Pogłos studia - jaka wtyczka?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pawello

Pogłos studia - jaka wtyczka?

Post autor: pawello » wtorek 24 lut 2004, 00:06

Witam

Od dluzszego czasu analizuje pewien problem.. Mianowicie - jak wiecie (lub nie wiecie) podczas nagrywania bebnow w studio uzywa sie-poza bliskimi ujeciami instrumentow-tzw mikrofonow ambientowych.. To co rejestruja jest mocno nasycone brzmieniem pomieszczenia.. Dla przykladu - jesli rozstawimy dwa pojemniki po lewej i prawej stronie zestawu bebnow to otrzymamy ladny mix stereo.. Zmierzam do tego - ktora wtyczka vst symuluje ten efekt najlepiej? Chodzi oczywiscie o poglos studia.. Pytam o wszelkie wtyczki jakie istnieja.. Dla ulatwienia-chetnie poslucham opinii o takich experymentach z wtyczkami darmowymi jak i komercyjnymi nawet drogimi..

Dodam jeszcze - z mojego doswiadczenia wynika ze ciezko symulowac wtyczka poglos studia rejestrowany przez mikrofony ambientowe.. Nigdy nie udalo mi sie otrzymac zadowalajacego rezultatu - stad pytam o Wasze zdanie

P.S. Pare dni temu zainicjowalem watek na temat "pogoni za cieniem" - ten post jest jego wynikiem.. Skoro jest to forum dla realizatorow dzwieku - prosze - dzwiekowcy podzielcie sie doswiadczeniem na temat istotnej przeciez rzeczy jaka sa poglosy Nie chce prowokowac - ale dla mnie bedzie to troche bardziej pozyteczne od roztrzasania istoty zjawisk audio na poziomie -145 dB Celowo tez opisalem problem wlasnymi slowami zamiast uzywac nazw metod nagraniowych (XY, AB i cholera wie co jeszcze) Od nazywania mysle jest tu paru lepszych ode mnie Wypozwiedzcie sie prosze koledzy-tylko prosze bez warczenia i szczekania..
[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Piechnik

Re: Pogłos studia - jaka wtyczka?

Post autor: Piechnik » wtorek 24 lut 2004, 00:28

faktycznie ciężko jest zasymulowac pogłos studio jednak gdy sie nie ma do dyspozycji zawodowego pomieszczenia z odpowiednim pogłosem to trzeba pokombinować.

ja używam symulatora splotowego pomieszczeń wbudowanego w oprogramowanie Samplitude (Room Simulator). Producent do oprogramowania dołacza kilkaset megabajtów odpowiedzi impulsowych róznych pomieszczeń a więc jest w czym przebierać. z darmowych odpowiedników bardzo dobry jest SIR (wtyczka vst), brzmi trochę inaczej(według mnie trochę gorzej-bardziej skonturowany dźwięk) od tego pogłosu z Samplitude, ale również mi się podoba. do SIRa trzeba miec oprogramowanie z automatyczną kompensacją latencji gdyż wtyczka ta wprowadza opóźnienie rzędu 371 ms!.

tak czy owak pogłosy splotowe to dla mnie rewelacja (szczególnie do zasymulowania pomieszczeń studyjnych)

pozdrawiam

pawello

Post autor: pawello » wtorek 24 lut 2004, 00:46

pogłosy splotowe to dla mnie rewelacja (szczególnie do zasymulowania pomieszczeń studyjnych)

pozdrawiam...

Znam temat.. Bede testowal SIRa - a co do Samplitude - oni te technologie to juz dosc dawno wlozyli do swoich programow..

[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » wtorek 24 lut 2004, 10:46

Znam temat.. Bede testowal SIRa - a co do Samplitude - oni te technologie to juz dosc dawno wlozyli do swoich programow..

..

... ale dopiero teraz działa to w czasie rzeczywistym. Rewelacja - polecam.

pawello

Post autor: pawello » wtorek 24 lut 2004, 12:33

czyzbysmy uwazali temat za zamkniety ? splotowe poglosy i do widzenia ? a moze jakies sprzetowe rozwiazania ?
[addsig]
pozdrawiam.

ODPOWIEDZ