Cubase SX - problem z MIDI
Cubase SX - problem z MIDI
glupia sprwa sie dzieje:
od pewnego czasu, gdy nadrywam slad midi rejestruje mi sie, jakby to powiedziec, "zdublowana" partia. Na jednym tracku. objasnie opisowo: jak wchodze pozniej w edycje midi i wykasuje jedna nutke to okazuje sie ze pod nia jest nastepna. I tak jest cala partia podwojnie zapisana... przez to rozne dziwnosci brzmieniowe sie pojawiaja. Ktos wie jak wylaczyc te niezwykle pozyteczna opcje?
pzdr
od pewnego czasu, gdy nadrywam slad midi rejestruje mi sie, jakby to powiedziec, "zdublowana" partia. Na jednym tracku. objasnie opisowo: jak wchodze pozniej w edycje midi i wykasuje jedna nutke to okazuje sie ze pod nia jest nastepna. I tak jest cala partia podwojnie zapisana... przez to rozne dziwnosci brzmieniowe sie pojawiaja. Ktos wie jak wylaczyc te niezwykle pozyteczna opcje?
pzdr
www.myspace.com/piotrbanaszek
Re: Cubase SX - problem z MIDI
...nikit nie pomoze?...
a jaki to SX? SX2?
W folderze Cubase'a masz folder o nazwie MIDI Port Enabler; w srodku siedzi plik ignoreportfilter - o zerowej dlugosci. Przenies go do glownego foldera Cubase'a, uruchom program, wejdz do VSt Devices - do urzadzen, porty MIDI. Wylacz te Emulowane, pozostaw tylko rzeczywiste. Moze pomoze ;)
a jaki to SX? SX2?
W folderze Cubase'a masz folder o nazwie MIDI Port Enabler; w srodku siedzi plik ignoreportfilter - o zerowej dlugosci. Przenies go do glownego foldera Cubase'a, uruchom program, wejdz do VSt Devices - do urzadzen, porty MIDI. Wylacz te Emulowane, pozostaw tylko rzeczywiste. Moze pomoze ;)
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
ustaw odpowiedni midi device niepotrzebnne porty wejścia midi wyłącz
to napewno jest to na 100% pomoże .Pozostaw tylko użądzenie midi port który aktualnie używasz
to napewno jest to na 100% pomoże .Pozostaw tylko użądzenie midi port który aktualnie używasz
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
Przede wszystkim sprawdź czy aby nie wysyłasz zdublowanych nutek już z klawiatury, np. czy nie pracuje ona w trybie layer lub nie masz nakładających się w jakimś przedziale stref (jej podziału). I wogóle napisz co to za ptica (ta klawiatura), przecież to chyba aż tak nie boli 
[addsig]

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...Przede wszystkim sprawdź czy aby nie wysyłasz zdublowanych nutek już z klawiatury, np. czy nie pracuje ona w trybie layer lub nie masz nakładających się w jakimś przedziale stref (jej podziału). I wogóle napisz co to za ptica (ta klawiatura), przecież to chyba aż tak nie boli
...
Witam!
Tak jak Kolega wcześniej napisał podaj swoją konfigurację. Na chybił-trafił proponuję wyłączyć w preferencjach opcję „Midi Thru Active”
pozdrawiam

...
Witam!
Tak jak Kolega wcześniej napisał podaj swoją konfigurację. Na chybił-trafił proponuję wyłączyć w preferencjach opcję „Midi Thru Active”
pozdrawiam
...glupia sprwa sie dzieje:
pzdr...
Zrób narazie tak: wyjmij kabel midi in z klapy,
ustaw zegar na external, wyłącz funkcję dual /cały czas mówie o klapie/
uruchom CUBASE, wciel w życie pierwszą ścieżke midi
ustaw sekwenser out /np: CREATIVE/ in-ALL MIDI i naciśnij a-mol w przewrocie a-mol/a pięć razy- do zegara CUBASE.
..............
HEY...
pzdr...
Zrób narazie tak: wyjmij kabel midi in z klapy,
ustaw zegar na external, wyłącz funkcję dual /cały czas mówie o klapie/
uruchom CUBASE, wciel w życie pierwszą ścieżke midi
ustaw sekwenser out /np: CREATIVE/ in-ALL MIDI i naciśnij a-mol w przewrocie a-mol/a pięć razy- do zegara CUBASE.
..............
HEY...
jestem entuzjastą realizacji komputerowej
Klawiatura to Roland RD-150. Podlaczona do laptopa przez M-Audio FW 410. Cubase wersja SX 1:)
wykorzystalem wasze sugestie ale niestety nie pomoglo.
R.B.: gdzie dokladnie jest ten folder? bo go nie odnalazlem:/
R.B.: gdzie dokladnie jest ten folder? bo go nie odnalazlem:/
...Klawiatura to Roland RD-150. Podlaczona do laptopa przez M-Audio FW 410. Cubase wersja SX 1:)
R.B.: gdzie dokladnie jest ten folder? bo go nie odnalazlem:/...
a nie, przepraszam. juz jest dobrze. Ale dopiero jak wylaczylem wszystko w Midi device:) wydaje mi sie to jakies nielogiczne ale grunt ze dziala:)
dziekuje wszystkim bardzo;)
R.B.: gdzie dokladnie jest ten folder? bo go nie odnalazlem:/...
a nie, przepraszam. juz jest dobrze. Ale dopiero jak wylaczylem wszystko w Midi device:) wydaje mi sie to jakies nielogiczne ale grunt ze dziala:)
dziekuje wszystkim bardzo;)