EQ i zmiany fazowe...?
-
EQ i zmiany fazowe...?
Witam! Czy możecie mi wytłumaczyć czy \"kręcenie\" gałkami EQ ma wpływ na fazę? Podobno tak ;) A skoro tak to jakiego typu są to zmiany? Jak je niwelować? I czy wogóle je niwelować :) Pozdrawiam - Bart
-
Re: EQ i zmiany fazowe...?
Sorry, wiem że napisałem poprzedni post jak bym sie nabijał ale ja serio pytam. Czy equalizer zmienia fazowość sygnału. Chciałbym wiedzieć na jakiej zasadzie to się dzieje. Pytam bo znalazłem wtyczkę EQ która ponoć nie miesza w fazowości track'u. Nie mam zielonego pojęcia o tym więc sorry jak gadam głupoty. Wyprostujcie mnie. Pozdrawiam Bart
...Sorry, wiem że napisałem poprzedni post jak bym sie nabijał ale ja serio pytam. Czy equalizer zmienia fazowość sygnału. Chciałbym wiedzieć na jakiej zasadzie to się dzieje. Pytam bo znalazłem wtyczkę EQ która ponoć nie miesza w fazowości track'u. Nie mam zielonego pojęcia o tym więc sorry jak gadam głupoty. Wyprostujcie mnie. Pozdrawiam Bart...
Tak, Eq zmieniaja faze, maga nawet zmienic kiedunekowosc danego dzwieku ,
Tak, Eq zmieniaja faze, maga nawet zmienic kiedunekowosc danego dzwieku ,
-
Tak, Eq zmieniaja faze, maga nawet zmienic kiedunekowosc danego dzwieku
Dzięki...
to prawda ze EQ zmieniaja faze , zauwazyłme kiedys taką anomalie na stereofonicznym werblu , ktory przed Eq na wskaznikach pokazywał taki sam poziom w dwoch kanałach po EQ , jeden osłab bardzo nieznacznie ale nie sa to wielkie zmiany i sa sposoby aby to kontrolowac np, panorama . ja akurat delikatnie go limitowałem i roblem zniknoł.. a zeby było smiesznie EQ ktorym potraktowałem werbel , był LINEAR PHASE EQ .. WAVSA , ktory nie powinien tego robic , na innych EQ akurat ta probka zachowywała sie tak samo tzn, przechylała sie
...Witam! Czy możecie mi wytłumaczyć czy "kręcenie" gałkami EQ ma wpływ na fazę? Podobno tak ;) A skoro tak to jakiego typu są to zmiany? Jak je niwelować? I czy wogóle je niwelować :) Pozdrawiam - Bart...
Witam
Czytam i nei moge ze smiechu. Ludzie pouczcie sie moze troszeczke podstaw elektroniki i wtedy poruscie takie tematy. jesli nei wiecie o czym mowicie to nie wypowiadajcie sie.
Witam
Czytam i nei moge ze smiechu. Ludzie pouczcie sie moze troszeczke podstaw elektroniki i wtedy poruscie takie tematy. jesli nei wiecie o czym mowicie to nie wypowiadajcie sie.
Buduje Kolumny głosnikowe, nagłasniam koncerty.
-
...
to prawda ze EQ zmieniaja faze , zauwazyłme kiedys taką anomalie na stereofonicznym werblu , ktory przed Eq na wskaznikach pokazywał taki sam poziom w dwoch kanałach po EQ , jeden osłab bardzo nieznacznie ale nie sa to wielkie zmiany i sa sposoby aby to kontrolowac np, panorama . ja akurat delikatnie go limitowałem i roblem zniknoł.. a zeby było smiesznie EQ ktorym potraktowałem werbel , był LINEAR PHASE EQ .. WAVSA , ktory nie powinien tego robic , na innych EQ akurat ta probka zachowywała sie tak samo tzn, przechylała sie ...
Wielkie dzieki! A jeśli chodzi o fazę i ogólnie bazę stereo to kiedyś widziałem taki plugin VST który wskazywał jak zachowuje się mix jeśli chodzi o fazowość... Czy możecie mi powiedzieć jak z tego korzystać :)? Wiem, że po to mam uszy ale wiadomo że niektóre parametry lepiej zczytać z mierników. Co właściwie powinien wskazywać taki miernik abym był spokojny że mix jest odpowiednio zfazowany jeśli tak to można nazwać (i właściwie co jest punktem docelowym jeśli chodzi o to zagadnienie) Wiem że strasznie niekonkretnie pytam ale jestem w tym temacie słaby :) Dzięki jeszcze raz i czekam na Waszą pomoc!
to prawda ze EQ zmieniaja faze , zauwazyłme kiedys taką anomalie na stereofonicznym werblu , ktory przed Eq na wskaznikach pokazywał taki sam poziom w dwoch kanałach po EQ , jeden osłab bardzo nieznacznie ale nie sa to wielkie zmiany i sa sposoby aby to kontrolowac np, panorama . ja akurat delikatnie go limitowałem i roblem zniknoł.. a zeby było smiesznie EQ ktorym potraktowałem werbel , był LINEAR PHASE EQ .. WAVSA , ktory nie powinien tego robic , na innych EQ akurat ta probka zachowywała sie tak samo tzn, przechylała sie ...
Wielkie dzieki! A jeśli chodzi o fazę i ogólnie bazę stereo to kiedyś widziałem taki plugin VST który wskazywał jak zachowuje się mix jeśli chodzi o fazowość... Czy możecie mi powiedzieć jak z tego korzystać :)? Wiem, że po to mam uszy ale wiadomo że niektóre parametry lepiej zczytać z mierników. Co właściwie powinien wskazywać taki miernik abym był spokojny że mix jest odpowiednio zfazowany jeśli tak to można nazwać (i właściwie co jest punktem docelowym jeśli chodzi o to zagadnienie) Wiem że strasznie niekonkretnie pytam ale jestem w tym temacie słaby :) Dzięki jeszcze raz i czekam na Waszą pomoc!
-
Witam
Czytam i nei moge ze smiechu.
Jak nie możesz to popuść... Dzięki za pomoc ACHA
Witam
Czytam i nei moge ze smiechu. Ludzie pouczcie sie moze troszeczke podstaw elektroniki i wtedy poruscie takie tematy. jesli nei wiecie o czym mowicie to nie wypowiadajcie sie....
No tak, zastanawiam sie czy Kolega to ..... Profesjonalista -Amator, czy Amator -profesjonalista,na pewno jedno z dwóch

...
Jest cała masa Plag-in-ow , np. ME Scoupe ,Phase Scope , Pinguin Audio Meter , Sonoscope , nawet PSP stereoControler , ktory nie pokazuje dosyc dokladnie zmian, ale pozwala je kontrolowac .