Dobry program do tworzenia stopy?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
DJSLOMA

Dobry program do tworzenia stopy?

Post autor: DJSLOMA » środa 27 lip 2005, 11:24

Witam.

Chciałbym sie dowiedzieć jaki automat perkusyjny do tworzenia syntetycznych, "techniawkowych" brzmień polecacie. Zależy mi tylko na stopie "KICK". Poprostu dobry program do tworzenia dobrej stopy :)

Darujcie sobie zbedne komentarze.

Z góry dziekuje

Awatar użytkownika
MATT669

Re: Dobry program do tworzenia stopy?

Post autor: MATT669 » środa 27 lip 2005, 12:00

...Witam.

Chciałbym sie dowiedzieć jaki automat perkusyjny do tworzenia syntetycznych, "techniawkowych" brzmień polecacie. Zależy mi tylko na stopie "KICK". Poprostu dobry program do tworzenia dobrej stopy :)

Darujcie sobie zbedne komentarze.

Z góry dziekuje...

za mało parametrów.

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » środa 27 lip 2005, 12:22

ja się jeszcze nie natknąłem na coś takiego. tzn było pare softów ze stopą, ale ani jeden BD z czegoś takiego nie znalazł się w jakiejś mojej produkcji - wszystkie są takie anemiczne że można umrzeć. Najlepsze stopy na kompie to wg mnie póki co tylko z porządnych sampli

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 27 lip 2005, 12:32

Maszynka toto nie jest, ale do wyprodukowania ciekawego dźwięku syntetycznej stopy świetna rzecz: Stomper (najnowsza wersja nazywa się chyba Stomper Hyperion).

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 27 lip 2005, 17:08

Najlepsze stopy na kompie to wg mnie póki co tylko z porządnych sampli...

Zbytnio generalizujesz. Ze zwykłej tr606'owej stopki można wygenerować takie mięcho, że łeb urywa, a i przy okazji głośnik. Kwestia odpowiedniej jej kompresji i właściwych proporcji w miksie.

Z softu opartego na probkach na dzień dzisiejszy najlepszy jest Battery II, w dodatku dopalony pakietem synthetic drums... Mniam!!! Jest jeszcze genialny Limelite, ale AFAIK Native Instruments nie sprzedaje go w wersji stand-alone.

Z syntezatorow to fakt Stomper jest świetny, ale dodatkowo trzeba się uzbroić w minimum wiedzy na temat kreacji barw perkusyjnych. Z drugiej strony jeśli masz jakikolwiek inny synth vst, to i na nim możesz się cofnąć w czasie i wygenerować parę soczystych kicków.

Wnioskując jednak z Twojego postu, nie zależy Ci na dłubaniu w przy synthach, tylko na gotowym, dobrym efekcie finalnym. Tak więc polecam moje pierwsze propozycje, tj. Battery II, Synth. Drums, Limelite.

als

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 27 lip 2005, 17:14

Aj... Zapomniałem o świetnym Waldorf Attack. Bardzo dobry syntezator perkusyjny (i nie tylko).

DJSLOMA

Post autor: DJSLOMA » czwartek 28 lip 2005, 00:28

Mam średnio opanowane TR'ki, ale zależy mi na mocnych stopach, których częstotliwości są prawie na całym paśmie.

Z góry dzięki za odp

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rt_of_vnenture

Post autor: rt_of_vnenture » czwartek 28 lip 2005, 00:55

...Najlepsze stopy na kompie to wg mnie póki co tylko z porządnych sampli...

Zbytnio generalizujesz. Ze zwykłej tr606'owej stopki można wygenerować takie mięcho, że łeb urywa, a i przy okazji głośnik. Kwestia odpowiedniej jej kompresji i właściwych proporcji w miksie.

Z softu opartego na probkach na dzień dzisiejszy najlepszy jest Battery II, w dodatku dopalony pakietem synthetic drums... Mniam!!! Jest jeszcze genialny Limelite, ale AFAIK Native Instruments nie sprzedaje go w wersji stand-alone.

Z syntezatorow to fakt Stomper jest świetny, ale dodatkowo trzeba się uzbroić w minimum wiedzy na temat kreacji barw perkusyjnych. Z drugiej strony jeśli masz jakikolwiek inny synth vst, to i na nim możesz się cofnąć w czasie i wygenerować parę soczystych kicków.

Wnioskując jednak z Twojego postu, nie zależy Ci na dłubaniu w przy synthach, tylko na gotowym, dobrym efekcie finalnym. Tak więc polecam moje pierwsze propozycje, tj. Battery II, Synth. Drums, Limelite.

als...

.... szkoda, że ten soft jest taki drogi akurat ...

Jest dobry (moim skromnym zdaniem) drumatik 2.2 i 3.0 - darmowy - ale jak ktoś wcześniej wspomniał słusznie nieobędzie się bez kompresorów itd.

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » czwartek 28 lip 2005, 01:11

Jest dobry (moim skromnym zdaniem) drumatik 2.2 i 3.0 - darmowy - ale jak ktoś wcześniej wspomniał słusznie nieobędzie się bez kompresorów itd.

...

Drumatic jest ok, ale podobnie jak w przypadku stompera, trzeba wiedzieć co i jak chce się osiągnąć. Niektórym (autor) to nie w smak.

.... szkoda, że ten soft jest taki drogi akurat ...

Eee... nie taki strasznie drogi. 300pln za Synthetic Drums, 350 za El. Instruments vol. 2

Jak za takie kombajny to naprawdę mało.

Awatar użytkownika
rt_of_vnenture

Post autor: rt_of_vnenture » czwartek 28 lip 2005, 01:31

Eee... nie taki strasznie drogi. 300pln za Synthetic Drums, 350 za El. Instruments vol. 2

Jak za takie kombajny to naprawdę mało....

... no nie wiem ... cenę znam ze strony producenta:

http://www.nativeinstruments.de/

Nie jestem w Polsce, tak więc nie do końca orientuję się w cenach "tam" ...

ODPOWIEDZ