WaveLab 4.01
- stevelukather
WaveLab 4.01
Czy ktos zauwazyl.ze ten update brzmi beznadziejnie,po prostu brakuje w nim wysokich czestorliwosci,prosze puscic tego samego wave'a na WL i Logicu lub jakimkolwiek innym sofcie i zobaczycie(uslyszycie!!!!!!)O zgrozo czy to nie jest wina zaaplikowanej funkcji automatycznego wycinania trzaskow,clipow i Bog wie czego tam jeszcze.Prosze o odpowiedz bo moze to ja jestem gluchy do potegi!Pozdrawiam SL.
Re: WaveLab 4.01
...Czy ktos zauwazyl.ze ten update brzmi beznadziejnie,po prostu brakuje w nim wysokich czestorliwosci,prosze puscic tego samego wave'a na WL i Logicu lub jakimkolwiek innym sofcie i zobaczycie(uslyszycie!!!!!!)O zgrozo czy to nie jest wina zaaplikowanej funkcji automatycznego wycinania trzaskow,clipow i Bog wie czego tam jeszcze.Prosze o odpowiedz bo moze to ja jestem gluchy do potegi!Pozdrawiam SL....
Zrobiłem porównanie z SX. Pod Pulsarem równocześnie puściłem tą samą piosenkę (M. Carey -Hero, bardzo "jasna" produkcja") w Wavelab 4.1 i Cubase SX 2.0 , słuchając na zmianę i nie zauważyłem różnicy.
Robiłem to na słuchawkach HD600.
Zrobiłem porównanie z SX. Pod Pulsarem równocześnie puściłem tą samą piosenkę (M. Carey -Hero, bardzo "jasna" produkcja") w Wavelab 4.1 i Cubase SX 2.0 , słuchając na zmianę i nie zauważyłem różnicy.
Robiłem to na słuchawkach HD600.
ja rowniez nie slysze roznicy - chyba masz cos z ustawieniami sterownikow do karty
fan dobrego brzmienia ;)
Sprawdź, czy to samo się dzieje na sterownikoach Asio. Może to ma znaczenie?
- stevelukather
Ja caly czas pracuje na ASIO na MOTU 2408mkII ale na Multiface Hammerfall tez to slychac,na zwyklym komputerku po AC97 tez jest ciemniej,do odsluchu mam Genelec 1031,1032.Pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem,poprzedni update WL tak nie brzmial,co ciekawe,to sie dzieje tylko przy odtwarzaniu,bo jak robilem master w Logicu i WL na tych samych presetach to po przeliczeniu obydwa pliki brzmia tak samo dobrze i identycznie w Logicu i zle pod WL.Pozdrawiam SL.
Trzeba by poszukać, gdzie można tą funkcję (clip,noise detection) odłączyć. Napewno jest możliwość manipulacji tym parametrem.
A może to nie o to chodzi... WaveLab nie używa Pan Law. Daj na zero, wlacz 24 Alt do odtwarzania w WL i wtedy porownaj.
Jacek
Jacek
Daj na zero, wlacz 24 Alt do odtwarzania w WL i wtedy porownaj.
Nie prezycyjnie sie wyraziłem - ustaw Pan Law w Cubase/Nuendo na zero, a odtwarzania na 24 ALT w WaveLabie.
Jacek
Nie prezycyjnie sie wyraziłem - ustaw Pan Law w Cubase/Nuendo na zero, a odtwarzania na 24 ALT w WaveLabie.

Jacek
- stevelukather
Jacku,ja nie mam Cubase SX tylko Logica a po zmianie w WL opcji 16 bit na 24 ALT dalej jest to samo,naprawde ewidentnie slychac jakby ktos uwalil gorne pasmo w WL,natomiast pod Logiciem jest tak jak powinno!Sam juz nie wiem!SL
...Jacku,ja nie mam Cubase SX tylko Logica a po zmianie w WL opcji 16 bit na 24 ALT dalej jest to samo,naprawde ewidentnie slychac jakby ktos uwalil gorne pasmo w WL,natomiast pod Logiciem jest tak jak powinno!Sam juz nie wiem!SL
...
Logic też korzysta z Pan Law. Zreszta każdy mikser, w tym większość sprzętowych. Logic zdaje się ma ustawione na -3dB. Przed chwila sprawdziłem na analizatorze. Wygenerowalem sinusa - sweep od 16 do 22kHz. WL, Nuendo 2.0 i Windows Media Player - to samo.
Jacek
...
Logic też korzysta z Pan Law. Zreszta każdy mikser, w tym większość sprzętowych. Logic zdaje się ma ustawione na -3dB. Przed chwila sprawdziłem na analizatorze. Wygenerowalem sinusa - sweep od 16 do 22kHz. WL, Nuendo 2.0 i Windows Media Player - to samo.
Jacek