Poziom głośności wokalu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Posty: 7612
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Poziom głośności wokalu

Post autor: Zbynia » czwartek 31 sie 2017, 22:43

głośniej i więcej postów bo nikt nie zauważył....

nagrywam na takim by mi się clip nie palił na interfejsie



marcinek2
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek 08 paź 2012, 00:00

Re: Poziom głośności wokalu

Post autor: marcinek2 » piątek 01 wrz 2017, 10:39

...głośniej i więcej postów bo nikt nie zauważył....

nagrywam na takim by mi się clip nie palił na interfejsie


...witam.ja nagrywam na 70% głośności by zrobić miejsce na działanie wtyczek i później np saturatorem dobijam do 0 db
Konnekt live,avantone cv 12,tl audio 5060,aps classic,uad 2 solo,tc helicon,rnc fmr 1773........????

Zbynia
Posty: 7612
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Poziom głośności wokalu

Post autor: Zbynia » piątek 01 wrz 2017, 12:55

bez sensu - przecież DAW działa w 32/64 bitach więc na co ci miejsce na działanie wtyczek?
przekroczenie poziomów w DAW na poszczególnych śladach nie ma żadnego wpływu na sygnał - ważne by na sumie nie przekraczać zero

Awatar użytkownika
matiz
Posty: 3424
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Poziom głośności wokalu

Post autor: matiz » sobota 02 wrz 2017, 09:23

...bez sensu - przecież DAW działa w 32/64 bitach więc na co ci miejsce na działanie wtyczek?
przekroczenie poziomów w DAW na poszczególnych śladach nie ma żadnego wpływu na sygnał - ważne by na sumie nie przekraczać zero...
 


Tylko kompresory i bramki mają gałeczki, którymi czasem trzeba coś ustawić, już nie wspominając o oczekiwanym przez nie poziomie, z którym niektóre wtyczki wiążą brzmienie


[addsig]

Zbynia
Posty: 7612
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Poziom głośności wokalu

Post autor: Zbynia » sobota 02 wrz 2017, 12:32

Jak na to wpadłeś?

Poziom szumu w torze generalnie jest stały więc jak chcesz większy odstęp sygnał/szum to logicznym jest że sygnał musi mieć jak najwyższy poziom

@Matiz - no tak faktycznie - zapomniałem o tego typu wtykach no ale chyba wszystkie mają regulację poziomu wejściowego

Awatar użytkownika
Arkana_Flow
Posty: 178
Rejestracja: wtorek 28 paź 2014, 00:00

Re: Poziom głośności wokalu

Post autor: Arkana_Flow » środa 06 wrz 2017, 01:44

Nagrać warto jak najgłośniej bez przesteru. Jeśli znasz dynamikę źródła dźwięku nagrywanej ścieżki to nie powinieneś mieć problemu z ustawieniem gaina tak żeby peak był wysoko. Szczerze jak siebie sam nagrywam to przeważnie dochodzę do peaku w okolicach -0.5dB.. Ale wtedy mam kontrolę, ustawiam sam, swój głos znam więc wiem na co mogę sobie pozwolić..


Co do lepszej kontroli peaków dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie kompresji na szczyty. Lekka kompresja może bardzo pomóc w tym temacie.


Co do zapinania kolejnych wtyczek.. najlepiej po ustawieniu wstępnego balansu głośności miksu trzymać unity gain.. Czyli starać się o to aby sygnał po wyjściu z wtyczki był taki sam jak przed wejsciem do niej (chodzi mi o głośność). Ma to swoje plusy.

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Awatar użytkownika
DZ1
Posty: 433
Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2007, 00:00

Re: Poziom głośności wokalu

Post autor: DZ1 » poniedziałek 11 wrz 2017, 01:14

......
Robimy próbę....wokalista/tka daje na max. Wtedy ustalam(widze) poziom jej/jego ''od i do'' i wiem czego moge sie spodziewać
ale i tak zapinam kompresor ''na żywo'' żeby było ''równiej'' ale potem w miksie i tak ''robie swoje'' żeby wszystko sie zgadzało.
Nie jest to reguła - wszystko zależy od sytuacji.
Pozdr.

ODPOWIEDZ