System wykrywania sprzężeń akustycznych ...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JBL_max

System wykrywania sprzężeń akustycznych ...

Post autor: JBL_max » sobota 06 lis 2004, 05:51

Witam- w ierpniowym wydaniu Estrady i Studio na 11 stronie jest artykuł o mixerze Behringer Eurodesk SL3242FX-PRO Opisana jest podstawowa charakterystyka tej zabawki i gdzieś w połowie art. pada zdanie " ORAZ 9-PASMOWY KOREKTOR GRAFICZNY. TEN OSTATNIWSPÓŁPRACUJEZ SYSTEMEM WYKRYWANIA SPRZĘŻEŃ AKUSTYCZNYCH FBQ, KTÓRY INFORMUJE O CZĘSTOTLIWOŚCI SPRZĘŻENIA ŚWIECENIEM DIODY NA ODPOWIADAJĄCEJ MU KOŃCÓWCE SUWAKA KOREKTORA... Kto się z tym spotkał ? Czy istnieją jakieś systemy które można zapiąć w którymś miejscu mixera a one informują jak coś się puszcza ? Czy takie systemy są tylko wbudowywane w tego typu mixery ?

Pozdro
Zajmuję się nagłaśnianiem imprez itp. a generalnie jestem wokalistą i gitarzystą zespołu SNAKE

makaronix

Re: System wykrywania sprzężeń akustycznych ...

Post autor: makaronix » sobota 06 lis 2004, 09:19

...Witam- w ierpniowym wydaniu Estrady i Studio na 11 stronie jest artykuł o mixerze Behringer Eurodesk SL3242FX-PRO Opisana jest podstawowa charakterystyka tej zabawki i gdzieś w połowie art. pada zdanie " ORAZ 9-PASMOWY KOREKTOR GRAFICZNY. TEN OSTATNIWSPÓŁPRACUJEZ SYSTEMEM WYKRYWANIA SPRZĘŻEŃ AKUSTYCZNYCH FBQ, KTÓRY INFORMUJE O CZĘSTOTLIWOŚCI SPRZĘŻENIA ŚWIECENIEM DIODY NA ODPOWIADAJĄCEJ MU KOŃCÓWCE SUWAKA KOREKTORA... Kto się z tym spotkał ? Czy istnieją jakieś systemy które można zapiąć w którymś miejscu mixera a one informują jak coś się puszcza ? Czy takie systemy są tylko wbudowywane w tego typu mixery ?

Pozdro...

Ten system jest montowany w stereofonicznym tercjowym korektorze graficznym nie pamietam symbolu tam eliminacja jest o wiele skuteszniejsza (przypuszczam) bo do zaświcenia jest 31 lampek a nie 9 na rynku jest sporo eliminatorów sprzeźen zapinasz je albo instert sumy mixera albo w insert toru odsłuchowego co pomoze wyeliminowac sprzeżenia w odsłuchach jelsi nie masz duzo kasy to popatzr wśód produktów behringera sa niezłe
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
JBL_max

Post autor: JBL_max » sobota 06 lis 2004, 11:15

Ten system jest montowany w stereofonicznym tercjowym korektorze graficznym nie pamietam symbolu tam eliminacja jest o wiele skuteszniejsza (przypuszczam) bo do zaświcenia jest 31 lampek a nie 9 na rynku jest sporo eliminatorów sprzeźen zapinasz je albo instert sumy mixera albo w insert toru odsłuchowego co pomoze wyeliminowac sprzeżenia w odsłuchach jelsi nie masz duzo kasy to popatzr wśód produktów behringera sa niezłe ...

hmmmm widzisz trzeba się uczyć , czyć i jeszcze raz uczyć.Czy wiesz może dokładnei gdzie można odnalezc coś na temat tych urządzń w internecie ?
Zajmuję się nagłaśnianiem imprez itp. a generalnie jestem wokalistą i gitarzystą zespołu SNAKE

DogHead

Post autor: DogHead » sobota 06 lis 2004, 11:32

... Czy wiesz może dokładnei gdzie można odnalezc coś na temat tych urządzń w internecie ?...

Wpisz w wyszukiwarce "feedback eliminators".

makaronix

Post autor: makaronix » sobota 06 lis 2004, 11:32

www.behringer.com tam są korekttory graficzne z funkcj aeliminacji sprzeżeń mają w ofercie urzadzenie o nazwie FEEDACK Destroyer działa to w ten sposób że jest tam zapakowanych po 12 korektórów parametrycznych na kanał ale mozna chyba uzywac ich jako 1 kanałeowego wtedy ma do dyspozycji 24 parametryczne filtry. krecisz odsłuch ąz zacznie sprzegać i on wtedy wyszukeje czest która wywołuje sprzeżenie i ja wycina (chwile to trwa wiec w czasei koncertu nie polecam ustawiania ) i wtedy tak jakby zatrzaskije sie na ta czestotliwośc i krecisz tak samo dalej az uzyskasz odpowiedznia głośnośc w odsłuchu albo w przodach nie nalezy przesadzać bo moze tak powycianc że to co w odsłuchu nie bedzie brzmiało hehe tak z grubsza wygląda działanie tego behringera urzadzenia tego typu innych girm dziłaja pewnie podobnie ale ja tam woel tercjowe korektory zapiete w odsłuchy to mi wystarcza ale kwetia upodobań i przyzwyczajenie pozdrawiam GG 3050372
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
BlueJack

Post autor: BlueJack » sobota 06 lis 2004, 16:56

...Witam- w ierpniowym wydaniu Estrady i Studio na 11 stronie jest artykuł o mixerze Behringer Eurodesk SL3242FX-PRO............

Pracuje na takim mikserze i szczerze mówiąc moim zdaniem jest to bardziej dla bajeru , niż do użytku. Rzeczywiście przy tercjowym EQ może i to się w jakimś stopniu sprawdzi, tym niemniej działa i to nawet dokładnie.

Jak podałem z generatora 1kHz, to rzeczywiście zapaliła się diodka na suwaku 1kHz. Traktuje to jako miły dodatek, który nie przeszkadza, a może i kiedyś sie przydać.

Pozdrowionka

Jacek

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » niedziela 07 lis 2004, 15:28

Jesli ktos z szanownych forumowiczow zamierza uzywac eliminatorow sprzezen, to raczej nie polecam behringera. Specjalista w tej dziedzinie jest firma Sabine, i te urzadzenia (w przeciwienstwie do behringera) dzialaja. Dedykowane urzadzenie behringera, 1U, chyba 8 filtrów na kanał potrafi zająć 3 filtry na pasma 50, 100 i 150 Hz po włączeniu w tor :)

Sabina nie robi takich dziwnych ruchów.

pz.

C.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 08 lis 2004, 03:22

...Jesli ktos z szanownych forumowiczow zamierza uzywac eliminatorow sprzezen, to raczej nie polecam behringera. Specjalista w tej dziedzinie jest firma Sabine, i te urzadzenia (w przeciwienstwie do behringera) dzialaja.

Potwierdzam ze Sabine dziala fantastycznie, brzmi swietnie i precyzyjnie wybieara sprzezenia. nawet w tak niesamowicie trudnych sytuacjach jak gotyckie koscioly, gdzie nie ma sprzezen "klasycznych" tylko powoli budujace sie rezonanse na poglosach - o dosc szerokim pasmie i co gorsza (dzieki nieliniowej odpowiedzi takiej sali jak kosciol), "tanczace" w pasmie.

wada - sabine jest bardzoBARDZO BARDZO DROGIE

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Kalamb

Post autor: Kalamb » poniedziałek 08 lis 2004, 08:33

Warto zainteresować sie urządzeniem dbx-a AFS 224

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » poniedziałek 08 lis 2004, 10:30

wada - sabine jest bardzoBARDZO BARDZO DROGIE

No cóż, zazwyczaj urządzenia są tyle warte ile kosztują, stąd cena behringera. i nie wiem czy cenę można rozpatrywać w kategorii wad. I nie przesadzałbym z tą ceną, proponuję przeszukanie e-baya, starsze modele sabiny są tam do kupienia za dużo mniejsze pieniądze niż najnowsze modele. Lepiej jest mieć jedną maszynę działającą niż 2 mrugające na zielono.

C.

ODPOWIEDZ