Wtyczki szukam

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pawello

Wtyczki szukam

Post autor: pawello » poniedziałek 26 sty 2004, 00:34

Witam..

Wpadlem ostatnio na pewien pomysl..

Szukam wtyczki ktora potrafi w locie przekladac impulsowy sygnal sladu audio ( bebny ) na komunikaty midi i potem triggerowac dowolny instrument vst.. wszystko sie ma odbywac w ramach Cubase SL.. Gdzies widzialem takie cos ale nie moge za cholere znalezc..moze ktos widzial moze ktos wie ?
[addsig]
pozdrawiam.

Kurz

Re: Wtyczki szukam

Post autor: Kurz » poniedziałek 26 sty 2004, 01:25

...Witam..

Wpadlem ostatnio na pewien pomysl..

Szukam wtyczki ktora potrafi w locie przekladac impulsowy sygnal sladu audio ( bebny ) na komunikaty midi i potem triggerowac dowolny instrument vst.. wszystko sie ma odbywac w ramach Cubase SL.. Gdzies widzialem takie cos ale nie moge za cholere znalezc..moze ktos widzial moze ktos wie ?

...

Pan Jacek stworzył taka wtyczę.

Tylko, cos Go nie widac na forum...

switch

Post autor: switch » poniedziałek 26 sty 2004, 09:16

Z programów za free znalzlem E-kit Trigger:

http://hem.bredband.net/tbtaudio/plugins.html

Nie wiem jak działa.Widziałem jeszcze kilka takich wynalazków ale nie moge ich teraz znaleźć.Powodzenia

pawello

Post autor: pawello » poniedziałek 26 sty 2004, 12:17

Dzieki.. bede czekal na wtyczke Pana Jacka.. A tamta wyprobuje..
[addsig]
pozdrawiam.

pawello

Post autor: pawello » poniedziałek 26 sty 2004, 22:11

Witam..

Wtyczka dziala Dzieki raz jeszcze... Chetnie ogladne te druga dla porownania..
[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 27 sty 2004, 00:06

Nie moge sie doszukac mojej starej wersji Na szybko sklecilem prosicutki triggerek. Zapinasz go w sciezke audio. Tworzysz sciezke MIDI, wejscie tej sciezki ustawiasz na MIDI Trigger, a wyjscie np. na sampler, jakis soft synth. Treshold - to oczywiscie poziom wyzwalania nutek - a jakich - ustawiasz na panelu, Decay - czas impulsu nuty. Chwilowo bez dynamiki, bo nie bardzo mam czas. Ale do prostych rzeczy powinno wystarczyc - no i jest darmowe ;) Mozesz wlaczyc nagrywanie sciezki MIDI podczas odtwarzania audio, zarejestrowac wygenerowane nuty i naniesc poprawki, jesli beda konieczne. Opoznienie jest niewielkie, zawsze mozna cofnac sciezke audio o pare milisekund. Tu mozna pobrac - 1MB, a potem wystarczy wrzucic do katalogu VSTPlugins.

Pozdrawiam,

Jacek

switch

Post autor: switch » wtorek 27 sty 2004, 09:43

Jeżeli to ma slużyć do wyzwalania dzwieków perkusji z samplera to może lepiej użyć Drumagoga?Nie mogę znależć linka ale kilka dni temu byl post na podobny temat i tam byl.Dane było mi testować tą wtyczkę w "warunkach bojowych" i sprawdza się świetnie.I 14-sto dniowy trial wystarcza na całą sesję:) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 27 sty 2004, 10:02

Polecam wtyczkę PeakFreak z pakietu MidiBag Tobiasa Fleishera, www.tobybear.de

PeakFreak pozwala ustawić selektywny zakres częstotliwości i amplitud, który wyzwala nutę, dzięki temu można go "nastroić" na określone dźwięki.

pawello

Post autor: pawello » wtorek 27 sty 2004, 11:45

Wczoraj przeczesalem net..sciagnalem PeakFreak.. bede go dzis testowal..Ta wtyczka TbT dziala dobrze choc jeszcze nie wykumalem wszystkich zaleznosci pomiedzy ustawieniami.. Przede wszystkim ma dynamike..odezwe sie po tescie i wyraze swoja opinie :) Dzieki za pomoc Panowie..
[addsig]
pozdrawiam.

pawello

Post autor: pawello » środa 18 lut 2004, 01:03

Witam...

Juz po tescie wtyczek..

Obie sa dobre choc dosc trudno je okielznac.. Mimo wszystko wyniki ich pracy sa wystarczajaco dobre! Przy precyzyjnym dobraniu parametrow otrzymujemy czysty ( bez smieci) sygnal midi ktory podamy na instrument wirtualny.. Co do samych parametrow-moje ustawienia byly raczej intuicyjne - szukalem najlepszego krecac "galami" - wiec nie pytajcie mnie co do czego sluzy hihihih.. jak sie dowiem dokladnie to dam znac :)
[addsig]
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ