Jaki procesor efektów na live?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WG

Re: Jaki procesor efektów na live?

Post autor: WG » czwartek 09 sie 2007, 11:14

Wlasnie dlatego, ze jest to miks, a wiec regulacja pomiedzy Dry a Wet :)

To w takim razie wystarczyło dodać pokrętło BALANCE, zrealizować sterowanie proporcjami efektów w kodzie procesora i było by już ok

W takim przypadku zdecydowanie wole miec rozdzielone dwa efekty bez regulacji proporcji miedzy nimi. Sygnal wraca na konsolete, a proporcje sie reguluje wysylkami na kazdy efekt.

Też tak robię ale skoro można pewną rzecz uprościć to dlaczego z tego nie skorzystać. Z tym, że to tyczy się to tylko konkretnych sytuacji. Zazwyczaj rozdzielenie tych sygnałów i sterowanie proporcjami za pomocą odzielnych wysyłek jest standardem.

Tego nie wiem, w testach MX400 nie przypominam sobie szumu.

Szumy układów w TC w tej samej klasie sprzętu są na podobym poziomie ale mam też inne urządzenie z pogłosem z TC gdzie szumu praktycznie nie ma - czyściutki sygnał
Wersja XLR na pewno będzie miała i w domyśle powinna mić lepsze S/N niż "tanie" lexy gdzie specjalnie nie przejmowali się kwestią przetworników.

P.S. Jak wiadomo, najlepszy lexicon - czyli 480L tez szumi, a caly swiat go stosuje :)...

Czy najlepszy to kwestia czasem gustu i zastosowania do konkretnego sygnału źródłowego i sytuacji, IMO nie zawsze lexicon sprawdzi się tam, gdzie lepiej sprawdzi się tc i na odwrót.
Moja opinia dobrze jest mieć oba

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 09 sie 2007, 11:48

W takim przypadku zdecydowanie wole miec rozdzielone dwa efekty bez regulacji proporcji miedzy nimi. Sygnal wraca na konsolete, a proporcje sie reguluje wysylkami na kazdy efekt.

Też tak robię ale skoro można pewną rzecz uprościć to dlaczego z tego nie skorzystać. Z tym, że to tyczy się to tylko konkretnych sytuacji. Zazwyczaj rozdzielenie tych sygnałów i sterowanie proporcjami za pomocą odzielnych wysyłek jest standardem.
No wlasnie - tylko konkretne sytuacje. Osobiscie nigdy nie potrzebowalem takich regulacji, ani w studio ani w live (przynajmniej nie przypominakm sobie)

Tego nie wiem, w testach MX400 nie przypominam sobie szumu.

Szumy układów w TC w tej samej klasie sprzętu są na podobym poziomie ale mam też inne urządzenie z pogłosem z TC gdzie szumu praktycznie nie ma - czyściutki sygnał
Wersja XLR na pewno będzie miała i w domyśle powinna mić lepsze S/N niż "tanie" lexy gdzie specjalnie nie przejmowali się kwestią przetworników.

Mam w studio dwie sztuki PCM80, dwie rozne "trzysetki" (z roznym OS), 480L z karta rozszezen i kilka TC M5000.

Z tego 300 i 480 bije wszystkie na glowe, niestety ten ostatni bije tez szumem wszystko. Ale daje sie tez sterowac bardzo wysokimi poziomami, wiec problemu nie ma.

P.S. Jak wiadomo, najlepszy lexicon - czyli 480L tez szumi, a caly swiat go stosuje :)...

Czy najlepszy to kwestia czasem gustu i zastosowania do konkretnego sygnału źródłowego i sytuacji, IMO nie zawsze lexicon sprawdzi się tam, gdzie lepiej sprawdzi się tc i na odwrót.
Moja opinia dobrze jest mieć oba ...

Ja jednak postawie na Lex, przy calym moim uwielbieniu TC
Oczywiscie caly czas mowie o tych wysokich Lex, bo male - jak to male - inna bajka.

P.S. nawet ludki z Lexicona nieoficjalnie przyznaja w rozmowach prywatnych, ze nie udalo im sie powtorzyc sukcesu 480-ki poprzez 960.
Mam otrzymac niedlugo Bricasti - jest podobno swietny, 6 DSP AD dual core, straszna moc...
Ciekawe, co potrafi, ale sadzac po tym, kto go stworzyl, obstawiam, ze jest z gornej polki.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » czwartek 09 sie 2007, 20:28

Mam pytanie-wynika z tego co zrozumiałem, z MX 200 jako "tani lex" nie daje rady? Szkoda ,bo właśnie sie do niego przymierzałem.Słyszałem próbki audio(test audio) i wg mnie brzmi całkiem fajnie.Oczywiście zdaje sobie sprawe , że ciężko MX200-tce konkurować z procesorami ponad dwa razy droższymi.A może w tym przedziale cenowym lepiej wybrać T.C C300-co wy na to?
Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » czwartek 09 sie 2007, 20:55

...Mam pytanie-wynika z tego co zrozumiałem, z MX 200 jako "tani lex" nie daje rady? Szkoda ,bo właśnie sie do niego przymierzałem.Słyszałem próbki audio(test audio) i wg mnie brzmi całkiem fajnie.Oczywiście zdaje sobie sprawe , że ciężko MX200-tce konkurować z procesorami ponad dwa razy droższymi.A może w tym przedziale cenowym lepiej wybrać T.C C300-co wy na to?...
Coś porąbałeś C 300 to kompresor ,a nie procesor efektów, chodziło Ci pewnie o M300 ?
Wg. mnie jak najbardziej C 300 jest lepszy od MX200 ...

[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » czwartek 09 sie 2007, 21:13

......Mam pytanie-wynika z tego co zrozumiałem, z MX 200 jako "tani lex" nie daje rady? Szkoda ,bo właśnie sie do niego przymierzałem.Słyszałem próbki audio(test audio) i wg mnie brzmi całkiem fajnie.Oczywiście zdaje sobie sprawe , że ciężko MX200-tce konkurować z procesorami ponad dwa razy droższymi.A może w tym przedziale cenowym lepiej wybrać T.C C300-co wy na to?...
Coś porąbałeś C 300 to kompresor ,a nie procesor efektów, chodziło Ci pewnie o M300 ?
Wg. mnie jak najbardziej C 300 jest lepszy od MX200 ...

...
Oczywiście-chodziło mi o M350-sorry!

DCG

Post autor: DCG » czwartek 09 sie 2007, 21:38

A jak się ma Lex MX 400 XL, do TC M- ONE XL?

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » czwartek 09 sie 2007, 23:02

MX 400 to to samo co MX 200, poczytaj na necie trochę, podwojony mx 200, więc... nie pytaj jak się ma do M-One ;p

DCG

Post autor: DCG » czwartek 09 sie 2007, 23:36

Dzięki, już wiem.
A czy jest dla m-one xl-a alternatywa, oprócz wymienionych już lex-ów?

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » czwartek 09 sie 2007, 23:46

A czy jest dla m-one xl-a alternatywa, oprócz wymienionych już lex-ów?...
dobra alternatywa w w cenie tych lexów, czy jakakolwiek alternatywa ?
[addsig]

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » piątek 10 sie 2007, 10:13

Mam ostatnie pytanie - czy T.C. M350 daje radę(moze jednak ) , czy za jakis czas będe go chciał wymienić na M-one?

ODPOWIEDZ