Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: AkselPL » niedziela 19 paź 2008, 03:07

Korg powinien wydać jakiegoś video-tutoraila w związku z obsługą KARMY bo to jest strasznie skomplikowane ;/ a soft fo tworzenia własnych przebiegów powinien być za darmo!
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 23 paź 2008, 18:05

Witam ponownie! Mam taka dziwna sugestie gram na korgu codziennie
I dzisiaj robielm remix i jakos barwy wydaly mi sie plaskie Mysle ze to chyba kwestia osluchania Mam nadzieje ze nic sie w Korgu nie zepsulo? Tak z ciekawosci sciagnolem demo ze strony producenta porownalem z korgiem i bylo tak samo ale bylo tak samo tylko bezposrednio z korga a jak sluchalem (sluchawki AKG K240 Studio) z miksera (wyszedlem z korgaoutpu L & R do miksera ) to juz brzmialo nieco inaczej jakby to powiedziec bez miecha Czy mikser koloruje brzmienie? Czy cos jest nie tak z wyjsciami analogowymi? Moj mikser to soundcraft compact 4

Pozdrwiam i prosze odpiszcie cos bo kurde sie martwie
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 23 paź 2008, 18:09

...Witam ponownie! Mam taka dziwna sugestie gram na korgu codziennie
I dzisiaj robielm remix i jakos barwy wydaly mi sie plaskie Mysle ze to chyba kwestia osluchania Mam nadzieje ze nic sie w Korgu nie zepsulo? Tak z ciekawosci sciagnolem demo ze strony producenta porownalem z korgiem i bylo tak samo ale bylo tak samo tylko bezposrednio z korga a jak sluchalem (sluchawki AKG K240 Studio) z miksera (wyszedlem z korgaoutpu L & R do miksera ) to juz brzmialo nieco inaczej jakby to powiedziec bez miecha Czy mikser koloruje brzmienie? Czy cos jest nie tak z wyjsciami analogowymi? Moj mikser to soundcraft compact 4

Pozdrwiam i prosze odpiszcie cos bo kurde sie martwie ...
Dodam ze chodzilo mi czy cos jest nie tak z wyjsciami analogowymi w Korgu.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 23 paź 2008, 18:41

Ile zajmuje wczytanie 32mb sampli np jakiejś barwy , piano czy smyki ?

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 24 paź 2008, 06:53

...Ile zajmuje wczytanie 32mb sampli np jakiejś barwy , piano czy smyki ? ...
Witam Serdecznie!
Przy szybkim pendrive (cruzer 8Gb) i przekonwertowaniu sampla na standard Korga (ksc.) sample Grand Piano o welkości 58,9 Mb ładuje się 21 sek.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 24 paź 2008, 10:46

Dzieki, to póki co jeszcze jedno pytanie:
Czy Korg obcina polifonie w momencie kiedy masz trzy barwy rozmieszczone na klawiaturze np. Na dole piano, środek to smyk, u góry dzwonek, czy 120 glosów od razu jest dzielonych na pół bez wzgledu na to czy grasz tymi barwami czy nie ?
Pytam dlatego że 4 strefy dość ogranicza polifonie jak to ma miejsce w yamaszce motif es, a to dla mnie dosyć istotne.
Z tego co wiem Roland i Kurzweil tak nie robią , yamaha tak , a przymierzam się do kupna albo Yamahy, Korga albo Rolanda , stąd te pytania.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 24 paź 2008, 14:32

...Dzieki, to póki co jeszcze jedno pytanie:
Czy Korg obcina polifonie w momencie kiedy masz trzy barwy rozmieszczone na klawiaturze np. Na dole piano, środek to smyk, u góry dzwonek, czy 120 glosów od razu jest dzielonych na pół bez wzgledu na to czy grasz tymi barwami czy nie ?
Pytam dlatego że 4 strefy dość ogranicza polifonie jak to ma miejsce w yamaszce motif es, a to dla mnie dosyć istotne.
Z tego co wiem Roland i Kurzweil tak nie robią , yamaha tak , a przymierzam się do kupna albo Yamahy, Korga albo Rolanda , stąd te pytania. ...
Powiem szczerze że nie zauważyłem takich objawów o jakich piszesz. Często używam konfiguracji - lewa ręka karma i podkład, prawa to dwie barwy (niejednokrotnie składające się z kilku brzmień) rozmieszczone na klawiaturze. Ale przypadek o którym piszesz jeszcze mi się nie zdarzył. Ciężko zapchać ten instrument polifonią jak i komunikatami midi. A jeżeli by Ci sie to udało to przełączając sceny (jest 8) w szybki sposób przesiadasz się na inny instrument. Najlepiej jak byś u kogoś przysiadł na jakiś czas i pograł. Nie ma to jak własne potrzeby i obiektywna ocena!
pozdrawiam!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 24 paź 2008, 14:46

......Ile zajmuje wczytanie 32mb sampli np jakiejś barwy , piano czy smyki ? ...
Witam Serdecznie!
Przy szybkim pendrive (cruzer 8Gb) i przekonwertowaniu sampla na standard Korga (ksc.) sample Grand Piano o welkości 58,9 Mb ładuje się 21 sek.
Pozdrawiam!...
Bzdura! ja mam kingstona 2gb za 30zł z marketu i to oczym piszesz u mnie ładuje się nieco ponad 10 sekund!
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 24 paź 2008, 15:18

Powiem szczerze że nie zauważyłem takich objawów o jakich piszesz. Często używam konfiguracji - lewa ręka karma i podkład, prawa to dwie barwy (niejednokrotnie składające się z kilku brzmień) rozmieszczone na klawiaturze. Ale przypadek o którym piszesz jeszcze mi się nie zdarzył. Ciężko zapchać ten instrument polifonią jak i komunikatami midi. A jeżeli by Ci sie to udało to przełączając sceny (jest 8) w szybki sposób przesiadasz się na inny instrument. Najlepiej jak byś u kogoś przysiadł na jakiś czas i pograł. Nie ma to jak własne potrzeby i obiektywna ocena!
pozdrawiam!...
Jestem juz omówiony na testy odnosnie yamahy i korga , a co do polifonii w korgu to ten zapis ze strony korga mnie zaciekawił :
120 voices, 120 oscillators max, single mode
60 voices, 120 oscillators max, double mode*
Single i double dotyczył zawsze trybu program więc jeśli kolejne dodanie barwy skutkuje obcięciem polifonii to nie najlepiej. Cóż ...sprawdzę to dopiero w środe na obu instrumentach.

Awatar użytkownika
Pol50

Post autor: Pol50 » piątek 24 paź 2008, 19:02

Witam Serdecznie wszystkich użytkowników Korga M3.
Szkoda, że wcześniej nie miałem czasu wziąć udziału w Waszych dyskusjach (nader ciekawych). W Korgu M3 mam już wszystko :), a wczoraj zakupiłem Soft... Edytor Karmy :) - tylko 169 $. W chwili obecnej modlę się o czas nad rozgryzieniem tego softu. Soft Karmy do M3 ukazał się bardzo niedawno. Czy ktoś już go zakupił przede mną ?. Bardzo proszę o wyrozumiałość, jeżeli palnę jakąś gafę, lecz nie jestem muzykiem zawodowym, lecz hobbystą domowym :)
Uwielbiam grac - uwielbiam EDM, lecz nie jest to moje źródło utrzymania

ODPOWIEDZ