Mac Mini do domowego studia?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
versusandrzej

Re: Mac Mini do domowego studia?

Post autor: versusandrzej » czwartek 22 sie 2013, 15:09

...

---

Rozważam Maca, bo dużo na tych komputerach pracuję - pozamuzycznie (niestety, nie mam takiego na wlasność) - zastanawiałem się tylko, czy Mini uciągnie wymienione przeze mnie programy - ale rozumiem, że powinien dać radę. 

Jesli chodzi o interface to używam Line 6 KB37 - zapewne nie powinno być z nim kłopotu przy podłączeniu do Maka....

Pewnie, że uciągnie. Ja używam Abletona i NI Komplete na dużo starszym iMaku, bez problemu. Sam myślę, że mojego kilkuletniego iMaka zastąpie miniakiem.
...

---

Super, w takim razie kupuję Mini - dziękuję za odpowiedzi! :)

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » czwartek 22 sie 2013, 15:13

Uzywam maca mini juz prawie 5 rok i nie narzekam. Malo pradu pobiera, mocy wystarcza na tyle zeby uciagnac dosyc duze sesje no i praktycznei jest pozbawiony wad.

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

versusandrzej

Post autor: versusandrzej » czwartek 22 sie 2013, 15:43

...
Uzywam maca mini juz prawie 5 rok i nie narzekam. Malo pradu pobiera, mocy wystarcza na tyle zeby uciagnac dosyc duze sesje no i praktycznei jest pozbawiony wad....

--- 

Wlasnie o takie opinie mi chodzilo - dzieki :)

ratio

Post autor: ratio » czwartek 22 sie 2013, 22:15

A jak logic X by chodził na takim mac mini za 2500zł ma ktoś ? Chodzi mi głównie ile można odpalić instrumentów i pluginnów ile ścieżek audio przy jakiej latencji.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 23 sie 2013, 09:14

Dla miłośników bebechów to to nie jest najlepszy sprzęt, ale nie da się ukryć że urokliwy na biurku. Brakuje tylko bezprzewodowego przesyłania obrazu moim zdaniem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 23 sie 2013, 10:15

Heh coś mi się popierdzieliło z macbookiem :)

W sumie z konkurencji jest tylko asrock seria VisionX (zauważalnie wiekszy ale bodajże dwa dyski można wcisnąć) niestety podobna cena i znacznie trudniej dostępny :) - i to jedyna konkurencja

versusandrzej

Post autor: versusandrzej » piątek 23 sie 2013, 15:10

...Dla miłośników bebechów to to nie jest najlepszy sprzęt, ale nie da się ukryć że urokliwy na biurku. Brakuje tylko bezprzewodowego przesyłania obrazu moim zdaniem. ... 

--

Mógłby jeszcze parzyć kawę :) Myślę, że domowe studio, takie jak mam zamiar stworzyć, nie wymaga super ekstra hiper bebechów - więc wybieram urodę zamiast intelektu ;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 24 sie 2013, 08:27

... więc wybieram urodę zamiast intelektu ;)....

Zdecydowanie tak jak piszesz.

Komputer ten ma zaledwie 4 GB RAM i marny dysk talerzowy 1TB. Jakbyś był mikserem to od biedy starczyłby do miksowania śladów WAV nie ograniczając się ilością wtyczek. Ale pisałeś że jesteś kompozytorem. Zastanów się więc gdzie będziesz trzymał biblioteki sampli (sam Komplete to jakieś 350 GB), ja również ładował sample podczas pracy w sesji. Przy takim ramie tylko streaming z dysku (powolnego, obciążonego dodatkowo systemem operacyjnym). Ja na twoim miejscu przetestowałbym ten sprzęt zanim wydam na niego 800 dolców. Zbynia o tyn wspominał nie od parady. Ja mam w tym temacie doświadczenie. Wygląd szybko przestanie mieć znaczenie jak przyjdzie ci się zmagać z mega lag'iem sesji lub niemożliwością pracy na odpowiedniej ilości VSTi. Maczek jest extra, ale czy akurat ten internetowy sprzęt się nada? Nie mam pewności, aczkolwiek nigdy go nie testowałem. Znam jednak możliwości sprzętu bo jest taki sam wszędzie. I system operacyjny nic tu nie ma do gadania.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 24 sie 2013, 08:37

Nie zapytałem nawet jak pracujesz jako kompozytor? Być może rozwodzę się niepotrzebnie, bo pracujesz z mikrofonem i gitarą, lub pianinem. Jeżeli jednak bawisz się samplerami rozważ dołożenie RAMu na minimum 8GB.

versusandrzej

Post autor: versusandrzej » sobota 24 sie 2013, 14:45

...Nie zapytałem nawet jak pracujesz jako kompozytor? Być może rozwodzę się niepotrzebnie, bo pracujesz z mikrofonem i gitarą, lub pianinem. Jeżeli jednak bawisz się samplerami rozważ dołożenie RAMu na minimum 8GB. ... 

---

OK, juz rozumiem - sprzęt jest OK, ale bardziej do nagrywani audio, tak? ja racuej glownei z gitarą, ale chce też wykorzystywać instrumenty VST - takie jak wymieniłem na początku. Zatem docelowo zależy mi na tym, by komputer "uciągnął" więszky projekt. O ile dobrze rozumiem, MIni Mac jest mało przyszłościowy w stosunku do takich planów. 

Mam zatem pytanie inne - czy zechcielibyście mi polecić odpowiednie komponenty do zestawu PC? Budżet to około 3500 - 3700 zł. Z góry dziękuję. 

ODPOWIEDZ