Upgrade do Cubase4 - warto?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Lalone

Upgrade do Cubase4 - warto?

Post autor: Lalone » niedziela 19 lis 2006, 13:22

Jestem uzytkownikem Cubase SX2 i mimo paru niedociagniec oraz kilku rzeczy ktore moznaby rozwiazac w tej wersji lepiej, musze przyznac, ze program w miare sprawnie spelnia swoje zadanie.

Wersje SX3 zupelnie odpuscilem, natomiast teraz po premierze 4 zaczynam zastanawiac sie na nad upgradem. I stad moje pytanie do wszystkich, ktorzy znaja juz Cubase4 - czy warto?

Priorytetowa dla mnie rzecza (i pewnie nie tylko dla mnie) jest kompatybilnosc obecnych projektow. Informacje od Steinberga sa tu niestety niepokojace...
O ile brak supportu DX nie jest wielkim problemem, to niepelny support dla VST2 jest wielkim! Sporo czasu zajelo mi przedarcie sie przez mase kolorowych prezentacji nowej wersji i dotarcie do informacji, ktore naprawde mnie interesuja, oto one:
null1. Cubase4 supportuje VST2 TYLKO od wersji 2.4, support wtyczek i instrumentow w wersjach nizszych jest niepewny/niepelny.
2. Skrypty VST3 dla konstruktorow maja byc dostepne dopiero w polowie 2007 roku.

No i jest problem, wiekszosc instrumentow ktore kupilem (np. od NI) sa w wersjach VST2.0-2.3. Update'u mozemy sie spodziewac pewnie najwczesniej koncem 2007.

Co myslicie? Wyprobowal juz ktos dzialanie starszych pluginow/vsti z Cubase4? Co ze starymi cubasowymi pluginami, wszystkie maja swoje odpowiedniki w nowej wersji?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Upgrade do Cubase4 - warto?

Post autor: JoachimK » niedziela 19 lis 2006, 13:35

O ile brak supportu DX nie jest wielkim problemem, to niepelny support dla VST2 jest wielkim! Sporo czasu zajelo mi przedarcie sie przez mase kolorowych prezentacji nowej wersji i dotarcie do informacji, ktore naprawde mnie interesuja, oto one:
null1. Cubase4 supportuje VST2 TYLKO od wersji 2.4, support wtyczek i instrumentow w wersjach nizszych jest niepewny/niepelny.
2. Skrypty VST3 dla konstruktorow maja byc dostepne dopiero w polowie 2007 roku.

Znalazlem jedna wtyczke sprawiajaca problem, ktora natychmiast zostala uaktualniona. Dziala wszystko, po duze pakiety EastWest (oczywiscie moze po prostu mialem szczescie... choc nie sadze). Acha - trzeba poprzenosic niekiedy pliki dll

No i jest problem, wiekszosc instrumentow ktore kupilem (np. od NI) sa w wersjach VST2.0-2.3.

Z NI tez nie powinno byc problemu.

Update'u mozemy sie spodziewac pewnie najwczesniej koncem 2007.

Nie sadze, skoro SDK ma byc wydane w polowie roku (fakt - to tez dziwne, ze tak pozno...)

Wyprobowal juz ktos dzialanie starszych pluginow/vsti z Cubase4? Co ze starymi cubasowymi pluginami, wszystkie maja swoje odpowiedniki w nowej wersji?...

Korektory, pomimo ze bardziej rozbudowane i DUZO lepiej brzmiace, importuja ustawienia ze starszych sesji. Wtyczki sa sporo lepsze, to jest wg mnie diametralna zmiana.

Ogolnie dziala dobrze, jest calkiem stabilny, na dzien dzisiejszy (po pierwszym update) sa drobne nie przeszkadzajace w pracy i nie niszczace sesji bledy. Troszke ciezej chodzi, ale i przy wielkich sesjach idzie jak czolg - nie za szybko ale caly czas do przodu :)
Najwieksza testowana sesja - 130 sladow i obciazenie CPU na granicy wydajnosci wlasnymi wtyczkami - brak zwisow, bledow w dzialaniu itp.

Test ma sie pojawic w EiS
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » niedziela 19 lis 2006, 15:32

[I]Ogolnie dziala dobrze, jest calkiem stabilny, na dzien dzisiejszy (po pierwszym update) sa drobne nie przeszkadzajace w pracy i nie niszczace sesji bledy. Troszke ciezej chodzi, ale i przy wielkich sesjach idzie jak czolg - nie za szybko ale caly czas do przodu :)
Najwieksza testowana sesja - 130 sladow i obciazenie CPU na granicy wydajnosci wlasnymi wtyczkami - brak zwisow, bledow w dzialaniu itp.[I]

Joachim, czy mógłbyś napisać na jakiej maszynie pracujesz?

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 19 lis 2006, 16:26

Testy robilem na kilku komputerach, od starego na intel 2,4GHz (bez HT) i mala iloscia RAM i starym dyskiem ATA, po komputery z zegarem 3GHz z 2GB RAM.
Jednym z testow bylo otwarcie na slabym komputerze sesji z pochodzacej z Nuendo3, majacej ok 150 (!) sladow, przy czym bylo oczywiste, ze slabszy komputer nie ruszy, ale to byl jeden z testow na stabilnosc. Wlasciwie stracilem kontrole nad komputerem na kilka minut, wszystko sie rysowalo wolno na ekranie, a kursor przesuwal sie po kawalku co kilkanascie sek. ;) Gdy sie ustabilizowalo okno C4, zamknalem sesje ta, otwarlem inna, mniejsza sesje i wszystko dzialalo.

Proby robilem na rzeczywistych sesjach pochodzacych ze studia.

W tej chwili nie mialem okazji sprawdzic C4 na komputerach DualCore.
Poniewaz mam wstepne rozeznanie co do pracy SX3 na komputerze DualCore 6600, ktory okazuje sie znacznie szybszy (przynajmniej dwa razy) w praktyce, w porownaniu do maszyny intel 3,2GHz HT/2GB RAM/wspolczesne dyski SATA, uwazam, ze nieco ciezsza praca C4 nie bedzie stanowila najmniejszego problemu na takich nowych PC.

Co do wtyczek z C4 - kilka z nich moze bardziej obciazac sesje, co wskazuje na bardziej skomplikowane algorytmy. To rzeczywiscie slychac w brzmieniu.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 19 lis 2006, 17:54

Joachim, dzieki za wszystkie informacje.

Pozwol, ze wroce jeszcze do tematu starych pluginow: czy takie smieszne zabawki jak np. SweepDelay oraz inne z kategorii Earlier Plugins (ktore czesto sa przeciez w VST1.0) zostaly rowniez przepisane i pojawiaja sie/sa zastepowane w sesjach otwieranych w C4?

I jeszcze jedno, robiles moze mixdown w C4? Jesli tak, to jak oceniasz jego jakosc? Nadal brzmi mocno cyfrowo czy algorytmy zostaly jakos udoskonalone?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 19 lis 2006, 19:40

czy takie smieszne zabawki jak np. SweepDelay oraz inne z kategorii Earlier Plugins (ktore czesto sa przeciez w VST1.0) zostaly rowniez przepisane i pojawiaja sie/sa zastepowane w sesjach otwieranych w C4?

Nie kojarze Sweep Delay od Steinberga. Chyba ze masz na mysli np. inny, np. db Sweep Delay. Wlasciwie poprzednie wtyczki znajduja sie w katalogu Earlier VST Plugins. Wlasciwie - gdyz nie pamietam, np. nie widze Steinberg Magneto, ale ja tych wtyczek nie uzywalem i nie wiem, czy one byly w poprzednich wersjach SX, czy mialem je z innego zrodla.
De-esser takze znalazl sie w nowym folderze, gdyz nie zostal zrobiony w nowej wersji dla C4.

I jeszcze jedno, robiles moze mixdown w C4? Jesli tak, to jak oceniasz jego jakosc? Nadal brzmi mocno cyfrowo czy algorytmy zostaly jakos udoskonalone? ...

Nie wiem co masz na mysli. Mixdown zawsze mi brzmial tak samo jak podczas odtwarzania przed dokonaniem mixdownu, zarowno w Cubase, Nuendo czy ProTools. Nikt mi tez nie zwrocil nigdy uwagi ze po mixdown brzmi inaczej.

(za to czesto spotykam sie z sytuacja, ze komus zle brzmi po mixdown, bo przesterowuje sygnal, a wskazniki ma zle ustawione - "po heblu" - przesterow nie widac, a potem sie mowi ze po mixdown zle brzmi :D
ale to juz inna historia...)

Chyba ze chodzi o mix z wtyczkami Cubase - nie wiem, bo starych wtyczek nie uzywalem, nowe jeszcze malo znam, ale sa zdecydowanie lepsze.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 19 lis 2006, 20:37

Jasne. To, ze mixdown kilku testowych wave'ow (pod warunkiem, ze nie przesterujemy sygnalu oraz nie krecimy zbyt mocno panorama) bedzie brzmial tak samo w kazdym szanujacym sie programie, stwierdzono w wielu testach. Nie ma z czym dyskutowac.
(Inna sprawa, ze wszystkie te DAW-we mixy nie brzmia niestety dobrze...)

Tak, chodzilo mi o mixdown w ramach struktury programu, czyli z VSTi, blokami dynamiki, eq. Zauwazyles jakies pozytywne zmiany w tej materii?

Sweep Delay jest od Steinberga. Magneto to juz znaczne nowsza generacja 'tych starszych' pluginow. Tak sie sklada, ze w starszych projektach troche ich uzywalem i jesli pojawia sie problemy z ich funkcjonowaniem w ramach C4, odtworzenie ustawien za pomoca innych wtyczek byloby bardzo pracochlonne, o ile nie wrecz niemozliwe.
Ciekawe czy ktos na tym forum ma juz jakies doswiadczenia z funkcjonowaniem starych pluginow w ramach C4?

Zastanawia mnie tez jeszcze jedna rzecz: czy w ramach update'u uzytkownik zachowuje prawa do posidania/uzywania starszej wersji?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 19 lis 2006, 21:03

Sweep Delay jest od Steinberga.

Niestety nie pamietam, mialem zainstalowany C4 jako upgrade do SX3, a ten poprzedni nie byl nakladany na wczesniejsze wersje. Starych wtyczek Steinberg nie uzywalem, za dawnych czasow, poza Protoolsem, komputer z Cubase wykorzystywalem tylko do zapisu sladow (jako dodatek do magnetofonu wielosladowego).

Zastanawia mnie tez jeszcze jedna rzecz: czy w ramach update'u uzytkownik zachowuje prawa do posidania/uzywania starszej wersji? ...

Oczywiscie - po uaktualnieniu klucza USB jest licencja dla SX1/2/3 i oczywiscie C4 - dlatego wlasnie moglem robic bezposrednio porownania SX3 z C4

Awatar użytkownika
rafal1

Post autor: rafal1 » poniedziałek 20 lis 2006, 10:29

Warto nawet bardzo warto. Bylem na presentazju C4 i jest w wartosci kazdego euro. Masz o wiele wiecej mozliwosci i praca jest latwiejsza o wiele. Masz tez duzo udogodnien i sa pewne sprawy latwiejsze pozatym co ja osobiscie bardzo cenie jest ten nowa baza danych ze mozesz sample sobie poustawiac i szybciej je znajdziesz i nowe istrumenty typu Yamaha sa naprawde wysokej klasy.

Marck9

Post autor: Marck9 » poniedziałek 20 lis 2006, 12:36

Generalnie warto (ja mam C4 Studio), chodzi równiej niż C3 (trochę właśnie jak czołg), są dużo mniejsze różnice w prędkości pomiędzy mało i mocno obciążonymi projektami. Ja musiałem odtworzyć część ustawień efektów, głównie Cubasowych, bo reszte załapał. Szczerze mówiąc nie pamiętam których ale jak wrócę do domu to postaram się sprawdzić.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

ODPOWIEDZ