PT M-powered vs PT LE

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
stevelukather

Re: PT M-powered vs PT LE

Post autor: stevelukather » niedziela 01 cze 2008, 10:04

...tutaj wszystko sie rozchodzi o to, aby miec ktaras z m-audio dla m-powered lub ktoras z digidesign dla LE a MIMO to widziec wejscia innej karty (fizycznego interfacu, np motu, rme, presonus). rozszerzenia adat czy spdif mozecie sobie wpinac gdzie chcecie, poto one sa, tymbardziej ze rozszrzenie to nie karta.

reasumujac, masz juz karte wielokanalowa ? np motu, rme i szkoda ci kasy na kupowanie 003 lub ktorejs z wyzszej m-audio ?

rozwiazanie:
nagrywasz np w logic pod swoja karta, po zgraniu wszystkiego exportujesz slady do protool, w elastic audio wyrownujesz (a dziala swietnie), i z powrotem exportujesz do logica i tam robisz cala reszte.

koszt ? taniej wychodzi wersja LE, gdyz za ok 1000 zł masz mboxa mini z protoolsem LE albo nawet micro za 800 zł, a sam mpowered kosztuje chyba ok 900 zł + jeszcze musisz miec karte m-audio (jakakolwiek).

no i LE mozna bardziej rozszerzyc, wlasnie o video tool kit, a m-powered tylko o music production tool.

co nie zmienia faktu, ze warto wydac 1000 i miec mboxa z protoolsem wlasnie chociazby dla wyrownywania sladow, zmian tempa itd.
Oczywiscie mowie o wersji 7.4

pozdrawiam
...
Dzieki,chyba tak zrobie,ze kupie sobie Mbox Micro i tyle.Napisz prosze,czy Elastic audio nie niszczy dzwieku,jesli wlozysz 12 sladow bebnow i je wyrownasz od reki?
[addsig]

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 01 cze 2008, 10:55

wiesz. jakies artefakty zawsze "musza" powstac.
w ostatnich 2 dniach byl kurs protoolsa w wa-wie :D trzeba bylo przyjechac.
bys zobaczyl jak to dziala nie tylko na slady bebnow, jak i na cala ich grupe czy nawet caly mix utworu. mozna bylo dotknac i posluchac.
zasadniczo mozna bylo zwolnic tempo bebnow nawet o wartosci abstrakcyjne z np 140 bmp na 80 bmp, i dzwiek nadal byl akceptowalny.
dlatego przy wyrownywaniu gdzie roznice sa niewielkie mozna smialo stosowac i raczej nie martwic sie ze cos bedzie zle slychac.
oczywiscie po upszednim odpowiednim ustawieniu wsyzstkogo, bo to samo tak super dzialac nie bedzie :D
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 01 cze 2008, 12:15

...wiesz. jakies artefakty zawsze "musza" powstac.
w ostatnich 2 dniach byl kurs protoolsa w wa-wie :D trzeba bylo przyjechac.
bys zobaczyl jak to dziala nie tylko na slady bebnow, jak i na cala ich grupe czy nawet caly mix utworu. mozna bylo dotknac i posluchac.
zasadniczo mozna bylo zwolnic tempo bebnow nawet o wartosci abstrakcyjne z np 140 bmp na 80 bmp, i dzwiek nadal byl akceptowalny.
dlatego przy wyrownywaniu gdzie roznice sa niewielkie mozna smialo stosowac i raczej nie martwic sie ze cos bedzie zle slychac.
oczywiscie po upszednim odpowiednim ustawieniu wsyzstkogo, bo to samo tak super dzialac nie bedzie :D
...
Wiesz o co mi chodzi DEVIL?Zebym nie musial ciac bebnow co uderzenie,czyli na stopie,werblu i dociagac do kreski taktowej,w Logicu akurat jest o tyle dobrze,ze jak potne bebny,to za jednym zamachem kwantyzuje mi te kawalki do zadanej wartosci,ale trzeba sie naciac,a z tego co widze Elastic Audio robi to w locie i dociaga do najblizszej zadanej mu wartosci,jesli tak jest,to w poniedzialek kupuje to malenstwo Mbox Micro.Ja nie jestem jakims cyzelantem,ale zalezy mi na tym,zeby slad overheads pokrywal sie ze sladem stopy,werbla a nie sie gdzies rozfazowywal.Wierze,ze tak nie jest.Na kurs nie bylem w stanie przyjechac z powodu nawalu pracy w studio,a na filmikach na stronie DD i Digipark(nareszcie jest po polsku film)cala zabawa jest na jednym loopie bebnowym a nie na 10-12 sladach bebnow.Probowalem cos takiego robic na Melodyne Plugin,ale wlasnie na nim mimo tej samej kwantyzacji,slady sie rozjezdzaja o pare milisekund,kazdy w inna strone.
[addsig]

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 01 cze 2008, 12:35

Elastic Audio nie dziala zbyt dobrze z bebnami, natomiast Beat Detective, obecny w PT od wielu lat - dziala doskonale.
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 01 cze 2008, 13:17

...Elastic Audio nie dziala zbyt dobrze z bebnami, natomiast Beat Detective, obecny w PT od wielu lat - dziala doskonale.
...
Jacek,ale dzieki Beat Detective,mozna kwantyzowac audio?Napisz jaka sciema jest z tym Elastic Audio,jesli chodzi o edycje bebnow.Dzieki.
[addsig]

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 01 cze 2008, 15:04

Jacek,ale dzieki Beat Detective,mozna kwantyzowac audio?Napisz jaka sciema jest z tym Elastic Audio,jesli chodzi o edycje bebnow.Dzieki.
...
w elastic audio bardziej chodzi o to, ze jak np grasz do 120, a potem zapomniales przyspieszyc albo zwolnic np do 110, to mozesz calosc nagrac w 120 bmp, a potem rozrysowac gdzie ma zwolnic i gdzie znowu przyszpieczyc, i dziala to lepiej niz jakikolwiek znany mi time/pitch switcher.

ale owszem, chyba prosciej beat detective, moze on kwantyzowac audio, jest prog wykrywania transientow itd

ale...

wiadomo, beat detective dziala na podobnej zasadzie jak snap-to-transient.
i teraz tak, bo w sumie tego nie wiem, ale beat detective dziala chyba tylko na jedna sciezke, np stopa, albo werbel, potem wyrownujemy i po problemie.
ale "MY" pewnie chcemy aby to co wykryl beat detective np na sladzie stopy i werbla przekopiowac (sama pozycja powstalych regionow) na pozostale slady (glownie pewnie overhead i jakis ambience) i aby wyrownanie stopy i werbla, spowodowalo te same przesuniecia (i uzupelnienia) w pozostalych sladach bebnow.
tym sposobem program przesuwajac slad werbla (pojedyncze uderzenie) o np 50ms w "lewo" powoduje przesuniecie tej samej dlugosci odcinek na sladzie overheada czy innych pozostalych.

tyle ze nie wiem jak to dziala, czy np mozna to zrobic na grupe sladow, czyli grupujemy regiony bebnow, albo wysylamy je na jakis send. nie wiem.
moze ktos kto zrobil cos takiego sie wypowie bo ja niestety na dzien dzisiejszy jescze nie korzystam z protoolsa

pozdrawiam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » niedziela 01 cze 2008, 16:49

ale "MY" pewnie chcemy aby to co wykryl beat detective np na sladzie stopy i werbla przekopiowac (sama pozycja powstalych regionow) na pozostale slady (glownie pewnie overhead i jakis ambience) i aby wyrownanie stopy i werbla, spowodowalo te same przesuniecia (i uzupelnienia) w pozostalych sladach bebnow.

Beat Detective w ProTools LE jest w wersji LE.
Ale w Music Production Toolkit jest pełna wersja wielośladowa.
Nie chce mi się opisywać - poniżej link - to wszystko wyjaśnia

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=14089040

I to działa rewelacyjnie - jak dla mnie.

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » niedziela 01 cze 2008, 17:16

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 01 cze 2008, 23:20

......Elastic Audio nie dziala zbyt dobrze z bebnami, natomiast Beat Detective, obecny w PT od wielu lat - dziala doskonale.
...
...
slady nawet zgrupowane delikatnie rozfazowuja sie, poza tym nawet na pojedynczym sladzie lepiej brzmi kwantyzacja beat detectivem (wlasciwie nie jestes w stanie uslyszec edycji), natomiast elastic audio bez wzgledu na to jak ustawie - zawsze slychac

dodatkowo: w moich rekach beat detective jest znacznie szybszy w dzialaniu (skutecznym)
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 01 cze 2008, 23:51

.........Elastic Audio nie dziala zbyt dobrze z bebnami, natomiast Beat Detective, obecny w PT od wielu lat - dziala doskonale.
...
...
slady nawet zgrupowane delikatnie rozfazowuja sie, poza tym nawet na pojedynczym sladzie lepiej brzmi kwantyzacja beat detectivem (wlasciwie nie jestes w stanie uslyszec edycji), natomiast elastic audio bez wzgledu na to jak ustawie - zawsze slychac

dodatkowo: w moich rekach beat detective jest znacznie szybszy w dzialaniu (skutecznym)
...
Dzieki chlopaki,czyli wychodzi na to,ze najlepszy Beat Detectiv czy ogolnie kwantyzacja audio najlepsza jest w mojej prawej rece,pociac wzdluznie slady,nacisnac Q w Logicu w trybie LIST i zero fazy,zero przesuniec w czasie miedzy sladami.Jedyny problem przy tym trybie pracy to czas, dysk(5400) w MBPro ktorym szarpie jak pijanym na chodniku i mnostwo RAM,z tym sie uporalem,mam 3Gb w macu,ale przy edycji i ok 600 ciec w bebnach dysk dostaje kociokwiku.Dlatego szukalem alternatywy.Zamiast Mboxa kupie dysk 7200 2.5" do laptopa i bedzie dobrze.Choc moze mi ktos wytlumaczy,jak to jest,ze majac sesje na zewnetrznym dysku i robiac te operacje ciecia na bebnach,dysk w laptopie MBP i tak i tak,tak samo zasuwa i w pewnym momencie sie nie wyrabia,pojawia sie koleczko,w RAM zostaje 600 Mb wolnego a grafika sie przelewa i trzeba czekac az pusci.
[addsig]

ODPOWIEDZ