Jakie decki?
Jakie decki?
Chcialbym zajac sie didzejka. Mikser juz sobie upatrzylem (Reloop Effex Titan) ale nie wiem jakie decki. Jestem calkowicie poczatkujacy, sprzetu nawet nigdy na zywo nie widzialem. Czytalem o tym na forum www.umt.pl i tam ktos napisal ze lepiej kupic Technicsa i podlaczyc do kompa a potem uzbierac na drugiego niz kupic np. Reloopy. Czy z innymi gramofonami jest az tak zle?? Poradzcie mi co mam kupic
Pozdrawiam/Szumi
Pozdrawiam/Szumi
Re: Jakie decki?
nie jestem djejem, ale rade dam ci dobrą - zanim wydasz min. 2 000 zł. na sprzęt, spróbuj jak to sie w ogóle robi. Poza tym liczy sie do czego potrzebujesz gramofonów - skrecze i hiphop, czy muzyka taneczna... Dawniej miałem takie same zainteresowania, ale zagrałem raz czy dwa na imprezach i na tym sie skończyło - to nie dla mnie. Z tobą może być podobnie, więc zanim coś kupisz to się doooobrze namyśl. z niczym się nie spiesz:-)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.
Ludzie poradzcie cos...
...Chcialbym zajac sie didzejka. Mikser juz sobie upatrzylem (Reloop Effex Titan) ale nie wiem jakie decki. Jestem calkowicie poczatkujacy, sprzetu nawet nigdy na zywo nie widzialem. Czytalem o tym na forum http://www.umt.pl i tam ktos napisal ze lepiej kupic Technicsa i podlaczyc do kompa a potem uzbierac na drugiego niz kupic np. Reloopy. Czy z innymi gramofonami jest az tak zle?? Poradzcie mi co mam kupic
Pozdrawiam/Szumi ...
Po pierwsze musisz sie określić jaką muze zamierzasz grać(!)(?) ponieważ jest to dosyć ważny element którym nalezy sie kierować przy wyborze sprzętu.
Jeśli zamierzasz grać hip-hop i chcesz uczyc sie skreczingu potrzebny ci będzie mocny sprzęt, a konkretnie decki tylko i wyłącznie z napędem bezpośrednim tzw. (direct drive).
Z kolei jeżeli zamierzacz grać muzyke klubową to do nauki możesz śmiało wykorzystać gramofony z napędem paskowym tzw. belt drive.
Napęd paskowy nie pozwala skreczować albo jest to w zasazie nie wskazane poniewaz pasek napędzający talerz szybko może sie zerwać.
W muzyce klubowej bardzo żadko sie skreczuje, decki służa tutaj raczej do odtwarzania vinyli i miksowania ich(czyt. synchronizacji beat'ów dwóch różnych kawałków).
Dlatego do miksowania muzyki z powodzeniem wystarczy ci zestaw 2-óch gramofonów z napedem paskowym np. Zestaw DJ in the Box Numarka(w zestawie znajdziesz dwa gramofony z napedem paskowym, mixer i chyba jakieś słuchaweczki)(cena to ok.1500zł).
Po drugie musisz okreslić budżet jakim dysponujesz na zakup sprzętu.
Jesli masz kase to odrazu kupuj decki z napędem bezpośrednim to ci sie poprostu opłaci w przyszłości, jesli za bardzo nie masz to na początek wystarczy ci belt drive.
Pozdrawaim\\XVOICE
Pozdrawiam/Szumi ...
Po pierwsze musisz sie określić jaką muze zamierzasz grać(!)(?) ponieważ jest to dosyć ważny element którym nalezy sie kierować przy wyborze sprzętu.
Jeśli zamierzasz grać hip-hop i chcesz uczyc sie skreczingu potrzebny ci będzie mocny sprzęt, a konkretnie decki tylko i wyłącznie z napędem bezpośrednim tzw. (direct drive).
Z kolei jeżeli zamierzacz grać muzyke klubową to do nauki możesz śmiało wykorzystać gramofony z napędem paskowym tzw. belt drive.
Napęd paskowy nie pozwala skreczować albo jest to w zasazie nie wskazane poniewaz pasek napędzający talerz szybko może sie zerwać.
W muzyce klubowej bardzo żadko sie skreczuje, decki służa tutaj raczej do odtwarzania vinyli i miksowania ich(czyt. synchronizacji beat'ów dwóch różnych kawałków).
Dlatego do miksowania muzyki z powodzeniem wystarczy ci zestaw 2-óch gramofonów z napedem paskowym np. Zestaw DJ in the Box Numarka(w zestawie znajdziesz dwa gramofony z napedem paskowym, mixer i chyba jakieś słuchaweczki)(cena to ok.1500zł).
Po drugie musisz okreslić budżet jakim dysponujesz na zakup sprzętu.
Jesli masz kase to odrazu kupuj decki z napędem bezpośrednim to ci sie poprostu opłaci w przyszłości, jesli za bardzo nie masz to na początek wystarczy ci belt drive.
Pozdrawaim\\XVOICE

Aha oprócz kupna samych deck'ów i miksera to jednak nie wszystko. Pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego systemu i tutaj tez nalezy sie kierować przy wyborze rodzajem muzyki jaki preferujemy i zamierzamy grać.
- Hip-hop (skreczing) to raczej systemy krótkie.
- Muza klubowa to przewaznie systemy długie.
I to chyba wszystko.
I to chyba wszystko.

...Aha oprócz kupna samych deck'ów i miksera to jednak nie wszystko. Pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego systemu i tutaj tez nalezy sie kierować przy wyborze rodzajem muzyki jaki preferujemy i zamierzamy grać.
I to chyba wszystko.
...
No wlasnie zapomnialem napisac jaka to bedzie muza... A wiec bedzie to Techno (glownie Schranz, Minimal) no i jak bedzie trzeba zagrac na urodzinkach u kolesia to muze klubowa bede gral. Nie bede gral hip - hopu i nie zamierzam jak na razie skreczowac.
Pozdrawiam/Szumi
I to chyba wszystko.

No wlasnie zapomnialem napisac jaka to bedzie muza... A wiec bedzie to Techno (glownie Schranz, Minimal) no i jak bedzie trzeba zagrac na urodzinkach u kolesia to muze klubowa bede gral. Nie bede gral hip - hopu i nie zamierzam jak na razie skreczowac.
Pozdrawiam/Szumi
Quote: |
...Aha oprócz kupna samych deck'ów i miksera to jednak nie wszystko. Pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego systemu i tutaj tez nalezy sie kierować przy wyborze rodzajem muzyki jaki preferujemy i zamierzamy grać. |
x-voice trochę nie tak :
po pierwsze nie bierz decków z napędem paskowym !!!!!!!!!!!!
będziesz się wk....... jak 150.
czy do grania klubowego czy do grania battle (skrecze,beat jugling itp) - nieważne - odpowiedź jedna direct drive = napęd bezpośredni
nawet jeśli jest napęd bezpośredni a silnik jest kiepski to nie wpuścisz w beat numeru bo wszystko będzie ociężałe.zapomnij o paskowcach.
co do systemów to nie jest tak że krótkie do hip-hopu a długie do skreczy :
system o szlifie sferycznym do skreczu a system o szlifie eliptycznym mixowanie klubowe - nieważne czy system długi czy krótki.
z systemów mogę polecić ortofony i shury a także numarki.
wracając do gramców to w twoim przypadku nie wywalałbym kasy na technicsy,vestaxy czy numarka pro tt-2 lub ttx.reloopy lub numarki z powodzeniem wystarczą - i nie wierz w bzdury że technicsy są najlepsze - najlepsze są vestaxy i numarki pro tt-2 lub ttx.
mam do sprzedania 2 gramofony numarka model 1650 z napędem bezpośrednim + do tego systemy ortofon concorde pro-s - w sam raz dla ciebie - jeśli jesteś zainteresowany to moje gg to 2585475 lub pisz mail klikając w kopertę - pozdrawiam - djx -

Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)
W sumie to przychylam sie do wypowedzi Djx'a. Tak z czystym sumieniem, zapomnij o paskowcach, kupuj decki z napędem bezpośrednim (jak jush wspominalem wcześniej to sie poprostu opłaci w przyszłości). Bo w sumie kiedy przyjdzie taki czas kiedy bedziesz chciał sprzedać decki z napedem direct drive zawsze znajdzie sie na jakiś kupiec. Nawet jak na początek, mozesz kupić uzywanego, tutaj zainteresuj sie takimi gramofonami jak: Reloop RP-2000 MK III oraz Numark TT-1650 oba są w podobnej cenie.
Jeśli zamierzasz grać techno, minimala czy schranz ważna rolę odgrywa tutaj też mikser. Chodzi o to by przede wszystkim dobrze wycinał nikskie częstotliwosci(mysle że wtajemniczeni wiedza o co biega
) Bardzo fajny jest mikserek Numarka DXM-01, jesli chodzi o tego Reloopa Effex Titan to mysle ze też bedie wporzo chociaż jeszcze go nie widziałem w akcji takze trudno mi cos o nim powiedzieć od strony praktycznej.
Aha jeśli chodzi o systemy to w sumie moze i nie ma to znaczenia czy krótki czy długi, ale wiekszość dj'i grających techno, minimala których spotkałem czy widzilem to posiadali systemy z tym "długim palcem".
Tutaj też moge polecić sytemy Numarka i Ortofona.
Jeśli zamierzasz grać techno, minimala czy schranz ważna rolę odgrywa tutaj też mikser. Chodzi o to by przede wszystkim dobrze wycinał nikskie częstotliwosci(mysle że wtajemniczeni wiedza o co biega

Aha jeśli chodzi o systemy to w sumie moze i nie ma to znaczenia czy krótki czy długi, ale wiekszość dj'i grających techno, minimala których spotkałem czy widzilem to posiadali systemy z tym "długim palcem".
Tutaj też moge polecić sytemy Numarka i Ortofona.
Quote: |
Jeśli zamierzasz grać techno, minimala czy schranz ważna rolę odgrywa tutaj też mikser. Chodzi o to by przede wszystkim dobrze wycinał nikskie częstotliwosci(mysle że wtajemniczeni wiedza o co biega ) |
WIEDZĄ - WIEDZĄ -

CO DO SYSTEMÓW TO MASZ RACJĘ ŻE WIĘKSZOŚĆ CLUBOWCÓW GRA Z CONCORDÓW - a przy okazji również polecam numarka dxm-01 - pozdro.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)