Wyciszanie - zmiana trybu dysku SATA

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik

Wyciszanie - zmiana trybu dysku SATA

Post autor: mytnik » czwartek 14 kwie 2005, 11:08

Dysk Maxtor 160 GB

Cytat z komputronik.pl "dysk szybki a jak komus przeszkadza halas to jest program do wyciszania tego dysku....uruchamiasz pod dos-em wybierasz tryb quiet i nastaje cisza......"

Czy ktoś zmianiał tryb w tym dysku i zechciał mi podpowiedzieć jak to zrobić?

pozdrowienia
drummer

Zbynia

Re: Wyciszanie - zmiana trybu dysku SATA

Post autor: Zbynia » czwartek 14 kwie 2005, 11:22

na stronie maxtora masz program serwisowy do sciagniecia zmniejszajacy glosnosc dysku - ale uwazaj odbija sie to niekorzystnie na jego predkosci dzialania i transferach(spadek prawie o polowe)

jak mozesz to zawies go w zatoce 5.25 na jakis gumwych szelkach(tylko tak by nie wypadl) albo kup takie male amortyztorki - widzialem na allegro ale szczerze powiedziawszy nie wiem jak se sprawuja....

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 14 kwie 2005, 12:08

Dzięki. Nie będę wyciszał softem skoro mam stracić prędkość. Wziąłem Maxtora, bo tylko to było na półce, ale zastrzegłem sobie prawo do zwrotu jak bedzię zbyt głośny. Jest coś wyrażnie cichszego o podobnych parametrach? Muszę szybko sie zdecydować i może nie warto pakować w to pieniędzy.

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » czwartek 14 kwie 2005, 12:16

...Dzięki. Nie będę wyciszał softem skoro mam stracić prędkość. Wziąłem Maxtora, bo tylko to było na półce, ale zastrzegłem sobie prawo do zwrotu jak bedzię zbyt głośny. Jest coś wyrażnie cichszego o podobnych parametrach? Muszę szybko sie zdecydować i może nie warto pakować w to pieniędzy.

pozdrawiam...

Z tego co mi wiadomo to WDC
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » czwartek 14 kwie 2005, 15:29

Ja kupiłem Samsunga 80 MB na Sata i niby miał być cichy ale nie jest. Piszcie ludzie jak sie sprawują wasze dyski - moze zrobimy ranking?
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 14 kwie 2005, 18:20

Dobrym, cichym i wysoce sprawnym (w sensie przesylu i czasow dostepu) jest dysk Seagate tej wlasnie pojecmosci, na zlaczu S-ATA, z procesem NCQ. Glosnosc owego dysku to 25dB, wiec plasuje to go w 'wczolowce' ogolnodostepnych dyskow. Dodatkowo zawieszenie go na specjalnych szelkach w obudowie 5,25" wewn. moze przyniesc dodatkowe rezultaty. Wiecej detali znalezc mozna w rankingu (bodajze) magazynu 'Chip'.

Pozdrawiam i zycze udanej walki z wyciszaniem dysku twardego

Awatar użytkownika
z-a-e-m-i

Post autor: z-a-e-m-i » czwartek 14 kwie 2005, 20:07

Witam!

Ja mam zwykłego Segate Barracuda 80GB i uważam, że jest bardzo cichy.

Mam wyciszoną obudowe ( mniej więcej tak jat to było podane w artykule w EiS ) i praktycznie nie słyszę go wcale. ( niestety dość mocno się nagrzewa ale temu też można łatwo zaradzić ).

p.s. wedłóg testu dysków w "pewnej gazecie" którą ostatnie czytałem najcichsze są Samsung`i oraz najnowsze modele WD , np. WD caviar SE WD2000JD ( 200GB - 420zł ).

Pozdrawiam!

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 15 kwie 2005, 00:49

tu nie chodzi o firme tylko o serie..sprzedalem niedawno seagate ktory byl najglosniejszym dyskiem jaki mialem....

trzeba odpowiednio trafic - dobrze zrobiles ze masz mozliwosc zwrotu - najlepiej idz i niech odpala kilka sztuk jak moga to sie przekonasz ktory jest cichy

te ciche zazwyczaj strasznie sie grzeja rowniez.......

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 15 kwie 2005, 09:17

...Witam!

Ja mam zwykłego Segate Barracuda 80GB i uważam, że jest bardzo cichy.

Mam wyciszoną obudowe ( mniej więcej tak jat to było podane w artykule w EiS ) i praktycznie nie słyszę go wcale. ( niestety dość mocno się nagrzewa ale temu też można łatwo zaradzić ).

p.s. wedłóg testu dysków w "pewnej gazecie" którą ostatnie czytałem najcichsze są Samsung`i oraz najnowsze modele WD , np. WD caviar SE WD2000JD ( 200GB - 420zł ).

Pozdrawiam! ...

Samsung jak już ma swoje latka to strasznie głośno "gwiżdże" - nie polecam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 15 kwie 2005, 09:57

Samsung jak już ma swoje latka to strasznie głośno "gwiżdże" - nie polecam....

Mam dwa Samsungi 160 GB S-ATA. Pewnie tych latek nie dożyją W każdym bądź razie teraz są ciche i znacznie cichsze od Seagate Barracuda, Maxtor, WDC 800 - te akurat też mam i mogę porównać. Przy czym są sporo chłodniejsze od Seagate'a.

Jacek

ODPOWIEDZ