrawiam/Szumi...

ma ona konkretną funkcję -

chodzi o to aby w momencie "skreczowania" - gdy zatrzymujesz płyte nie zatrzymywać całego napędu. Zapewnia to szybszy start płycie i chroni napęd gramofony przed zniszczeniem - zużyciem...

Poza tym dzięki slipmacie łatwiej się skreczuje. Jeśli nie skreczujesz - to wydaję mi się że slipmata jest zbędna - zaś jeśli chcesz zwinnie szorować płytkami - to lepiej ją zakp...na pewno lepiej ci to będzie wówczas szło

Pozdr.

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 12 lis 2003, 15:39

Slipmata, to jak sama nazwa wskazuje podkładka poślizgowa. Nieprawda, że ma zastosowanie tylko przy skretchowaniu. Praca DJ-a prowadzącego imprezy taneczne wymaga idealnego spasowania tempa i synchronizacji miksowanych kawałków, po to, aby uzyskać płynne i niezauważalne przejścia pomiędzy nimi. W tym celu delikatnie i stopniowo reguluje się prędkość obrotową talerzy, a samą płytę (tę która ma wejść i której nie słychać jeszcze na sali a słychac ją w słuchawkach) lekko popycha palcem w przód lub w tył tak długo, aż jej bit dokładnie zsynchronizuje się z bitem nagrania właśnie odtwarzanego na drugim talerzu. Dzięki slipmacie to popychanie jest łatwe i nie kończy się porysowaniem płyty.

Awatar użytkownika
Szumi

Post autor: Szumi » środa 12 lis 2003, 15:58

Dzieki bardzo za madre i konstruktywne odpowiedzi.

Za to lubie to forum ze mozna tutaj dostac fachowa pomoc

Pozdrawiam/Szumi

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » środa 12 lis 2003, 21:08

...Slipmata, to jak sama nazwa wskazuje podkładka poślizgowa. Nieprawda, że ma zastosowanie tylko przy skretchowaniu. Praca DJ-a prowadzącego imprezy taneczne wymaga idealnego spasowania tempa i synchronizacji miksowanych kawałków, po to, aby uzyskać płynne i niezauważalne przejścia pomiędzy nimi. W tym celu delikatnie i stopniowo reguluje się prędkość obrotową talerzy, a samą płytę (tę która ma wejść i której nie słychać jeszcze na sali a słychac ją w słuchawkach) lekko popycha palcem w przód lub w tył tak długo, aż jej bit dokładnie zsynchronizuje się z bitem nagrania właśnie odtwarzanego na drugim talerzu. Dzięki slipmacie to popychanie jest łatwe i nie kończy się porysowaniem płyty....

Zapomniałem że nietylko się skreczuje...tyle że standartowo slpmata (niekoniecznie najlepsza i nie aż tak bardzo śliska) jest na wyposażeniu gramofonu

... ale mimo wszystko podtrzymuje swoje zdanie - czyli - że jeśli się chce sprawnie skreczować - to należy zakupić jak najlepszą lub samemu sobie zrobić.... Jak? - to już tajemne techniki DJ'ów

Absolutnie się zgadzam z MB, choć tak jak powyżej napisałem - mam też swoje zdanie na ten temat.

pozdr.

Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » środa 12 lis 2003, 21:12

...Sluchajcie wytlumaczcie mi po co jest slipmata do gramofonu??

Pozdrawiam/Szumi...

A może to raczej sleepmate i służy jako podkladka np. pod spiwór?

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » środa 12 lis 2003, 21:22

A może to raczej sleepmate i służy jako podkladka np. pod spiwór? ...

Karimata - słuzy do skreczowania na sianku na wycieczce szkolnej
Nie ma co

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 12 lis 2003, 21:22

A może to raczej sleepmate i służy jako podkladka np. pod spiwór? ...

Miałem kiedyś w pracowni taką sleepmatę. Do rozkładania na 6 krzesłach jako prowizoryczne wyro. W zasadzie była to podkładka pode mnie.

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » czwartek 13 lis 2003, 01:21

Quote:

Miałem kiedyś w pracowni taką sleepmatę. Do rozkładania na 6 krzesłach jako prowizoryczne wyro. W zasadzie była to podkładka pode mnie

Kiedyś pracowałem w restauracji McDonald’s. To było bardzo dawno. Pracowałem tam przez pół roku jako tzw. nocnik czyli byłem pracownikiem tylko zmiany nocnej, sam tak chciałem, bo zarabiałem przez to o 20% więcej i miałem więcej czasu na wszystko, bo spałem 2 godziny na dobę, a cały dzień miałem do swojej dyspozycji. Często od godziny 4:00 do 6:00 spałem na czymś takim, ale kładłem to na dużym grillu elektrycznym do mięsa i było fajnie
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » czwartek 13 lis 2003, 01:24

Gdyby ktoś tak włączył mi tego grilla to byłby Hardiburger
gadu-gadu 4021735

ODPOWIEDZ