Oszukać chore ucho !?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
asaf

Oszukać chore ucho !?

Post autor: asaf » czwartek 22 sty 2004, 01:20

Zajmuję się muzyką amatorsko. Troszkę pogrywamy , chcemy nagrać jakieś demo i słuchamy muzyki. Często spieramy sie na próbach czego jest za dużo a czego za mało. Za dużo góry lub dołu i takie tam ... Mój problem polega na tym ,że wiem na pewno, że mam ubytek słuchu. Podejrzewam ,że z wojska od wystrzałów z broni . Wiem na pewno { robiłem audiogram czyli badanie słuchu z wykresem graficznym } że ucho prawe powyżej 8 kHz zaczyna coraz słabiej słyszeć . Czyli wszelkie talerze ,syki i wszelkie inne dzwięki "wysokie" prawe ucho słyszy bardzo słabo. Dla mnie to tragedia bo nigdy nie mam pewności jak coś słychać. To tak jak malarz daltonista. Ale chciałbym przynajmniej dobrze odsłuchiwać muzykę na słuchawkach. Nie wie czy to jest możliwe.

Pytanie mam takie.

1. Jeżeli stworzę taki "łańcuch" elementów : źródło dzwięku -- korektor graficzny -- słuchawki . W korektorze podbiję te częstotliwości które ucho słabo słyszy to czy będę słyszał poprawnie ?

2.Czy podbić należy o taką wartość jaki jest ubytek słuchu np +10dB

Oczywiście nie biorę pod uwagę charakterystyki przenoszenia słuchawek.

Chciałbym skorygować dzwięk w słuchawkach lub na wieży, by moje prawe ucho słyszało normalnie. Może ktoś z branży ,komu nie obce uszy ,fony i decybele umiałby mi coś poradzić .

Bezradny muzyk amator

Amatorsko gram w zespole. Komponuję piosenki. Uczę się nagrywać utwory na komputer.

Awatar użytkownika
soltys

Re: Oszukać chore ucho !?

Post autor: soltys » czwartek 22 sty 2004, 13:51

...Zajmuję się muzyką amatorsko. Troszkę pogrywamy , chcemy nagrać jakieś demo i słuchamy muzyki. Często spieramy sie na próbach czego jest za dużo a czego za mało. Za dużo góry lub dołu i takie tam ... Mój problem polega na tym ,że wiem na pewno, że mam ubytek słuchu. Podejrzewam ,że z wojska od wystrzałów z broni . Wiem na pewno { robiłem audiogram czyli badanie słuchu z wykresem graficznym } że ucho prawe powyżej 8 kHz zaczyna coraz słabiej słyszeć . Czyli wszelkie talerze ,syki i wszelkie inne dzwięki "wysokie" prawe ucho słyszy bardzo słabo. Dla mnie to tragedia bo nigdy nie mam pewności jak coś słychać. To tak jak malarz daltonista. Ale chciałbym przynajmniej dobrze odsłuchiwać muzykę na słuchawkach. Nie wie czy to jest możliwe.

Pytanie mam takie.

1. Jeżeli stworzę taki "łańcuch" elementów : źródło dzwięku -- korektor graficzny -- słuchawki . W korektorze podbiję te częstotliwości które ucho słabo słyszy to czy będę słyszał poprawnie ?

2.Czy podbić należy o taką wartość jaki jest ubytek słuchu np +10dB

Oczywiście nie biorę pod uwagę charakterystyki przenoszenia słuchawek.

Chciałbym skorygować dzwięk w słuchawkach lub na wieży, by moje prawe ucho słyszało normalnie. Może ktoś z branży ,komu nie obce uszy ,fony i decybele umiałby mi coś poradzić .

Bezradny muzyk amator

...

Jeąeli wiesz jaki masz ubytek( o ile dB) możesz podbić jedną stronę ale pomysl nad dobrymi słuchawkami. one skorygują Twój ubytek. (powinny w znacznym stopniu) jest promocja na Bayerdynamic cena z 1.250 zaszła na 989 pln.( otwarte) Wejdz na ich strone to sam zobaczysz.
Zajmuję się muzyką, mam zespół muzyczny.

Awatar użytkownika
santana.uk

Post autor: santana.uk » czwartek 22 sty 2004, 13:56

Myle ze to co proponujesz(zstawienie korektora przed sluchawkami) raczej nie da dobrych efektow poniewarz audiogram jest tzw bada niem progowym(czyli sprawdza kiedy zaczynasz slyszec i okrela roznice miedzy zdrowym usrednionym uchem a twoim) niestety te roznice ulegala duzym zmianem wraz ze zmiana glosnosci tzn ze jesl na audiogramie masz np dla 10kHz podniesiony prog zalozmy o 10dB to dla to dla glosnosci 50dB ta roznica moze wynosic np 3 dB. Niestety sluch jest tak dziwnym nazadem ze jego badaniem zajmuje sie cala nauka zwana psychoakustyka i niestety to nie jest takie proste dokladajac do tego to ze kazdy korektor wprowadza dodatkowe znieksztalcenia fazowe czyli kolejna degradacja dzwieku wnioskuje ze raczej nie masz szans na prawidlowa relizacje.

Na dodatek piszesz ze drogie ucho slyszy bardzo slabo to w takim razie w jaki sposob sprawdzisz baze stereofoniczna nie moziac juz o dzwieku dokulnym.
Rezyseria dzwieku - Poznań

Awatar użytkownika
berek

Post autor: berek » piątek 23 sty 2004, 06:00

na twoim miejscu nic bym nie robil, jedynie popros kogos innego o master.

przeciez sluchasz muzyki, tworzysz muzyke, wiec ubytkiem sie nie przejmuj.

moja zona zawsze miala w szkole muzycznej kipskie oceny z dyktand, w koncu na studiach zwierzyla sie profesorowi ze nie ma sluchu absolutnego, na co ten odpowiedzial

-" a przeszkadza to pani w graniu?"

-"nie"

-"no to jaki problem?"

WG

Post autor: WG » piątek 23 sty 2004, 14:06

ze nie ma sluchu absolutnego

A któż go ma

A odnośnie problemem z chorym uchem to naprawdę współczuję bo wiem co to znaczy brak odsłuchu. Nie tak dawno temu miałem zapalenie prawego ucha i słabo słyszałem w prawym uchu. A męczarnie jakie przechodziłem były okropne. Owszem próbowałem czymś to niwelować (panorama max. w prawo ) ale niestety nadaremnie

Na szczęście po 2 tygodniach wszystko wróciło do normy.

A tak po za tym innym polecam od czasu do czasu przeczyścić sobie uszy. Nie będziecie narzekać na brak ultra-wysokich tonów Efekt jest niezły.

A może rozwiązaniem byłoby szukanie takich słuchawek, które wpasowały by się w twój słuch i wyrównały by brak wysokich tonów przy odsłuchu. Tylko nie wiem co wtedy z panoramą skoro piszesz, że owy problem masz tylko z prawym uchem. Żeby wyrównać to już lepiej zdjąc wyższe tony z lewego a potem mieć świadomość ich braku i może będzie miało to sens.

ODPOWIEDZ