Layla 3G vs E-MU 1820m

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hardstep

Layla 3G vs E-MU 1820m

Post autor: hardstep » niedziela 10 kwie 2005, 12:02

Temat juz byl pooruszany na forum,ale niewiele dowiedzialem sie z archiwum,gdyz rozmowa zeszla na boczny tor.

Zastanawiam sie nad wyborem i jestem ciekaw

czy producent Layli wprowadzil jakies porawki do sprzetu(czytalem o kilku powtarzajacych sie usterkach)

Glowne zastosowanie w moim przypadku to:

-wielokanalowe nagrywanie perkusji

-nagrania stereo malych zespolow kameralnych

-nagrywanie basu,gitary,kozystanie z instrumentow wirtualnych itp

Kozystam m in z Cubase 2SX

Jezeli chodzi o E-MU,mam watpliwosc co do do panelu karty,wyczytalem ze jest bardzo skomplikowany i zastanawiam sie czy do zastosowan opisanych powyzej,bede potrzebowal az tak rozbudowanego miksera.Chcialbym zaznaczyc ze posiadam przedwzmaciacz(Joemeek TwinQ),wiec raczej nie zalezy mi na przedwzmaniaczach karty.Dynamika wypada na kozysc E-MU(120dB,a Layla 113dB),ale sterowniki wg postujacych na kilku forach lepsze ma Layla.

Bardzo prosze o pomoc,od wielu dni slecze nad specyfikacjami,forami itp i nadal mam problem z wyborem.Pewnie przez zdarzajace sie negatywne opinie na obie karty.Cena oczywiscie nie gra roli gdyz obie moge kupic za 500euro.

Wiezcie mi ze przeczesalem juz chyba wszystkie zasoby,wiec forum jest ostatnia deska ratunku

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Layla 3G vs E-MU 1820m

Post autor: cichydd » niedziela 10 kwie 2005, 12:28

W zaleznosci od tego kto Ci odpowie usłyszysz różne rady. to bardzo indywidualny wybór - lepiej zastanów się sam przeglądając opisy uzytkowników - było ich tu już trochę. Te same cechy dla jednych są wadami dla innych zaletą.

Awatar użytkownika
Łysy

Post autor: Łysy » niedziela 10 kwie 2005, 12:42

...Temat juz byl pooruszany na forum,ale niewiele dowiedzialem sie z archiwum,gdyz rozmowa zeszla na boczny tor.

Zastanawiam sie nad wyborem i jestem ciekaw

czy producent Layli wprowadzil jakies porawki do sprzetu(czytalem o kilku powtarzajacych sie usterkach)

Glowne zastosowanie w moim przypadku to:

-wielokanalowe nagrywanie perkusji

-nagrania stereo malych zespolow kameralnych

-nagrywanie basu,gitary,kozystanie z instrumentow wirtualnych itp

Kozystam m in z Cubase 2SX

mogę powiedzieć CI parę słów o Layli bo mam taką. A więc jest to typowa karta studyjno produkcyjna, ma bardzo dobrze naspiane sterowniki, ani razu nie musiałem restartować kompa, gra zawsze i wszędzie . Bardzo prosty programik sterujący w trayu, integruje się znakomicie z Cubasem, czysto brzmi, dynamik też OK - przedwzmacniaczy nie sprawdzałem ani fantoma bo mam zewnetrzne. Ma ADAT, MIDI , super synchronizacja - same zalety Jesli nie potrzebujesz wodotrysków tylko porządnej karty audio to szczerze polecam.

michalsiak
[addsig]

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » niedziela 10 kwie 2005, 13:29

...W zaleznosci od tego kto Ci odpowie usłyszysz różne rady. to bardzo indywidualny wybór - lepiej zastanów się sam przeglądając opisy uzytkowników - było ich tu już trochę. Te same cechy dla jednych są wadami dla innych zaletą....

W tym momencie ten rozbudowany panel jest wada,poniewaz boje sie ze go nie okielznam i tym samym nie wykozystam wszystkich mozliwosci.Bylby zaleta gdyby manual byl w jezyku polskim.Niestety oba interfejsy nie posiadaja takowego,dostalem w odpowiedzi od polskich sprzedawcow.Po polsku jest jedynie opis instalacji.

Tele.SmoothMusic.

Post autor: Tele.SmoothMusic. » niedziela 10 kwie 2005, 16:22

......W zaleznosci od tego kto Ci odpowie usłyszysz różne rady. to bardzo indywidualny wybór - lepiej zastanów się sam przeglądając opisy uzytkowników - było ich tu już trochę. Te same cechy dla jednych są wadami dla innych zaletą....

W tym momencie ten rozbudowany panel jest wada,poniewaz boje sie ze go nie okielznam i tym samym nie wykozystam wszystkich mozliwosci.Bylby zaleta gdyby manual byl w jezyku polskim.Niestety oba interfejsy nie posiadaja takowego,dostalem w odpowiedzi od polskich sprzedawcow.Po polsku jest jedynie opis instalacji.

...

Jestem w takiej sytuacji ze posiadalem obie karty.

Echo Layla:

Paradoksalnie prostota interface'u jest jego najwieksza wada-wlasciwie prócz podstawowych rzeczy nie mozna NIC ustawic...wielki minus jak dla mnie.

Znam conajmniej 4 osoby ktorym Layla sie zepsula bardzo szybko po zakupie (w tym ja, 3 dni po zakupie padly preampy i wewnetrzny zegar).

Teraz smigam na e-mu 1820

Mikser opanowalem w 3 dni, i jest ELASTYCZNOSC jest wielka zaleta, wystarczy tylko sie dobrze nastawic przed jego nauka, znajomosvc angielskiego nie jest praktycznie wymagana.

E-mu sprawdza sie lepiej jako "centrum" studia, ma preamp gramofonowy, mniejsze wymiary, ogolnie duzo lepiej mi sie na nim pracuje (inaczej rozplanowany panel zewnetrzny).

W razie jakis pytan prosze smialo na maila:)

Pozdrawiam

Mateusz Telega
Pozdrawiam, Mateusz Telega

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » poniedziałek 11 kwie 2005, 00:28

A jaki soft jest w komplecie z E-MU?

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » poniedziałek 11 kwie 2005, 06:47

...A jaki soft jest w komplecie z E-MU?...

A kolega to nie moze wejsc na strone E-MU na ten przyklad i "se" przeczytac...? Chyba, ze braki w jezyku obcym nie pozwalaja na odczytanie nazw dolaczonego oprogramowania...

Sorrrka, ale drazni mnie totalne lenistwo!

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » poniedziałek 11 kwie 2005, 09:31

......A jaki soft jest w komplecie z E-MU?...

A kolega to nie moze wejsc na strone E-MU na ten przyklad i "se" przeczytac...? Chyba, ze braki w jezyku obcym nie pozwalaja na odczytanie nazw dolaczonego oprogramowania...

Sorrrka, ale drazni mnie totalne lenistwo! ...

Moze nie az tak totalne.Naktoryms z rorow wyczytalem ze lepiej kupic 1820 z literka "m" bo dostaje sie nowszego cubas'a.Wlasnie na stronie E-MU wyczytalem ze nie,wiec bylem ciekaw czy cos sie zmienilo.

A czy ty Helmer posiadasz ktorys z interfejsow,polacasz konkretna maszyne:)?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 11 kwie 2005, 09:46

Sorrrka, ale drazni mnie totalne lenistwo! ...

Moze nie az tak totalne.Naktoryms z rorow wyczytalem ze lepiej kupic 1820 z literka "m" bo dostaje sie nowszego cubas'a.Wlasnie na stronie E-MU wyczytalem ze nie,wiec bylem ciekaw czy cos sie zmienilo.

A czy ty Helmer posiadasz ktorys z interfejsow,polacasz konkretna maszyne:)?...

Stary ..... skad ty bierzesz takie brednie ..... ? TUTAJ masz artykuł , przeczytaj sobie ...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 11 kwie 2005, 09:52

widze ze teraz W E&S trzeba płacic ! hehehe , Literka "M" oznacz "mastering grade " 1820 ma . ma inny konwerter A/C podobno taki sam jaki jest wykorzystywany w LYNX czu Protools, jednak wcale nie oznacza to ze jakosc dzwiieku jest taka sama .

ODPOWIEDZ