Taśma analogowa
Taśma analogowa
Mam kilka pytań odnośnie taśm analogowych do nagrywania. Jak należy przechowywać taśmy, ile razy można nagrywać na taśmach, dlaczego po długim czasie nie używania strasznie się ściera i czy to jej nie szkodzi i ile lat może mieć max taśma aby była uznana za sprawną ?
Akustyk i oświetleniowiec
Re: Taśma analogowa
Dopiero po kilku dekadach przekonano sie, ze tasma powinna byc przechowywana w archiwach w metalowych pudlach ekranowych, w bezlenowej atmosferze lub przynajmniej w chlodni. Co sie dalo uratowac z lat 60-70 zostalo przepisane na cyfre i nosniki optyczne, ale sporo cennych nagran tasmowych uleglo zupelnej degradacji. Znana jest historia remasteringu Bohemian Rapsody (Queen) - oryginalna tasma-matka po 30 latach lezenia na polce byla krucha, rwala sie i sypala tak, ze po kilku minutach szczeliny glowic byly zaklejone pylem. Technicy zastosowali eksperymentalna metode wypiekania tasmy w temperaturze kilkudziesieciu stopni C, i jakims cudem udalo im sie uratowac wiekszosc bezcennych nagran. Dzieki temu mozna uslyszec Queen w surround.
Oczywiscie tasma tasmie nierowna - mam w swoich archiwach kilka szpul BASF z przelomu lat 60-70, ktore sa jak nowe. Ale mam tez kilka robionych w Tonsilu, i te sa juz na granicy zywota. Generalnie zywotnosc tasmy skladowanej w przecietnych warunkach i klimatach oceniam na 30/40-lat. Oczywiscie znacznie dluzej jesli zbudujesz hermetyczna komore i wypelnisz ja np.argonem
MD.
Oczywiscie tasma tasmie nierowna - mam w swoich archiwach kilka szpul BASF z przelomu lat 60-70, ktore sa jak nowe. Ale mam tez kilka robionych w Tonsilu, i te sa juz na granicy zywota. Generalnie zywotnosc tasmy skladowanej w przecietnych warunkach i klimatach oceniam na 30/40-lat. Oczywiscie znacznie dluzej jesli zbudujesz hermetyczna komore i wypelnisz ja np.argonem

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
przez jakis czas pracowalem przy remasteringu nagran archiwalnych, niektore pochodzily nawet z lat 40tych - i pomimo ze nie byly one przechowywane w tych ekranowanych pudlach, to jednak udalo sie je odczytac bez wiekszych problemow - nieraz rwaly sie , ale glownie na sklejkach.
inna sprawa, ze pomieszczenie , w ktorym lezaly, od ok. 10 lat jest w pelni przystosowane do takiej zawartosci (jakies mierniki wilgotnosci, stala temp, staly monitoring i okrygowanie zmian wlasciwosci powietrza)
zreszta powiem wam , ze to fantastyczne uczucie wyjmowac z pudelka egzemplarz nieowteirany nigdy (plomba z a data) tasmy z nagraniem np. z jazz jamboree '67, az rece drza :)
inna sprawa, ze pomieszczenie , w ktorym lezaly, od ok. 10 lat jest w pelni przystosowane do takiej zawartosci (jakies mierniki wilgotnosci, stala temp, staly monitoring i okrygowanie zmian wlasciwosci powietrza)
zreszta powiem wam , ze to fantastyczne uczucie wyjmowac z pudelka egzemplarz nieowteirany nigdy (plomba z a data) tasmy z nagraniem np. z jazz jamboree '67, az rece drza :)
fan dobrego brzmienia ;)
. Technicy zastosowali eksperymentalna metode wypiekania tasmy w temperaturze kilkudziesieciu stopni C, i jakims cudem udalo im sie uratowac wiekszosc bezcennych nagran.
MD....
zdaje się, że coś podobnego widziałem na filmie u udźwiękowianiu "star wars" - z tym, że tam przez nieuwagę jedna z taśm została, że tak powiem, uzmażona... czyli: nie próbuj tego w domu! :)
MD....
zdaje się, że coś podobnego widziałem na filmie u udźwiękowianiu "star wars" - z tym, że tam przez nieuwagę jedna z taśm została, że tak powiem, uzmażona... czyli: nie próbuj tego w domu! :)
ah, gwiezdne wojny to cudowny przyklad uper-kreatywnego udzwiekowienia filmu... na przyklad slynne miecze swietlne to dwa basowe glosniki ustawione do siebie frontami, a pomiedzy nimi poruszany przez faceta w rytm walki ;)
fan dobrego brzmienia ;)