Sumowanie analogowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
j.bravo

Re: Sumowanie analogowe

Post autor: j.bravo » środa 16 lip 2008, 02:07

...Zatkało coś wszystkich ...
Zatkało to mało powiedziane, wbiło w podłogę! To pudełko lepiej robi z gitarami niż pełnowymiarowy Neve za miliony $!!!
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 16 lip 2008, 02:50

Super tyle gadania... a nikt nawet sie nie pofatygowal i nie przeczytal opisu sprzetu na stronie producenta!!

http://www.ams-neve.com/Products/Outboard/88Series/8816/8816.aspx

Zacytuje 4 akapit... jak byk widnieje informacja:

"But what about the sound? Glad you asked. The 8816 uses the same transformer mixing topology as the classic 80 Series console, with two custom Carnhill transformers on the stereo mix bus output, plus a unique “Stereo Width” control as found in professional mastering studios. And what all this means is that the unit delivers the open, punchy mixes for which Neve consoles have long been renowned."

W skrocie dla nie wladajacych angielskim...
...bla bla bla plus unikalna opcja "stereo width" (szerokosc panoramy) jaka mozna znalesc w profesjonalnym sprzecie... bla bla bla...

Jest tez instrukcja do sciagniecia... w ktorej wszystko jest ladnie opisane... i jest pokazana kontrolka "stereo width", jak dziala itd...

No i wszystko jasne... urzadzenie ma opcje rozszerzenia panoramy... i to nawet z mozliwoscia kontroli...
Dalej... rozszerzenie odbywa sie juz po zsumowaniu sygnalow... tak wiec jesli byla by ona ustawiona tak samo przy tescie 1-2 i 1-16 to efekt powinien byc ten sam...
A wiec osoba ktora wykonywala test, z pelna swiadomoscia musiala wlaczyc i wylaczyc rozszerzenie panoramy...
A jesli nie to cos zostalo ewidentnie zrobione nie tak... a urzadzenie ma dosc opcji, zeby cos zamieszac...

Jednym slowem... przykre...

Fajne urzadzenie... opcja "stereo width" fajnie dziala... ale czy nie mozna bylo od poczatku przedstawic sprawy jasno i zetelnie?? Wielu forumowiczom oszczedzilo by to nerwy... a laikom nie zamydlilo oczu...

Moge sie mylic... moze chodzi o inne urzadzenie... ale innego neve 8816 nie znalazlem

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 16 lip 2008, 03:14

poniewaz smiechu uratowal dobre imie ludzkosci pokazujac, ze jeszcze zyja osoby myslace, dodam:

Parametr width jest zwyklym obwodem miksujacym sygnaly M (middle) oraz S (side). Wersja analogowa takiego procesu bedzie dzialala identycznie jak wersja cyfrowa.

Smiechu: parametr Width zabrzmi nieco inaczej niz ta roznica ktora slyszymy w przykladzie stevelukathera. To co sie dzieje w tym przypadku to zwyczajnie szersza panorama gitar - w innym przypadku zmienilyby sie proporcje gitar wzgledem wokali i bebnow, a w tym przypadku nawet jest tak, ze w szerszym przykladzie gitary sa nieco ciszej wzgledem wspomnianych dwoch elementow umieszczonych w centrum pasma.

Nie wiem gdzie dokladnie tkwi blad stevelukathera, niestety on sam nie zamierza nawet przyjac do wiadomosci, ze mogl popelnic blad i tego nie sprawdzi - a jednoczesnie nie probuje nawet obalic tezy popelnionego bledu.

Jednoczesnie tak jak wczesniej pisalem - prawdziwego i niezmanipulowanego przykladu kazdy moze posluchac pod linkiem z forum dzwiek.org, ktory zamiescilem w tym watku. Czesc osob, ktore uwierzyly w cudowne wlasciwosci 8816 automatycznie poprawiajace umiejetnosci inzyniera miksu poprzez samoczynnie ustawiajace sie panoramy i poziomy potwierdzaja tylko swoje lenistwo umyslowe przez to, ze tych przykladow nawet nie wysluchaly.
[addsig]

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » środa 16 lip 2008, 08:54

Smiechu: parametr Width zabrzmi nieco inaczej niz ta roznica ktora slyszymy w przykladzie stevelukathera. To co sie dzieje w tym przypadku to zwyczajnie szersza panorama gitar - w innym przypadku zmienilyby sie proporcje gitar wzgledem wokali i bebnow, a w tym przypadku nawet jest tak, ze w szerszym przykladzie gitary sa nieco ciszej wzgledem wspomnianych dwoch elementow umieszczonych w centrum pasma.
Wiem ze to nie do konca tak...

Nie wglebialem sie o 2 w nocy w ta instrukcje... ale opcja stereo width jest powiazana dodatkowo z jakims wejsciem insertowym...

Byc moze chcac zwiekszyc ilosc dostepnych wejsc urzadzenia, stevelukather wpial sobie jeszcze cos dodatkowo w owe wejscie (np gitary)...
Ale to zwykle gdybanie... trzeba by przejzec instrukcje i znalesc mozliwe rozwiazania ktore zaskutkowaly takim efektem...

Ja mam to gdzies... urzadzenie nie jest czarna skrzynka w ktorej nic nie mozemy zmienic... mamy wiele ustawien... a producent wprost pisze ze istnieje w urzadzeniu obwod poszerzenia panoramy...
Wiec magii w tym zadnej nie ma...

Ale najbardziej mnie i tak dobija fakt ze kupa osob wypowiadala sie w tym termacie... nie zapoznawszy sie chociazby z opisem urzadzenia
Urok kazdego forum

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 16 lip 2008, 09:35

Ale najbardziej mnie i tak dobija fakt ze kupa osob wypowiadala sie w tym termacie... nie zapoznawszy sie chociazby z opisem urzadzenia
Nie...no tak nie można. To, że ktoś nie opisał swoich wrażeń, przemysleń czy wniosków z lektury opisu nie oznacza że się z nim nie zapoznał. W moim przypadku tak rzeczywiście jest, bo ja ,inicjując wątek nie interesowałem się ani tym konkretnym urządzeniem, ani tym podanym w pierwszym poscie, który służył wyłącznie za przykład typu urządzeń. Mnie interesuje wyłącznie ogólna reguła, a zamęt jaki powstał dowodzi wyłącznie tego, że takiej reguły nie ma. Tym niemniej posądzenie, że adwersarze nie zapoznali się z opisem urządzenia może być krzywdzące.

Wniosek: szum się zrobił wokół sumowania analogowego solidny i mam wrażenie, że zupełnie nieadekwatny do efektu działania sumatora (z poszerzaniem stereo czy bez). Ja nie kupię sumatora...nawet jak mnie będzie na niego stać.

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 16 lip 2008, 10:43

urzadzenie nie jest czarna skrzynka w ktorej nic nie mozemy zmienic... mamy wiele ustawien... a producent wprost pisze ze istnieje w urzadzeniu obwod poszerzenia panoramy...
Wiec magii w tym zadnej nie ma...

Urzadzenie niestety jest czarna skrzynka - w instrukcji nie ma przeciez nic o zmianie poziomow, zmianie panoramowania czy kompresji. Dodatkowo na kompresje mamy wplyw tylko przez poziom. Przypominam, ze ma to byc SUMATOR, a nie czarna skrzynka, ktora "cos robi" - podczas gdy wlasnie to "cosrobienie" jest tego urzadzenia najwieksza zaleta...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 16 lip 2008, 10:46

Parametr width jest zwyklym obwodem miksujacym sygnaly M (middle) oraz S (side). Wersja analogowa takiego procesu bedzie dzialala identycznie jak wersja cyfrowa.

No no, tak jak wersja cyfrowa sumatora bedzie tak samo kompresowala jak analogowa

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » środa 16 lip 2008, 10:52

jak zapniesz kompresor :)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 16 lip 2008, 12:53

No no, tak jak wersja cyfrowa sumatora bedzie tak samo kompresowala jak analogowa ...
Czy nie wstyd ci pisac takie pierdoly?
Jezeli wiesz o czyms, czego nie wiemy, a czego na pewno ja nie wiem, to sie tym z nami podziel.
Bo na razie sie chwalisz brakiem wiedzy i totalna ignorancja. Co to jest w ogole za dyskusja jezeli niektorzy zamiast wypowiedziec sie logicznie znizaja swoj poziom intelektualny do odizolowanej od edukcaji przez ostatnie 500 lat wsi?
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 16 lip 2008, 13:06

No no, tak jak wersja cyfrowa sumatora bedzie tak samo kompresowala jak analogowa ...
Czy nie wstyd ci pisac takie pierdoly?

Mordke widzial? Widzial. Zart to byl.

Bo na razie sie chwalisz brakiem wiedzy i totalna ignorancja.

Konkretnie to gdzie? Bo zawsze sie mozna czegos nauczyc, tylko wskaz, gdzie ten brak wiedzy widzisz...

ODPOWIEDZ