Mikrofon bez preampa
Mikrofon bez preampa
Tylko proszę o wyrozumiałość dla mikrofonowego laika...
Zamówiłem sobie właśnie mikrofon Tonsila MCO53, przy czym zapytałem sprzedawce który to dla mnie ściąga o przedwzmacniacz. Powiedział on iż to jest mikrofon z własnym zasilaniem i NIE POTRZEBUJE on preampa. Zgaduję że preamp polepsza nie tylko głośność sygnału ale także stosunek sygnał/szum, czy tak? A czy można podłączyć mikrofon bezpośrtednio do karty bez obawy o przepalenie wiejścia (pojemnościówki dają na wyjście ponoć kilkadziesiąt voltów...)?
Zamówiłem sobie właśnie mikrofon Tonsila MCO53, przy czym zapytałem sprzedawce który to dla mnie ściąga o przedwzmacniacz. Powiedział on iż to jest mikrofon z własnym zasilaniem i NIE POTRZEBUJE on preampa. Zgaduję że preamp polepsza nie tylko głośność sygnału ale także stosunek sygnał/szum, czy tak? A czy można podłączyć mikrofon bezpośrtednio do karty bez obawy o przepalenie wiejścia (pojemnościówki dają na wyjście ponoć kilkadziesiąt voltów...)?
Re: Mikrofon bez preampa
Zamówiłem sobie właśnie mikrofon Tonsila MCO53, przy czym zapytałem sprzedawce który to dla mnie ściąga o przedwzmacniacz. Powiedział on iż to jest mikrofon z własnym zasilaniem i NIE POTRZEBUJE on preampa.
A czy można podłączyć mikrofon bezpośrtednio do karty bez obawy o przepalenie wiejścia (pojemnościówki dają na wyjście ponoć kilkadziesiąt voltów...)?...
To znaczy ze sprzedawca nie rozumie zupelnie co oznacza slowo "preamp"
Otoz mikrofon ten ma wewnetrzne zasilanie (bateryjka) wiec nie potrzebuje zeby preamp podawal ZASILANIE PHANTOM (czyli te Twoje kilkadziesiat voltow - to sie bierze nie z mikrofonu tylko wlasnie z preampu, za pomoca tego napiecia preamp zasila wewnetrzna elektronike mikrofonu pojemnosciowego). Natomiast w kazdym wypadku trzeba wzmocnic mikroskopijny sygnal z mikrofonu do poziomu akceptowalnego przez reszte urzadzen. I do tego wlasnie sluzy preamp.
Wiec nie martw sie o karte, ale tak czy inaczej takie podlaczenie nic nie da. No, chyba ze karta ma wbudowanego preampa.
Zgaduję że preamp polepsza nie tylko głośność sygnału ale także stosunek sygnał/szum, czy tak?
nie, preamp ZAWSZE pogorsza stosunek sygnal/szum. Po prostu wnosi swoje znieksztalcenia, jeden mniejsze drugi wieksze, ale zawsze wnosi.
Mozliwe ze opinia o "polepszaniu" wziela sie z tego, ze ktos kiedys uzywal mizernego prempu z SoundBlastra Live - zwanego tyz SzumBlastrem wlasnie ze wzgledu na szumy - a potem podlaczyl zewnetrzny preamp ktory wnosil minimalne zaklocenia (szumy) - no i podlaczenie preampu poprawilo sygnal/szum. Co nie zmienia faktu ze gdyby mikrofon dawal od razu sygnal na poziomie akteptowalnym dla przetwornikow A/C byloby jeszcze lepiej (preamp bylby w tym wypadku zbedny).
[addsig]
A czy można podłączyć mikrofon bezpośrtednio do karty bez obawy o przepalenie wiejścia (pojemnościówki dają na wyjście ponoć kilkadziesiąt voltów...)?...
To znaczy ze sprzedawca nie rozumie zupelnie co oznacza slowo "preamp"
Otoz mikrofon ten ma wewnetrzne zasilanie (bateryjka) wiec nie potrzebuje zeby preamp podawal ZASILANIE PHANTOM (czyli te Twoje kilkadziesiat voltow - to sie bierze nie z mikrofonu tylko wlasnie z preampu, za pomoca tego napiecia preamp zasila wewnetrzna elektronike mikrofonu pojemnosciowego). Natomiast w kazdym wypadku trzeba wzmocnic mikroskopijny sygnal z mikrofonu do poziomu akceptowalnego przez reszte urzadzen. I do tego wlasnie sluzy preamp.
Wiec nie martw sie o karte, ale tak czy inaczej takie podlaczenie nic nie da. No, chyba ze karta ma wbudowanego preampa.
Zgaduję że preamp polepsza nie tylko głośność sygnału ale także stosunek sygnał/szum, czy tak?
nie, preamp ZAWSZE pogorsza stosunek sygnal/szum. Po prostu wnosi swoje znieksztalcenia, jeden mniejsze drugi wieksze, ale zawsze wnosi.
Mozliwe ze opinia o "polepszaniu" wziela sie z tego, ze ktos kiedys uzywal mizernego prempu z SoundBlastra Live - zwanego tyz SzumBlastrem wlasnie ze wzgledu na szumy - a potem podlaczyl zewnetrzny preamp ktory wnosil minimalne zaklocenia (szumy) - no i podlaczenie preampu poprawilo sygnal/szum. Co nie zmienia faktu ze gdyby mikrofon dawal od razu sygnal na poziomie akteptowalnym dla przetwornikow A/C byloby jeszcze lepiej (preamp bylby w tym wypadku zbedny).
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
>To znaczy ze sprzedawca nie rozumie zupelnie co oznacza slowo "preamp"
Wygląda na to, że ja też niespecjalnie wiedziałem :) ale teraz już wiem.Wielkie dzięki.
Wygląda na to, że ja też niespecjalnie wiedziałem :) ale teraz już wiem.Wielkie dzięki.
...>To znaczy ze sprzedawca nie rozumie zupelnie co oznacza slowo "preamp"
Wygląda na to, że ja też niespecjalnie wiedziałem :)
ale ty tego wiedzieć nie musiałeś,a sprzedawca,delikatnie mówiąc,powinien...
ale teraz już wiem.Wielkie dzięki....
...a sprzedawca nie wie nadal...
Wygląda na to, że ja też niespecjalnie wiedziałem :)
ale ty tego wiedzieć nie musiałeś,a sprzedawca,delikatnie mówiąc,powinien...
ale teraz już wiem.Wielkie dzięki....
...a sprzedawca nie wie nadal...
...phi...
Nie ma takiego modelu.. :)
...
hej Monter nie bądź szczególarz co za różnica MCU czy MCO
to i to to dno :)
(Wiem bo używałem)
JoU
hej Monter nie bądź szczególarz co za różnica MCU czy MCO
(Wiem bo używałem)
Kwestia zastosowan - do blach nadaja sie swietnie, uzywalem tez z powodzeniem do HitHata i - uwaga - do werbla. Ze znakomitymi rezultatami. Nadaja sie tez dobrze do zbierania chorow - o ile sie uda znalesc dwa identycznie brzmiace. Te roznice pomiedzy egzemplarzami to najwiesza ich wada.
Oczywiscie nie maja startu do Neumanna KM184, ale to jednak zupelnie inna klasa (chociaz podobna konstrukcja i zastosowania)
[addsig]
(Wiem bo używałem)
Kwestia zastosowan - do blach nadaja sie swietnie, uzywalem tez z powodzeniem do HitHata i - uwaga - do werbla. Ze znakomitymi rezultatami. Nadaja sie tez dobrze do zbierania chorow - o ile sie uda znalesc dwa identycznie brzmiace. Te roznice pomiedzy egzemplarzami to najwiesza ich wada.
Oczywiscie nie maja startu do Neumanna KM184, ale to jednak zupelnie inna klasa (chociaz podobna konstrukcja i zastosowania)
[addsig]
no dobra, ja też zrobiłem parę rzeczy na nich, ale są cholernie trudne do okiełznania, jeżeli chodzi o zasilanie nie z wewnętrznej baterii w moim przypadku zrealizowałem to podłączając zewnętrzną baterię 9V przez stabilizator scalony +6V no i zadziałało.
Co do całości, mój Tonil "kupy się nie trzyma ", srebrna rułka pod wpływem grawitacji opuszcza szacowną reszte mikrofonu,
Plastikowe wdzianko wspomaga cały proces...
Mikrofony z tej serii uczą pokory..
JoU
I do tego te wspaniałe dostepnew handlu złącza, din z gwintem
ŁaŁ
Co do całości, mój Tonil "kupy się nie trzyma ", srebrna rułka pod wpływem grawitacji opuszcza szacowną reszte mikrofonu,
JoU

... no dobra, ja też zrobiłem parę rzeczy na nich, ale są cholernie trudne do okiełznania, jeżeli chodzi o zasilanie nie z wewnętrznej baterii w moim przypadku zrealizowałem to podłączając zewnętrzną baterię 9V przez stabilizator scalony +6V no i zadziałało.
ŁaŁ...
Heh, odbiegamy od tematu
Moje MCO/MCU maja zlacze XLR i akceptuja Phantoma 48V. Taka prosta przerobka za pomoca noza i kilku elementow elektronicznych. Jakby co to sluze schematem podlaczenia i opisem przerobki (zdjec nie mam)
a plastykowe wdzianko dawno ustapilo miejsca wycietej odpowiednio gabce.
Racja ze sa "trudne", ale mam do nich pewien sentyment
fajnie sie nagrywalo kiedys na 2 kaseciakach, kopiujac zjednego na drugi i dogrywajac sciezki po kolei...
[addsig]

Heh, odbiegamy od tematu

Moje MCO/MCU maja zlacze XLR i akceptuja Phantoma 48V. Taka prosta przerobka za pomoca noza i kilku elementow elektronicznych. Jakby co to sluze schematem podlaczenia i opisem przerobki (zdjec nie mam)
a plastykowe wdzianko dawno ustapilo miejsca wycietej odpowiednio gabce.
Racja ze sa "trudne", ale mam do nich pewien sentyment

[addsig]
...
Ano zdał by się taki schemat, to może bym przeprosił swojego pancernika...

JoU
...
...
Ano zdał by się taki schemat, to może bym przeprosił swojego pancernika... **********************
tylko daj maila bo specjalnie nie mozna zalaczac plikow na forumie
wroce w chalupe to wysle co tam mam
[addsig]
...
Ano zdał by się taki schemat, to może bym przeprosił swojego pancernika... **********************
tylko daj maila bo specjalnie nie mozna zalaczac plikow na forumie
wroce w chalupe to wysle co tam mam
[addsig]