Blue Cafe kontra Braniewo - czy warto spełniać rider?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Kalamb

Re: Blue Cafe kontra Braniewo - czy warto spełniać rider?

Post autor: Kalamb » sobota 07 mar 2009, 16:20

Póki kapele nie zaczną egzekwować (teraz wymagają, ale ze skutkiem widocznym) 100% rider to tak będzie.
Bardzo często, właśnie aby pan Dożynek nie "sięgnął", kapele "zawyżają" ridery. Może się wtedy wydawać, że "gwiazdorzą" ale naczęściej (pomijając wyjątki) tak nie jest. Wystarczy kontakt, uzgodnienia i nie ma problemów. To na chwilę obecną chyba najlepszy sposób na Dożynków, amatorów którym się wydaje, że na czterech paczkach(każda inna) i reanimowanych w garażu PAR można "wszystko". O urzędnikach nie wspominam bo to oddzielny rozdział no i generalnie nie chce mi się:-D W Braniewie komuś się po prostu wydawało, że "wie"

R.B.

Post autor: R.B. » sobota 07 mar 2009, 17:07

Wydaje mi sie ze wina lezy w nieswiadomosci organizatorow!Wiele jest D K i C k ktore mysla ze glosnik to glosnik i juz a czy mikser taki czy taki - niewazne!Slychac ze gra cos tam?, slychac! wiec jest ok. Swego czasu organizowalem imprezy tego typu i zawsze raider szedl do ekipy ktora miala ten koncert naglasniac. Wlasciciel mial sie kontaktowac z akustykiem zespolu czy sprzet jest odpowiedni i czy ewentualne ustalenia i propozycje sprzetowe odpowiadaja kapeli!.Po czym ja dzwonilem do akustyka i prosilem o pisemko w ktorym on potwierdza ze na tym sprzecie " gwiazdory" wystapia. Czesto i gesto jest tak jak kolega pisal raidery sa zawyzane i powiem tak ze nasze gwiazdy maja wieksze wymagania niz gwiazdy co niektore z zachodu -Odbija im !! Juz nie wspomne o calej reszcie ktora temu towarzyszy (Hotel, jakie lozka ,pokoje ilo osobowe z tV i tel ,ktory ma oplacic organizator oczywiscie) Az czasami rece opadaja......I szkusz jak glupi tego wszystkiego w okolicy zeby spelmic "Gwiazd" wymagania. Nie powiem ,ale sa i takie GWIAZDY ktore sa normalne i moge podac pare nazw zespolow i jak i wykonawcow z imienia ,ale po co to nie forum na reklame. a jesli chodzi o zarobienie jakiejs kasy z koncertow to raczej takie plenerowki sa niezarobkowe .To miasto placi wszystko aby tylko przyszli wyborcy powiedzieli ze fajne koncerty w lecie byly.
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 07 mar 2009, 17:48

Czesto i gesto jest tak jak kolega pisal raidery sa zawyzane i powiem tak ze nasze gwiazdy maja wieksze wymagania niz gwiazdy co niektore z zachodu -Odbija im !! Juz nie wspomne o calej reszcie ktora temu towarzyszy (Hotel, jakie lozka ,pokoje ilo osobowe z tV i tel ,ktory ma oplacic organizator oczywiscie) Az czasami rece opadaja.......
Oj opadają, w zeszłym roku dostaliśmy do zrealizowania koncert pewnego polskiego znanego zespołu, widownia około 1- 1.5 tyś osób, scena 12x10m. Czytając rider dedykowany tej konkretnej imprezie szczęka powoli mi opadała zwłaszcza w temacie oświetlenia. Ilością punktów i ich "mocą" spokojnie można "pakować" co najmniej Opole, o tym aby to zmieścić na kracie o takich rozmiarach nie wspomnę, o 17 różach w garderobie i innych fanaberiach również nie Uzyskanie kompromisu - 0. Złożyliśmy kondolencje

filioman

Post autor: filioman » sobota 07 mar 2009, 18:27

... Czesto i gesto jest tak jak kolega pisal raidery sa zawyzane i powiem tak ze nasze gwiazdy maja wieksze wymagania niz gwiazdy co niektore z zachodu -Odbija im !! Juz nie wspomne o calej reszcie ktora temu towarzyszy (Hotel, jakie lozka ,pokoje ilo osobowe z tV i tel ,ktory ma oplacic organizator oczywiscie) Az czasami rece opadaja.......
Oj opadają, w zeszłym roku dostaliśmy do zrealizowania koncert pewnego polskiego znanego zespołu, widownia około 1- 1.5 tyś osób, scena 12x10m. Czytając rider dedykowany tej konkretnej imprezie szczęka powoli mi opadała zwłaszcza w temacie oświetlenia. Ilością punktów i ich "mocą" spokojnie można "pakować" co najmniej Opole, o tym aby to zmieścić na kracie o takich rozmiarach nie wspomnę, o 17 różach w garderobie i innych fanaberiach również nie Uzyskanie kompromisu - 0. Złożyliśmy kondolencje ...
Pozawyżany rider - zależy gdzie przyjąć poziom zero... Jeżeli artysta stwierdza że nie jest w trzecim świecie, to wymaga tego co na zachodzie a są firmy z takim sprzętem u nas w kraju to jak dla mnie sytuacja jest jak najbardziej normalna. Dlaczego ma się uginać dla Pana Dożynka który ma to co ma i koniec??? Pytanie kto dla kogo, tabakiera dla nosa...
A za pełen wypas zapłaci organizator 10-15 000pln i ma pozamiatane na przyzwoitym poziomie i zero problemów z artystą. To lepiej dać Panu Dożynce i jego kumplom 2-300pln i dostać kupę??? Bo nie mają sprzętu i mieć nie będą przy takich budżetach, o przypadkowej ekipie nie wspomnę.
Socjal - to już kwestia nieco inna, każdy lubi to co lubi.

Co do światła - wiadomo, rider plenerowy mały nie jest. Nie poświecisz głową 250W, bo jednak Stage Zoom 1200 widać lepiej. Aczkolwiek chyba ze światłem łatwiej niż z dźwiękiem się dogadać w kwestii ustępstw.
Fanaberie - panowie, jeżeli nie ten artysta to zagra inny, albo zrobi to inna ekipa.
Debata jest jak 'ugiąć' kapelę do posiadanego sprzętu, a jednak nie tędy droga. Mam nadzieję na więcej takich sytuacji z sądem.
[addsig]
Tanie mięso psy jedzą.

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 07 mar 2009, 18:42

Pozawyżany rider - zależy gdzie przyjąć poziom zero... Jeżeli artysta stwierdza że nie jest w trzecim świecie, to wymaga tego co na zachodzie a są firmy z takim sprzętem u nas w kraju to jak dla mnie sytuacja jest jak najbardziej normalna.
Poziom zero to zakres zdrowego rozsądku, to pułap wykonalności, wytrzymałości itd. to co powyżej jest kaprysem i fanaberią. I powiem, że najczęściej zespoły w tzw. drugiej ligi najbardziej marudzą, oczekują technicznego poziomu "pierwszoligowego" a dają poziom ze świata właśnie trzeciego. Jakby miałoby to im pomóc zatuszować niedostatki. Wiedz że im sprzęt lepszy jest tym bardziej "obnaża" te niedostatki wszelakie

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 07 mar 2009, 18:50

Debata jest jak 'ugiąć' kapelę do posiadanego sprzętu, a jednak nie tędy droga. Mam nadzieję na więcej takich sytuacji z sądem.
...
To nie debata jak ugiąć kapelę do tego co się ma tylko apel o zdrowy rozsadek. A co do "tępienia Dożynków" to zdecydowanie jestem za

filioman

Post autor: filioman » sobota 07 mar 2009, 18:54

No coż, wiem dobrze że sprzęt im lepszy tym więcej obnaża... Słychać nawet czy basista ma obcięte paznokcie...

Czasem słychać aż za dużo. Ale to nie moje zmartwienie tylko artysty :)
[addsig]
Tanie mięso psy jedzą.

filioman

Post autor: filioman » sobota 07 mar 2009, 18:57

...
...
To nie debata jak ugiąć kapelę do tego co się ma tylko apel o zdrowy rozsadek. A co do "tępienia Dożynków" to zdecydowanie jestem za ...
No cóż, apel o zdrowy rozsądek.
Jeżeli klient zapłaci to mogę wykonawcy statywy ozłocić, mi to nie przeszkadza. Prawdę mówiąc im większe wymagania tym lepiej dla mnie, więcej pieniędzy za taką samą imprezę.
I mniejsza konkurencja Panów Dożynków przy kosztorysowaniu...
[addsig]
Tanie mięso psy jedzą.

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 07 mar 2009, 19:04

PS. Weźmy po uwagę pracę i zaangażowanie całej techniki, świetlne show np.dla gitarzysty, który stoi jak słup, koncentrując swoja uwagę na tym czy aby uda mu się "trafić w trudny" akord H Dur w refrenie....o dźwięku ze źródła nie wspomnę. I to tutaj powinna być...nazwijmy to Równowaga

filioman

Post autor: filioman » sobota 07 mar 2009, 19:08

...PS. Weźmy po uwagę pracę i zaangażowanie całej techniki, świetlne show np.dla gitarzysty, który stoi jak słup, koncentrując swoja uwagę na tym czy aby uda mu się "trafić w trudny" akord H Dur w refrenie....o dźwięku ze źródła nie wspomnę. I to tutaj powinna być...nazwijmy to Równowaga
...
A ja się nie zgadzam z przedmówcą. Skoro artysta ma konkretne wymagania to należy je spełnić, a klient powinien za to zapłacić. Czy miało to sens czy nie - zweryfikuje rynek, bo przy kolejnej imprezie nie zapłacą takiej kapeli i jednocześnie zejdzie ciśnienie zepołu na rider - bo żyć z czegoś trzeba.

Jeżeli kapela daje show i jest rewelacja - to dlaczego nie dać im tego czego chcą??? Nie nam o tym decydować, bo to chyba jednak nie ta profesja. Świadczymy usługi nagłośnienia czy gięcia riderów?
[addsig]
Tanie mięso psy jedzą.

ODPOWIEDZ