Po co jest slipmata??
Po co jest slipmata??
Sluchajcie wytlumaczcie mi po co jest slipmata do gramofonu??
Czy ona pelni tylko role ozdoby czy ma jakas inna okreslona przydatna funkcje??
Pozdrawiam/Szumi
Pozdrawiam/Szumi
Re: Po co jest slipmata??
...Sluchajcie wytlumaczcie mi po co jest slipmata do gramofonu??
Pozdrawiam/Szumi...
ma ona konkretną funkcję -
chodzi o to aby w momencie "skreczowania" - gdy zatrzymujesz płyte nie zatrzymywać całego napędu. Zapewnia to szybszy start płycie i chroni napęd gramofony przed zniszczeniem - zużyciem...
Poza tym dzięki slipmacie łatwiej się skreczuje. Jeśli nie skreczujesz - to wydaję mi się że slipmata jest zbędna - zaś jeśli chcesz zwinnie szorować płytkami - to lepiej ją zakp...na pewno lepiej ci to będzie wówczas szło
Pozdr.
Pozdrawiam/Szumi...
ma ona konkretną funkcję -
chodzi o to aby w momencie "skreczowania" - gdy zatrzymujesz płyte nie zatrzymywać całego napędu. Zapewnia to szybszy start płycie i chroni napęd gramofony przed zniszczeniem - zużyciem...
Poza tym dzięki slipmacie łatwiej się skreczuje. Jeśli nie skreczujesz - to wydaję mi się że slipmata jest zbędna - zaś jeśli chcesz zwinnie szorować płytkami - to lepiej ją zakp...na pewno lepiej ci to będzie wówczas szło

Pozdr.
Sampling (kreatywny): z użyciem PC
Slipmata, to jak sama nazwa wskazuje podkładka poślizgowa. Nieprawda, że ma zastosowanie tylko przy skretchowaniu. Praca DJ-a prowadzącego imprezy taneczne wymaga idealnego spasowania tempa i synchronizacji miksowanych kawałków, po to, aby uzyskać płynne i niezauważalne przejścia pomiędzy nimi. W tym celu delikatnie i stopniowo reguluje się prędkość obrotową talerzy, a samą płytę (tę która ma wejść i której nie słychać jeszcze na sali a słychac ją w słuchawkach) lekko popycha palcem w przód lub w tył tak długo, aż jej bit dokładnie zsynchronizuje się z bitem nagrania właśnie odtwarzanego na drugim talerzu. Dzięki slipmacie to popychanie jest łatwe i nie kończy się porysowaniem płyty.
Dzieki bardzo za madre i konstruktywne odpowiedzi.
Za to lubie to forum ze mozna tutaj dostac fachowa pomoc
Pozdrawiam/Szumi
Za to lubie to forum ze mozna tutaj dostac fachowa pomoc
Pozdrawiam/Szumi
...Slipmata, to jak sama nazwa wskazuje podkładka poślizgowa. Nieprawda, że ma zastosowanie tylko przy skretchowaniu. Praca DJ-a prowadzącego imprezy taneczne wymaga idealnego spasowania tempa i synchronizacji miksowanych kawałków, po to, aby uzyskać płynne i niezauważalne przejścia pomiędzy nimi. W tym celu delikatnie i stopniowo reguluje się prędkość obrotową talerzy, a samą płytę (tę która ma wejść i której nie słychać jeszcze na sali a słychac ją w słuchawkach) lekko popycha palcem w przód lub w tył tak długo, aż jej bit dokładnie zsynchronizuje się z bitem nagrania właśnie odtwarzanego na drugim talerzu. Dzięki slipmacie to popychanie jest łatwe i nie kończy się porysowaniem płyty....
Zapomniałem że nietylko się skreczuje...tyle że standartowo slpmata (niekoniecznie najlepsza i nie aż tak bardzo śliska) jest na wyposażeniu gramofonu
... ale mimo wszystko podtrzymuje swoje zdanie - czyli - że jeśli się chce sprawnie skreczować - to należy zakupić jak najlepszą lub samemu sobie zrobić.... Jak? - to już tajemne techniki DJ'ów
Absolutnie się zgadzam z MB, choć tak jak powyżej napisałem - mam też swoje zdanie na ten temat.
pozdr.
Zapomniałem że nietylko się skreczuje...tyle że standartowo slpmata (niekoniecznie najlepsza i nie aż tak bardzo śliska) jest na wyposażeniu gramofonu
... ale mimo wszystko podtrzymuje swoje zdanie - czyli - że jeśli się chce sprawnie skreczować - to należy zakupić jak najlepszą lub samemu sobie zrobić.... Jak? - to już tajemne techniki DJ'ów
Absolutnie się zgadzam z MB, choć tak jak powyżej napisałem - mam też swoje zdanie na ten temat.
pozdr.

Sampling (kreatywny): z użyciem PC
- tomsfactory
...Sluchajcie wytlumaczcie mi po co jest slipmata do gramofonu??
Pozdrawiam/Szumi...
A może to raczej sleepmate i służy jako podkladka np. pod spiwór?
Pozdrawiam/Szumi...

...
Karimata - słuzy do skreczowania na sianku na wycieczce szkolnej

Karimata - słuzy do skreczowania na sianku na wycieczce szkolnej

Nie ma co
...
Miałem kiedyś w pracowni taką sleepmatę. Do rozkładania na 6 krzesłach jako prowizoryczne wyro. W zasadzie była to podkładka pode mnie.

Miałem kiedyś w pracowni taką sleepmatę. Do rozkładania na 6 krzesłach jako prowizoryczne wyro. W zasadzie była to podkładka pode mnie.
Quote: |
|
Kiedyś pracowałem w restauracji McDonald’s. To było bardzo dawno. Pracowałem tam przez pół roku jako tzw. nocnik

gadu-gadu 4021735
Gdyby ktoś tak włączył mi tego grilla to byłby Hardiburger

gadu-gadu 4021735