Słuchawki do produkcji

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Daibo
Kontakt:

Re: Słuchawki do produkcji

Post autor: Daibo » sobota 19 kwie 2014, 00:42

Słuchawki mam Pioneera Se-MJ2 32 Ohmowe także jeśli chodzi o ich głośność jest spoko są to otwarte słuchawki resztę interesującej specyfikacje jak i opinni możecie znaleźc w internecie.

Posłużę się tutaj wypowiedzią użytkownika PieTras!:
"2. Jeśli nie jesteś pianistą, to wystarczy Ci tylko klawiatura midi podłączona przez midi do interfejsu lub bezpośrednio do komputera, a brzmienia wyciągniesz z vst. Szczególnie do Trance w tych czasach."

No pianistą raczej niestety nie jestem a właśnie to mnie boli w muzycę że takie fajtułapy jak ja bez szkoły robią muzykę (oczywiście do poziomu mi bardzo dużo brakuje [chociażby tych słuchawek :P]). Nie mniej jednak fajnie że jest tyle osób samouków którzy pomimo przeszkód starają się coś zrobić. Aktualnie chciałem tobie PieTras! zadać pytanie. Klawiatura MIDI nie wydaję żadnego dźwięku więc można ją podczepić pod usb do kompa i dać jako input w FLu lub też przez interfejs tak ? 
Taka mała dygresja ode mnie : Pisząc ten post dowiedziałem się wielu istotnych rzeczy od was dziękuje wam za to :). 

Wracając do tematu tak jak powiedziałem wcześniej bardziej by mnie interesowała droga od słuchawek potem interfejs. Moje hobby nie przynosi mi zysków żadnych wszystko idzie z własnej kieszeni dlatego każdy zakup staram się przemyśleć i znaleźć jego najlepsze zalety no i wady. 

Do użytkownika laser777 : 
Nie no raczej co pół roku nie robie "aktualizacji sprzętu" bardziej jest to w drugą stronę :P Pół roku się zastanawiam dobrze żeby coś kupić a to wszystko przez swoje super niezdecydowanie które ma też plusy i minusy bo gdybymy nie był soba to bym się nie dowiedział tylu rzeczy których się tutaj dowiedziałem pisząc ten jeden temat. Także kwestia pieniężna wchodzi w rachubę. Co innego mieć pieniądze kupić sobie uber sprzęt i wiesz szastać na forach jaki to oni sprzęt nie maja a nie potrafią wykorzystać jego potencjału. Kiedyś byłem przeciwny zakupowi jakiegokolwiek sprzętu gdyż uważałem, że "będę tym który zrobi utwór od podstawy swój który będzie miał dobry aranż i będzie to utwót dobrze zrobiony technicznie". Rok zajmuje mi tworzenie mojego utworu nie tylko przez to że czasem po prostu mi się nie chcę i chce żeby wszystko szło tempem jakie ja wyznaczam ale także dlatego że studia pochłaniają masę czasu. Także jeśli chodzi o sprzęt do mojego małego studia to chciałbym powiedzieć jedno. Dłużej będę zastanawiał się nad kupnem danego sprzęt niż jest to możliwe :) 

Jeszcze pytanie takie ogólne czy można tutaj wysyłać demka ale tak do użytkowników założyć temat żebyście ocenili w swoich zaciszach domowych jak coś brzmi czy musze od razu tam do redakcji wysyłać ? :) to także chciałem uczynić po skończeniu utworu jednak najpierw chciałbym się poradzić was którzy bardziej ode mnie znacie teorie i tpisy jak sprawić żeby mój miks w utworzę był lepszy niż jest do tej pory. 

Pozdrawiam was serdecznie
Łukasz

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » sobota 19 kwie 2014, 12:26

Odpowiadając na pytanie - tak, klawiatura midi nie wydaje dźwięku, ale można ją podpiąć przez usb do komputera lub przez midi w interfejsie i korzystać z brzmień z FL lub z VST podpiętych do FL.

A co do Twoich słuchawek - nie znam ich, ale upewnij się, czy nie są one wystarczające. Myślę, że ktoś z tego forum mógłby sie wypowiedzieć na ich temat. Mając na uwadze, że mówimy o niskobudżetowo-domowej opcji na taki czy inny start, gdzie przydałoby się odłożyć kasę na monitory, a co za tym idzie na interfejs do którego można podłączyź te monitory. Bo tak jak pisałem, na tym etapie i budżecie nie ma co się doktoryzować ze słuchawek. Może są "wystarczające", a może nie - pożycz od kogoś dobre słuchawy i porównaj na różnych nagraniach, powinieneś usłyszeć różnicę. Jak nie teraz to za miesiąc :)

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

laser777

Post autor: laser777 » sobota 19 kwie 2014, 12:38

Samouki mają ciężko bo ja starałem się o dotacje z unii na studio nagrań i przyczepili się do tego że w za małej miejscowości mieszkam i nie mam wykształcenia realizatora więc trzeba samemu zbierać sprzęt
Ja,też mam fl i używam tylko sekwencera choć przydał by się jakś mikrofon i odpowiednie środowisko do nagrywania perkusji bo ja czasem sample'uje np stope czy blachy tylko że jak w edisonie wycinasz tą stope to trzeba wyciąć ten narastający początek przed uderzeniem i całe piękne nagranie traci sens
A jeśli chodzi o słuchawki to głownie mi chodzi o pasmo przenoszenia i zniekształcenia choć pioneer też robi wysokiej klasy sprzęt mój wzmacniacz Pioneer ma od 20-50khz choć Pioneer to bardziej sprzęt Dj'ski niż Studyjny ale może da rade
Za 500zł kupisz dobre słuchawki i interfejs
interfejsy od 200zł już są dobre np maya i kiedyś w promocji na świeta były M-Audio za 200
dwa dni i wszystkie poszły z allegro więc dla mnie zabrakło

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » sobota 19 kwie 2014, 15:12

Ktoś pisał wyżej, że zintegrowana karta muzyczna nie daje rady. To zależy od komputera. Współczesne kompy i zintegrowane audio daje radę, szczególnie dzięki ASIO. Np. na moim lapku za 3tys. zintegrowana z ASIO przy buforze 256 daje 17ms latencji i jeszcze nie zdażyły mi się dropy nawet przy bardzo obciążonych projektach.

Do samego miksowania materiału audio (bez pracy w czasie rzeczywistym instrumentów VST) nie trzeba niskiej latencji można jechać na ustawieniu bufora 2048 sampli. A sama niska latenncja to nie wszystko, choć jak na zintegrowaną kartę to niezły wynik. Jest jeszcze coś takiego jak jakość toru audio oraz ilość wejść wyjść i nie sądzę żeby PieTras miał podłączone monitory studyjne do integry (nie mylić z rolandemSmile). Sporo osób które się przewineły przez to forum  chce mieć efekty jak ze studia przy bardzo bardzo niskich nakładach na sprzęt. A potem są posty: bo szumi, bo latencja, bo dropy, bo piski, bo brak monitoringu, bo nie można podpiąć tego czy tamtego itd. Mój podział sprzętu jest następujący:
z pierwszym stopniem muzykalności - czyli można usłyszeć kiedy gra i kiedy nie graSmile
klasa budżet
klasa profesjonalna
Pomijając pierwszą kategorię w drugiej i trzeciej można uzyskać bardzo dobre efekty. Można też wrzystko popaprać. Dlaczego? Bo oprócz sprzętu w pierwszej kolejności powinna być wiedza wiedza i jeszcze raz wiedza.
Dopiero potem sprzęt.

Nie jestem wrogiem kart zintegrowanych, ale używam ich wyłącznie do najprostrzych zadań. Postawiłem na przyzwoity interfes i tym samym o problemach mogę tylko poczytać w postach. To mi się opłaciło.

A co do zakupów to wybrałbym taką kolejność:
1 interfejs - podstawa bo słuchawki już masz i choć nie są to studyjne to do tworzenia pomysłów wystarczą,
   a wielu problemach nie będziesz nawet wiedział 
2 słuchawki
3 klawisz - bo na monitorach nie wgrasz parti MIDI
4 monitory - równocześnie z podstawową adaptacją akustyczną

Do tworzenia w ramach hobby, wersje super pro urządzeń nie są knieczne. Można polegać na sprawdzonych firmach. Zamiast w nieskończoność wertować internet poszukując tego naj więcej czasu poświęciłbym na naukę w temacie tworzenia muzyki.

WSZYSTKIM ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 kwie 2014, 15:16

Kolego laser777 nie bredź - by dostac dotacje trzeba mieć porządny biznesplan - nic więcej

Znam parę osób które ja dostały bez problemów ale mieli juz sporo pracy i sporo klientów

Pioneer nie robi żadnych wzmacniaczy studyjnych czy dj'skich - robią jedynie miksery i odtwarzacze cd

A co do maya - było jest i pozostanie gównem - co sie wszyscy laicy uparli na ta nędzę?

Ja bym szukał w superluks i brał jakiegoś presonusa

Awatar użytkownika
Daibo
Kontakt:

Post autor: Daibo » sobota 19 kwie 2014, 22:21

A co myślicie o zakupie PRESONUS AUDIOBOX USB interfejs audio i na razie nie kupywać żadnych słuchawek tylko wykorzystać potencjał tych a potem jak uzbieram kasę będę mógł zakupić jakies AKG lub Beyerdynamic ? 

Widzę że Presonus Audiobox jest na allegro za około 450zł także jeśli to usprawni moją pracę jednak czy ma on wejście słuchawkowe na minijack ? Z tego co widze to chyba raczej nie więc kolejnym moim zakupem byłaby przejściówka z minijacka na jack dużego.
Jeśli się mylę prosze mnie poprawić jednak sprawdzałem jeszcze "tutorial" na yt żeby się upewnić i jednak potrzeba dodatkowych przejściówek jackowych. 

Moje pytanie teraz brzmi czy jeśli zakupie taki interfejs lub inny to czy moje dotychczasowe słuchawki bedą miały możliwość lepszego wydania z siebie brzmienia czy tez będa bardzo przyblokowane przez swoje specyfikacje producenta ?

laser777

Post autor: laser777 » sobota 19 kwie 2014, 22:25

Pytali się mnie czy mam klientów to miałem takich zmyślonych ale niestety nie przyznali mi dotacji o klientów pytają kiedy nie masz wykształcenia i to były własnie takie dotacje z urzędu pracy 13000zł raczej całego sprzęt za to nie kupisz chyba że tylko do nagrań wokalu czy kapel bo potencjalni klienci w mojej miejscowce własnie tego by szukali a Ja chciałem studio gdzie powstają miksy potrzebował bym pożądanej karty dźwiękowej upatrzyłem sobie taką za 6 tysiaków drugie tyle kosztował by odsłuch do tego sprzętowy eq i kompresor kilka mikrofonów i przedwzmacniacze,kontroler,mikser,komplet 9 i ewentualnie jakiś syntezator hardware czy gitara no i jeszcze pomieszczenie do nagrywania ale to musiał bym już z unii brać kase nie z urzędu jest też opcja fundusz jeremie ale bał bym się zaryzykować bo jak bierzesz bezzwrotne dotacje nic nie oddajesz a firme prowadzisz rok i płacisz 300zł zusu i podatek a kiedy bierzesz kredyt spłacasz go 5 lat a po dwóch latach płacisz już 800zł zusu czyli opłaty bardzo duże nie zarobił bym na utrzymanie takiego studia w mojej miejscówce i też za mało wiedzy i doświadczenia mam no chyba że wezmę milion kredytu i zatrudnienie profesionalistów...a mój pioneer to SA-550 i nie używam go jako sprzętu dj'skiego ale jak kiedyś chciałem sobie kupić 2 kanałowy mikser to pioneer miał 10X droższy mikser 2 kanałowy niż ten który chciałem kupić
A co do interfejsu to może masz rację jak testowałeś
A jeśli chodzi o karty zintegrowane to też używam asio ale na odtwarzaczu mp4 który ma liniowe wejście i jest przystosowany własnie do słuchawek jest o wiele szersze pasmo różnica jak między próbkowaniem 128 a 320 ale może taką karte masz w laptpie jak mówisz
Też się da na zintegrowanej pracować ja pracuje wspomagając się odtwarzaczem i porównując z profesionalnymi produkcjami odejmując master

laser777

Post autor: laser777 » sobota 19 kwie 2014, 22:39

Przejściówka kosztuje 2-3zł choć ta co mam od behringera jest ładniej wyszlifowana niż ta co kupiłem za 2-3zł
A to co napisałem wcześniej to odpowiedź dla Zbynia
I opinia na temat opinii miro

ODPOWIEDZ