Czy cyfra brzmi zawsze tak samo?
Czy cyfra brzmi zawsze tak samo?
Myślę o zakupie przetwornika Lucid AD 9624 + jakaś karta audio.
I pytanie;
Przetwornik daje sygnał (już cyfrowo) na swoje wyjście (AES,SPDIF) i jaką kartę mam kupić żeby nie powodować (no nie wiem) jakiś zniekształceń albo strat (czegokolwiek w sygnale :)). mogę kupić np. DIO 2496, RME, lub coś innego.
1. Czy jest taka możliwość, że wejście cyfrowe jednej karty jest gorsze od tego samego wejścia (w tym samym standardzie) na innej karcie. Przecież istnieją taniutkie karty z I/O cyfrowym. To może taką taniutką... Cena karty zależy od jakości jej przetworników ADDA (i innych dodatków), a reszta (układy cyfrowe) to wszystko to samo?
2. Czy lepiej łączyć się przez AES3(XLR) czy przez SPDIF (coaksial) - przecież cyfra to cyfra... pozdrovionka
I pytanie;
Przetwornik daje sygnał (już cyfrowo) na swoje wyjście (AES,SPDIF) i jaką kartę mam kupić żeby nie powodować (no nie wiem) jakiś zniekształceń albo strat (czegokolwiek w sygnale :)). mogę kupić np. DIO 2496, RME, lub coś innego.
1. Czy jest taka możliwość, że wejście cyfrowe jednej karty jest gorsze od tego samego wejścia (w tym samym standardzie) na innej karcie. Przecież istnieją taniutkie karty z I/O cyfrowym. To może taką taniutką... Cena karty zależy od jakości jej przetworników ADDA (i innych dodatków), a reszta (układy cyfrowe) to wszystko to samo?
2. Czy lepiej łączyć się przez AES3(XLR) czy przez SPDIF (coaksial) - przecież cyfra to cyfra... pozdrovionka
Re: Czy cyfra brzmi zawsze tak samo?
Cena karty zależy od jakości jej przetworników ADDA **********************
...i o jakosci o ktora pytasz tez decyduja przetworniki....
-->play your reason system<--
Jezeli planujesz zakup zewnetrznego przetwornika, to jezeli karta ma "kompatybilne" zlacze cyfrowe, to jakosc dzwieku w zasadzie bedzie taka sama w drozszych i tanszych modelach (w zasadzie, bo podczas odtwarzania najprawdopodobniej bedziesz korzystal z zegara karty a nie przetwornika, a z tym w tanich modelach jest roznie - ale nie tym bym sie przejmowal). O wiele wiekszym problemem sa sterowniki - do normalnej pracy potrzebne sa dobre, stabilne sterowniki o malej latencji czyli opoznieniu miedzy wejsciem a wyjsciem. Karty tylko cyfrowe i to stereo moga to miec, delikatnie mowiac, nieco gorszej jakosci. Jezeli nie bedziesz mogl zapewnic sobie czy innym wykonawcom porzadnego odsluchu, to chocbys mial jakosc lepsza niz Pro-Tools HDaccel to i tak nic nie nagrasz. Warto tez, aby karta miala chociaz wyjscie analogowe - zawsze wieksza uniwersalnosc systemu.
Jezeli chcesz kupic naprawde wysokiej lub chociaz sredniej klasy przetwornik zewnetrzny, to znaczy, ze masz tyle pieniedzy, ze np. Audiophile cie nie zrujnuje
Jezeli chcesz kupic naprawde wysokiej lub chociaz sredniej klasy przetwornik zewnetrzny, to znaczy, ze masz tyle pieniedzy, ze np. Audiophile cie nie zrujnuje

-
Polecam karty firmy RME. Są to jedyne karty na rynku które mają tak zaawansowane technologie wpakowane w jedną kartę. Poza tym karty RME oferują jedno z najmniejszych latency (jeśli nie najmniejsze). Przy bufforze 256 (32bit) latency 2.6ms. Poza tym mają profesionalne wyjścia i wejścia cyfrowe (AES/EBU złącze XLR) i naprawdę porządne przetworniki AD/DA. Ma sprzętowo zaimplementowane niektóre mechanizmy ASIO 2.0 oraz pełny 32-bitowy dostęp do pamięci, co oznacza - średnio od 7% do 25% - mniejsze obciążenie procesora komputera! Atutem karty jest rozbudowana funkcja monitorowania – zastosowano ZLM [ang. Zero Latency Monitoring] oraz EZLM [ang. Enhanced Zero Latency Monitoring]. Możliwość zmiany buffora ASIO bez restartu komputera! Zabezpieczenie monitorów przed dużymi impulsami przy włączaniu i wyłączaniu komputera. Połączenie ADAT. Polecam stronę http://www.rme-audio.com/english/index.htm I to wszystko za jedyne 1600 pln! Naprawdę polecam, jestem szczęśliwym posiadaczem tej karty i jestem bardzo zadowolony
I to wszystko za jedyne 1600 pln! ...
A jaki to model??? - ja myślałem nad HDSP 9635 (z analogowym IN/OUT)
tylko ona kosztuje trochę więcej. A jaką Ty masz? (jaki model)
-
...
Ja mam DIGI 96/8 PAD Broadcast. Sorry, walnąłem się w cenach 1670 kosztuje model bez złącz AES/EBU. PAD Broadcast kosztuje 1760pln (z VAT). Jeśli chodzi o HDSP9632 (chyba nie ma modelu 9635...) to jeśli tylko masz kasę to bierz :) Napweno jest bardziej zaawansowaną kartą niż PAD. Chociażby, do niczego nie przydatne, 192Khz/24Bit próbkowanie :) Pozdrawiam !
Ja mam DIGI 96/8 PAD Broadcast.
Tyle ze decydując się na tę karte trzeba być świadomym, że nie ma ona monitorowania sprzętowego odtwarzanego podkładu i sygnału na wejściach jednocześnie. By cokolwiek dograć będziesz potrzebował miksera, dlatego moim zdaniem lepiej jest szarpnąć się na HDSP 9632.
Tyle ze decydując się na tę karte trzeba być świadomym, że nie ma ona monitorowania sprzętowego odtwarzanego podkładu i sygnału na wejściach jednocześnie. By cokolwiek dograć będziesz potrzebował miksera, dlatego moim zdaniem lepiej jest szarpnąć się na HDSP 9632.
-
Tyle ze decydując się na tę karte trzeba być świadomym, że nie ma ona monitorowania sprzętowego odtwarzanego podkładu i sygnału na wejściach jednocześnie. By cokolwiek dograć będziesz potrzebował miksera, dlatego moim zdaniem lepiej jest szarpnąć się na HDSP 9632...
No niestety tak. To prawda, ale na szczęście większość programów oferuje software'owy monitoring. Pracuje w Logic'u i jest jak trzeba.
Pozdrawiam - Bart
Szczerze ... to juz wiedzialem, że kupię HDSP 9632 (za możliwości, dobre drv, support producenta i cenę (nie wyższą niż za granicą - w USA jest droższa niż w PL- nie wiem jak w Niemczech)) chciałem tylko poznać wasze zdanie na temat złącz cyfrowych. Pozdrawiam.
(Ale w sumie na temat złączy cyfrowych nadal niewiele wiem (a może by tak cyfrę wypuszczać Sound Blasterem :)) - przecież to też SPDIF :)
PS Szkoda tylko, że Lucid W USA jest ok 1000zł tańszy niż w PL. Trzeba będzie pokombinować. (no i te ich 120V )
(Ale w sumie na temat złączy cyfrowych nadal niewiele wiem (a może by tak cyfrę wypuszczać Sound Blasterem :)) - przecież to też SPDIF :)
PS Szkoda tylko, że Lucid W USA jest ok 1000zł tańszy niż w PL. Trzeba będzie pokombinować. (no i te ich 120V )
Mysza
hmmm no tak ,ale mi chodzi o cyfrę. Jak przetwornik jest na zewnątrz (Lucek) to nie ma znaczenia jakość przetworników AD...
I ponawiam pytanie? - czy wejścia cyfrowe kart dźwiękowych mogą się znacząco róznić od siebie jakością.
hmmm no tak ,ale mi chodzi o cyfrę. Jak przetwornik jest na zewnątrz (Lucek) to nie ma znaczenia jakość przetworników AD...
I ponawiam pytanie? - czy wejścia cyfrowe kart dźwiękowych mogą się znacząco róznić od siebie jakością.