Jeden dźwięk.

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Fudi

Jeden dźwięk.

Post autor: Fudi » piątek 21 lis 2003, 20:19

Może to nie jest pytanie za bardzo nadające się na to forum, ale liczę na to, że ktoś może już spotkał się z podobnym problemem i na duże doświadczenie muzyczne

Robię odrobinkę muzyki, a może właściwie staram się , hip-hop'owej. I z tym gatunkiem muzyki będzie związane będzie moje pytanie.

Jeżeli ktoś kiedyś słyszał takie bardzo stare hip-hopowe produkcje, na pewno słyszał też i takie gdzie występował taki dziwny dźwięk. Ciężko mi go określić, ale na przykład posłuchajcie sobie House of Pain "Jump around". Ten taki pisk, czy jak to inaczej nazwać. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to jest robione, ewentualnie jaką to fachową nazwę nosi??

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Slavecky

Re: Jeden dźwięk.

Post autor: Slavecky » piątek 21 lis 2003, 20:37

To tylko od Ciebie zależy co wsamplujesz (lepiej żeby to nie były 4 takty innego artysty). Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia... W Jump Around tez jest jakis sampelek (nie wiem co to jest, ale kojarzy mi się to z z rżeniem konia, albo jakiegoś innego człowieczka... :) - profesjonalnie? A w ogóle kawalek jest spoko... Przy okazji; Public Enemy, Beastie Boys to był Hip Hop (czy tam rap)chciało się skakać, jakoś ten dzisiejszy jest dla mnie niestrawny. Pozdro

Slavecky

Post autor: Slavecky » piątek 21 lis 2003, 20:51

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to jest robione, ewentualnie jaką to fachową nazwę nosi??

To jest samplowane. Czyli:

* potrzebujesz sampler (sprzętowy lub programowy)

Z programowych mogę polecić:

-NI Kontakt (lub okrojona wersja Kompakt) (1200/600zł)

-NI Battery (jeden z lepszych samplerów perkusyjnych)

-DR008 (alternatywa dla Battery)

Zainteresuj się Freewarem

http://www.kvr-vst.com - tam znajdziesz dużo darmowych i zarazem funkcjonalnych narzędzi.

*Na samplerach sprzętowych się nie znam - więc się nie wypowiadam.

To tyle...

Awatar użytkownika
oldie

Post autor: oldie » sobota 22 lis 2003, 01:33

ODPOWIEDZ :

SKRECZOWANY KRZYK BABKI

FAT BOY SLIM TEZ GO UZYWA

POSZUKAJ VINYLA Z Z VOKALEM KRZYKLIWEJ MURZYNKI I ZACZNIJ GO SKRECZOWAC WKLADKI KONIECZNIE "SHURE"
Muzykuje od 3 roku zycia - zrobilem z trojkolowego rowerka - PERKUSJE!!! Potem rosyjska gitara, polska, szkola muzyczna i koncertowka made in Spain. Nagle pojawia sie w sklepach New Beat Trancemissiom i zaczyna przygoda z komputerem...

Awatar użytkownika
Fudi

Post autor: Fudi » sobota 22 lis 2003, 02:21

...ODPOWIEDZ :

SKRECZOWANY KRZYK BABKI

FAT BOY SLIM TEZ GO UZYWA

POSZUKAJ VINYLA Z Z VOKALEM KRZYKLIWEJ MURZYNKI I ZACZNIJ GO SKRECZOWAC WKLADKI KONIECZNIE "SHURE"...

Dzięki ogromne!!!!!

... Przy okazji; Public Enemy, Beastie Boys to był Hip Hop (czy tam rap)chciało się skakać, jakoś ten dzisiejszy jest dla mnie niestrawny

Zgadzam się. Wtedy to dawali czadu. Teraz wszyscy są tacy smętni. Szkoda, że teraz nikt takich rzeczy nie robi

Awatar użytkownika
oldie

Post autor: oldie » sobota 22 lis 2003, 09:15

AHA

BARDZO PODOBNY EFEKT MOZNA UZYSKAC ZE SKRECZOWANIA (CZASEM NIE TRZEBA EMOCNEGO PODLUZNEGO UDERZENIA W GITARE ELEKTRYCZNA Z OVERDRIVEM. POLECAM POLSKIE NAGRANIA BIG BEATOWE.

CZESC!
Muzykuje od 3 roku zycia - zrobilem z trojkolowego rowerka - PERKUSJE!!! Potem rosyjska gitara, polska, szkola muzyczna i koncertowka made in Spain. Nagle pojawia sie w sklepach New Beat Trancemissiom i zaczyna przygoda z komputerem...

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 22 lis 2003, 11:43

* potrzebujesz sampler (sprzętowy lub programowy)

:*******************

Wlasnie mialem zakladac post w ktorym mialem sie pytac o programowe samplery.Ale skoro ten temat zaistnial w tym watku wiec wykorzystam to............

Mam zamiar zakupic sampler(soft) z mozliwoscia zaladowania swoich probek w tym probek wokalu .Prym wioda produkty z NI i to one przkuly najbardziej moja uwage.Chcialbym sie dowiedziec (od uzytkownikow) jakie macie zdanie(uwagi) na temat samplerow z NI i czy istnieje jakas konkretna alternatywa dla tych produktow?Pozdrawiam
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » sobota 22 lis 2003, 12:41

WKLADKI KONIECZNIE "SHURE"...

dlaczego koniecznie?

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

WG

Post autor: WG » sobota 22 lis 2003, 13:03

Mam zamiar zakupic sampler(soft) z mozliwoscia zaladowania swoich probek w tym probek wokalu.Prym wioda produkty z NI i to one przkuly najbardziej moja uwage.Chcialbym sie dowiedziec (od uzytkownikow) jakie macie zdanie(uwagi) na temat samplerow z NI i

czy istnieje jakas konkretna alternatywa dla tych produktow?**********************

A pewnie że istnieje. Zależy co komu pasuje.

Reason, Halion, SampleTank 2.

W przypadku SampleTanka 2 masz możliwość harmonizacji wokalu za pomocą opcji Pitch-Shifting i Time_Stratching. Czyli możesz sobie zrobić chórki !!!

NI Kontakt również ma taką opcję, która w nim nazywa się TimeMachine albo ToneMachine. Ale w jego przypadku to niestety DUUUŻA porażka. Nie wiem jak jest w najnowszej wersji 1.5.1, której to moduły Time-Stretchingu zostały chyba ulepszone.

Halion wogóle nie posiada opcji Pitch-Shifting czy Time-Stratching.

Reason to jest klasa.

Brzmieniowo wyprzedza konkurentów o mile.

Pozdrawiam,

To takie moje opinie.

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 22 lis 2003, 13:05

...WKLADKI KONIECZNIE "SHURE"...

dlaczego koniecznie?

...bo zobaczyl gdzies reklame ze Shure robi najlepsze rzeczy dla Dj`a.... ...a co z moimi samplerami?
-->play your reason system<--

ODPOWIEDZ