...Zajmuję się muzyką amatorsko. Troszkę pogrywamy , chcemy nagrać jakieś demo i słuchamy muzyki. Często spieramy sie na próbach czego jest za dużo a czego za mało. Za dużo góry lub dołu i takie tam ... Mój problem polega na tym ,że wiem na pewno, że mam ubytek słuchu. Podejrzewam ,że z wojska od wystrzałów z broni . Wiem na pewno { robiłem audiogram czyli badanie słuchu z wykresem graficznym } że ucho prawe powyżej 8 kHz zaczyna coraz słabiej słyszeć . Czyli wszelkie talerze ,syki i wszelkie inne dzwięki "wysokie" prawe ucho słyszy bardzo słabo. Dla mnie to tragedia bo nigdy nie mam pewności jak coś słychać. To tak jak malarz daltonista. Ale chciałbym przynajmniej dobrze odsłuchiwać muzykę na słuchawkach. Nie wie czy to jest możliwe.
Pytanie mam takie.
1. Jeżeli stworzę taki "łańcuch" elementów : źródło dzwięku -- korektor graficzny -- słuchawki . W korektorze podbiję te częstotliwości które ucho słabo słyszy to czy będę słyszał poprawnie ?
2.Czy podbić należy o taką wartość jaki jest ubytek słuchu np +10dB
Oczywiście nie biorę pod uwagę charakterystyki przenoszenia słuchawek.
Chciałbym skorygować dzwięk w słuchawkach lub na wieży, by moje prawe ucho słyszało normalnie. Może ktoś z branży ,komu nie obce uszy ,fony i decybele umiałby mi coś poradzić .
Bezradny muzyk amator

...
Jeąeli wiesz jaki masz ubytek( o ile dB) możesz podbić jedną stronę ale pomysl nad dobrymi słuchawkami. one skorygują Twój ubytek. (powinny w znacznym stopniu) jest promocja na Bayerdynamic cena z 1.250 zaszła na 989 pln.( otwarte) Wejdz na ich strone to sam zobaczysz.
Zajmuję się muzyką, mam zespół muzyczny.