Wydajność DAW 32-bit na systemie 64-bit

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
FIRE

Wydajność DAW 32-bit na systemie 64-bit

Post autor: FIRE » środa 25 sty 2012, 13:01

Czy wydajność 32 bitowego DAW w systemie 64 bitowym, będzie lepsza niżeli na systemie 32 bitowym? Podobno, sa sytuacje że taka konfiguracja niekiedy zmniejsza nawet wydajność systemu? Wy jak myślicie? Jak to jest w praktyce? Pytam, bo zastanawia mnie czy warto wchodzić w system 64 bitowy, jeśli i tak będę pracował na 32 bitowym DAW? Oczywiście pomijam tu temat wykorzystania pamięci RAM, bo nie o to mi tu chodzi i jestem świadomy tego, że DAW 32 bitowy nie obsłuży więcej jak 4 giga pamięci.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Wydajność DAW 32-bit na systemie 64-bit

Post autor: DJOZD » środa 25 sty 2012, 13:20

...
Czy wydajność 32 bitowego DAW w systemie 64 bitowym, będzie lepsza niżeli na systemie 32 bitowym? Podobno, sa sytuacje że taka konfiguracja niekiedy zmniejsza nawet wydajność systemu? Wy jak myślicie? Jak to jest w praktyce? Pytam, bo zastanawia mnie czy warto wchodzić w system 64 bitowy, jeśli i tak będę pracował na 32 bitowym DAW? Oczywiście pomijam tu temat wykorzystania pamięci RAM, bo nie o to mi tu chodzi i jestem świadomy tego, że DAW 32 bitowy nie obsłuży więcej jak 4 giga pamięci....

Oczywiście że warto.  Po pierwsze nowoczesna aplikacja 32 bit nie powinna wogóle rozpoznać tego że system jest 64 bitowy, i zachowywać się tak jak gdyby pracowała w systemie 32 bit.  Czyli wszystko dzieje się bez udziału użytkownika, reszte załatwia system. Spadków wydajności nie zanotujesz.  Pod warunkiem że aplikacja jest dobrze napisana. Wszytsko raczej przyspieszy ze wględu na większy RAM.  

Co pamięci RAM. Owszem, pojedyńcza aplikacja 32 bit sama w sobie wykorzysta pamięci, ale możesz jej pomóc, przy pomocy Jbridge. Ja tak pracuje od lat i mogę z 32 bitową Samplitude załadować do sesji tyle sampli i wtyczek aż zapełni mi cały 16GB RAM. Pozatym, nawet gdy nie będziesz mostkował niczego - Masz do dyspozycji całą wolną przestrzeń pamięci dla procesu aplikacji 32 bit (czyli te 3.25GB). System też potrzebje pamięci, inne aplikacje też, więc mając 8GB RAM możesz zapełnić ją doszczętnie samymi tylko aplikacjami 32 bitowymi. Nie muszę ci chyba tłumaczyć korzyści z tego płynących. System Windows 7 doskonale wiec jak wykorzystac nieuzywaną pamięć i wszytsko dobrze buforuje. Dzikei czemu 16GB RAM powoduje błyskawiczną prace calego komputera, w ktrym dysk twardy już nie odgrywa takie roli jak wczesniej. 

Słowem, przejście na 64 bit daje tylo same korzyści jeżeli masz więcej niż 4 GB RAM.  

FIRE

Post autor: FIRE » środa 25 sty 2012, 13:38

To prawda. System 64 bitowy daje ogromne korzyści, lecz jednak mi nie zupełnie o to chodziło. Chodzi mi raczej o to, jaka będzie wydajność systemu jeśli zainstaluje na systemie 64 bitowym, DAW i wtyczki 32 bitowe. Czy będzie jakaś różnica między tym, gdybym zainstalował ten sam DAW i wtyczki na systemie 32 bitowym. Aplikacje 32 bitowe, sa jednak napisane pod katem działania w systemach 32 bitowych i o to tez właśnie mi sie rozchodzi. Czy jest odczuwalna różnica pracy DAW 32 na Win 64, niż DAW 32 na Win 32?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 25 sty 2012, 14:22

...
To prawda. System 64 bitowy daje ogromne korzyści, lecz jednak mi nie zupełnie o to chodziło. Chodzi mi raczej o to, jaka będzie wydajność systemu jeśli zainstaluje na systemie 64 bitowym, DAW i wtyczki 32 bitowe. Czy będzie jakaś różnica między tym, gdybym zainstalował ten sam DAW i wtyczki na systemie 32 bitowym. Aplikacje 32 bitowe, sa jednak napisane pod katem działania w systemach 32 bitowych i o to tez właśnie mi sie rozchodzi. Czy jest odczuwalna różnica pracy DAW 32 na Win 64, niż DAW 32 na Win 32?...

Nie ma żadnej odczuwalnej różnicy na niekorzyść.  Jest natomiast odczualna różnica pracy całego systemu  (wszytskiego  - okienek, aplikacji, przełączania się pomiedzy nimi itp)  i to sprawia wrażenie że wszytsko działa lepiej.  Aplikacje są tak samo wydajne jeśli masz na myśli obciążenie CPU.  

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 25 sty 2012, 14:26

Dodam jeszcze jedno. Jeżeli jakaś aplikacja 32bit ruszy na nowym systemie to bedzie działać identyczie jak na systemi 32 bit. Wydajność taka sama. Natomiast może sie zdarzyć że niektóre stare programy nie ruszą wogóle.  Ale zapewniam że to bardzo sporadyczne przypadki i bardziej związane z niekompatybinością z Windows 7 niż architekturą 64bit. 

FIRE

Post autor: FIRE » środa 25 sty 2012, 15:00

...
Dodam jeszcze jedno. Jeżeli jakaś aplikacja 32bit ruszy na nowym systemie to bedzie działać identyczie jak na systemi 32 bit. Wydajność taka sama. Natomiast może sie zdarzyć że niektóre stare programy nie ruszą wogóle.  Ale zapewniam że to bardzo sporadyczne przypadki i bardziej związane z niekompatybinością z Windows 7 niż architekturą 64bit. 

...

Rozumiem. O to mi chodziło. Dzięki kolego.

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » środa 14 mar 2012, 16:06

Jeśli można. mam pytanie do kolegi DJOZDA. Jak mostkujesz DAW, o którym pisałeś? Ja używam jBridge, ale do mostkowania pluginów, zaś próba mostkowania 32-bitowego Cubase'a zakończyła się kompletną porażką.

I od razu przy okazji drugie pytanko - czy nie jest wtedy odczuwalny spadek wydajności? Wszak mostkujesz Samplitude, mostkujesz też pewnie wtyczki (chyba że przy mostkowaniu DAW wtyczek 32 bitowych nie trzeba już "przekładać" na 64 bity), czy przypadkiem taka "konstrukcja" Twojej stacji roboczej nie powoduje obniżenia wydajności?

POZDROWIONKA!

Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 14 mar 2012, 16:15

...
Jeśli można. mam pytanie do kolegi DJOZDA. Jak mostkujesz DAW, o którym pisałeś? Ja używam jBridge, ale do mostkowania pluginów, zaś próba mostkowania 32-bitowego Cubase'a zakończyła się kompletną porażką.

I od razu przy okazji drugie pytanko - czy nie jest wtedy odczuwalny spadek wydajności? Wszak mostkujesz Samplitude, mostkujesz też pewnie wtyczki (chyba że przy mostkowaniu DAW wtyczek 32 bitowych nie trzeba już "przekładać" na 64 bity), czy przypadkiem taka "konstrukcja" Twojej stacji roboczej nie powoduje obniżenia wydajności?

POZDROWIONKA!...

Nie mostkuje Samplitudy, a same w niej wtyczki. Po to by wersja z której korzystam (32 bit na systemie 64 bit) mogła swobodnie pracować z uzyciem wtyczek które lokują się w odrębnych procesach (czyli omijam  ograniczenie aplikacji 32 bitowej). Co daje możliwość wykorzystania pełnej pamięci mojego 64-bitowego systemu.   W ten sposób nie muszę instalować wersji 64 bit, której moja wersja 11 Pro nie posiada. 

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » środa 14 mar 2012, 16:48

Nie mostkuje Samplitudy, a same w niej wtyczki. Po to by wersja z której korzystam (32 bit na systemie 64 bit) mogła swobodnie pracować z uzyciem wtyczek które lokują się w odrębnych procesach (czyli omijam  ograniczenie aplikacji 32 bitowej). Co daje możliwość wykorzystania pełnej pamięci mojego 64-bitowego systemu.   W ten sposób nie muszę instalować wersji 64 bit, której moja wersja 11 Pro nie posiada. ... 

Jesteś nieoceniony(!) a szybkości mógłby Ci pozazdrościć bolid F1.

Wybacz mój dyletancki i mocno ograniczony umysł, ale nie do końca pojąłem technikę, jaką stosujesz. Przecież to DAW zarządza wtyczkami, jeśli więc używasz 32 bitowej wersji, to rzekomo ograniczenie całej platformy muzycznej sięga 3.25 GB. Mostkowane do 64 bit wtyczki nie będą (a przynajmniej nie powinny) współpracować z Samplitude lub innym Digital Audio Workstation w wersji 32-bitowej(??), VST używane w rozdzielczości 32-bitowej nie ominą przecież ograniczenia związanego z pamięcia RAM. Nie będę rozwlekał tematu, bo pewnie w locie pojąłeś, gdzie mój ubogi w wiedzę rozumek robi błąd ...

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » środa 14 mar 2012, 16:52

Dodam jeszcze tylko dla porządku, że próbowałem używać mostkowanych za pomocą jBridge wtyczek na Windows7 64-bit i Cubase 5 32 bit ich po prostu (tychże mostkowanych VST) "nie widzi".

Być może Samplitude pod tym wzgędem działa inaczej.

ODPOWIEDZ