Wytwórnia?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
twist21

Wytwórnia?

Post autor: twist21 » niedziela 07 gru 2003, 19:30

Pewien zespół nie chce wydać płyty w jakiejś wytwórni, bo obawiają się nieuczciwości, lub popadniącia w zależności. Pada więc pomysł aby założyć własny label. I tu już nie wiadomo jak działać. co trzeba zrobić, jak zainwestować? co i jak musi się odbyć, aby wytwórnia mogła stać się pełnoprawnym wydawcą płyt?

problem jest hipotetyczny, ale...nigdy nic nie wiadomo

Pozdrawiam.
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: Wytwórnia?

Post autor: Velu » niedziela 07 gru 2003, 19:55

Właśnie!!! też myślałem nad założeniem własnej wytwórni (oczywiście nie mogącej konkurować z takimi potentatami na rynku jak pomaton sony music czy uniwersal) Ale pytanie jak to zrobić ? Powiedzmu że zakładam działalność gospodarczą , mam jakiś materiał np 10 zespołów które chcę wydawać, ale jak wygląda np. dystrybucja płyt aby trafiły do rozgłośni radiowych, sklepów, czy dyskotek?? oczywiście najważniejszą sprawą jest promocja i reklama danych zespołów- w takim razie od czego warto byłoby zacząć?? chyba jest inny sposób niż znajomości w TVP czy RMF FM ! Chociaż to wydaje się być najbardziej prawdopodobne :) Więc prosimy o jakiekolwiek wskazówki bo mogą one się przydać !!!

Robert

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 08 gru 2003, 12:42

I tak jakos przeszedł temacik bez większego odzewu, a szkoda...

www.surogat.pl

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 08 gru 2003, 13:04

...Właśnie!!! (...) jak wygląda np. dystrybucja płyt aby trafiły do rozgłośni radiowych, sklepów, czy dyskotek?? oczywiście najważniejszą sprawą jest promocja i reklama danych zespołów- w takim razie od czego warto byłoby zacząć??

Ty wiesz co? Jak juz zalozysz taka wytwornie, to tym zespolom, co beda walic drzwiami i oknami tylko nie mow, ze nie wiesz tych rzeczy

Laser71

Post autor: Laser71 » poniedziałek 08 gru 2003, 14:53

Są dwa sposoby dotarcia do mediów (właściwie trzy ale ten ostatni wogóle sie nie liczy):

1. Kasa w łapkę za umieszczenie piosenki np power playu (oczywiście to jest nieprawda i pomówienie i duże wytwórnie wcale tego nie robią wogóle nikt tego nie robi)

2. Znajomości - sposób mniej skuteczny, ale czasami owocuje (najlepiej, gdy punkt 1 i 2 są realizowane razem)

3. Wysłanie materiału - może się spodoba (bardzo mało jest ludzi, z którymi to zadziała). Wiem, że taki jest Paweł Kostrzewa, Piotr Kaczkowski i Marek Wiernik - czyli jak na tak duże państwo jest ich trzech a i tak zasięg mają niewielki, bo Wiernik tylko regionalny a Trójce słuchalność już dawno na ryj(przepraszam) spadła.

Nie wiem jak wygląda sprawa z radiostacją.... może ktoś oświeci.

Tak wygląda sprawa mediów.

Teraz wytwórnia: poza nagraniem i wyprodukowaniem płyt należy jeszcze zadbać i ich dystrybucję.

Strona internetowa pomaga, tam można płytę sprzedać samemu.

Należy się dogadać z jakąś firmą chroniącą prawa, by zabezpieczyć utwory i hologramy dostać.....(szczegółów nie znam)

Należy mieć swoich przedstawicieli handlowych lub dogadać się z majors`em, by w dystrybucję płytę wziął. Często jak materiał jest gotowy i oni nie muszą ponosić kosztów produkcji - zgadzają się trzeba utargować kasę - jak to się robi bladego pojęcia nie mam, sorki.

To moje rozmyślania w temacie samodzielnego wydania płyty........

Może ktoś obeznany lepiej poprawi je i uzupełni, wtedy będziemy wszyscy z tego pożytek mieli.

Pozdrawiam

laser
Gram na gitarze

ODPOWIEDZ