Efekt Reversu
Re: Efekt Reversu
Ja się chyba domyślam jaki efekt chce "provodyr dyskusji" osiągnąć. To nic innego tylko odmiana scratch'u. Nie spotkałem wtyczki która by taki efekt oferowała, ale w wielu sekwencerach audio jest funkcja scrub. Nie wiem tez na ile sprawna jest ta funkcja do osiągnięcia zadowalających "provodyra" rezultatów.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Mam zlą i dobrą wiadomość dla Ciebie, bo - widząc tyle nieporozumień - zbadałem sprawe nieco dokładniej. Zła wiadomość jest taka, że nie słyszałem (ale też i nie szukałem) żadnej taniej ani darmowej wtyczki która to robi. Dobra wiadomość jest taka, że sprawdziłem dwa programy: multitracker Vegas Video (Sony/Sonic Foundry) i Native Instrument Traktor 2.0, obydwa niestety dość kosztowne. Vegas Video sprawnie odtwarza plik w obydwie strony w zakresie +/- 200%, manualnie i automatycznie, np. między dwoma markerami w pętli, oczywiście w czasie rzeczywistym. Dużo więcej możliwości kontroli masz w Traktorze, już to myszką, już to programując markery i szereg funkcji pomocnych w takiej zabawie. Traktor jest chyba znacząco tańszy od Vegas.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Ja się chyba domyślam jaki efekt chce "provodyr dyskusji" osiągnąć. To nic innego tylko odmiana scratch'u. Nie spotkałem wtyczki która by taki efekt oferowała, ale w wielu sekwencerach audio jest funkcja scrub. Nie wiem tez na ile sprawna jest ta funkcja do osiągnięcia zadowalających "provodyra" rezultatów.
Jeśli nie musi (bo i nie może) być w czasie rzeczywistym, to:
http://www.bioroid.com/
a jeśli niekoniecznie wtyczka, to:
http://www.analogx.com/contents/download/audio/scratch.htm
-tutaj to nawet można manualnie pogmerać w timingu
Jeśli nie musi (bo i nie może) być w czasie rzeczywistym, to:
http://www.bioroid.com/
a jeśli niekoniecznie wtyczka, to:
http://www.analogx.com/contents/download/audio/scratch.htm
-tutaj to nawet można manualnie pogmerać w timingu
He he przeczytałem te wszystkie posty i jedyne co zrozumiałem że wtyczka ta ma działać tak jak bym chodził 3 kroki do przodu i 1 w tył i znowu albo 3 kroki do tyłu skok o 3 kroki do miejsca w którym byłem i idę dalej.
Nie ma co
...He he przeczytałem te wszystkie posty i jedyne co zrozumiałem że wtyczka ta ma działać tak jak bym chodził 3 kroki do przodu i 1 w tył i znowu albo 3 kroki do tyłu skok o 3 kroki do miejsca w którym byłem i idę dalej....
h ihi, tak działa ten mój boss, w jednej opcji: opóżniony sygnał odtwarza najpierw normalnie, a potem w drugą stronę...
h ihi, tak działa ten mój boss, w jednej opcji: opóżniony sygnał odtwarza najpierw normalnie, a potem w drugą stronę...

www.surogat.pl
zresztą tak naprawdę, to w czasie rzeczywistym dalej nie można i nigdy nie będzie można, bo konieczne będzie opóźnienie związane z buforem próbek poddawanych analizie częstotliwościowej.
A taki modulator kolowy z czterema diodami?

...zresztą tak naprawdę, to w czasie rzeczywistym dalej nie można i nigdy nie będzie można, bo konieczne będzie opóźnienie związane z buforem próbek poddawanych analizie częstotliwościowej.
...
Modulator kołowy nie zmienia wysokości dźwięku tylko przesuwa widmo (de facto rujnując relacje harmoniczne pomiędzy częstotliwościami składowych). Aby dokonać transpozycji trzeba zidentyfikować składowe harmoniczne, czyli m/in określić ich częstotliwości. A do tego jest potrzebny pewien minimalny czas (przynajmniej jeden okres). Zasada nieoznaczoności dla analizy częstotliwościowej mówi, że im większą potrzebujemy rozdzielczość w dziedzinie częstotliwości tym mniejszą mamy rozdzielczość w dziedzinie czasy (bo tym dłuższy jest potrzebny czas na analizę)

Modulator kołowy nie zmienia wysokości dźwięku tylko przesuwa widmo (de facto rujnując relacje harmoniczne pomiędzy częstotliwościami składowych). Aby dokonać transpozycji trzeba zidentyfikować składowe harmoniczne, czyli m/in określić ich częstotliwości. A do tego jest potrzebny pewien minimalny czas (przynajmniej jeden okres). Zasada nieoznaczoności dla analizy częstotliwościowej mówi, że im większą potrzebujemy rozdzielczość w dziedzinie częstotliwości tym mniejszą mamy rozdzielczość w dziedzinie czasy (bo tym dłuższy jest potrzebny czas na analizę)
Bez urazy!!
Ale najlepszym rozwiązaniem byłby "taki box"-
zielonaszkatułka wyposażona trwale w nietrunkowego , znającego się na zegarku hinduskiego proroka
wyjaśniam:
proroka - bo musi przewidzieć kiedy będzie koniec który trzeba dać na początek.
znającego się na zegarku - bo powinien to robić sprawnie, szybko i wiedzić dokąd wrócić
hinduskiego - bo dobrze by było gdyby brzmiał trochę egzotycznie
(niesztampowo) a przy okazji robił co do niego należy prędziutko, predziutko tak ..............no................."na jednej nodze"
nietrunkowego - przecież ma pracować w czasie rzeczywistym
zielona - no bo to ładny kolor
pozdrawiam
mikul
zielonaszkatułka wyposażona trwale w nietrunkowego , znającego się na zegarku hinduskiego proroka
wyjaśniam:
znającego się na zegarku - bo powinien to robić sprawnie, szybko i wiedzić dokąd wrócić
hinduskiego - bo dobrze by było gdyby brzmiał trochę egzotycznie
(niesztampowo) a przy okazji robił co do niego należy prędziutko, predziutko tak ..............no................."na jednej nodze"
nietrunkowego - przecież ma pracować w czasie rzeczywistym
zielona - no bo to ładny kolor
pozdrawiam
mikul

...Bez urazy!!
wyjaśniam:
Ależ, nie trzeba proroka.
To Ty decydujesz.
Dajmy na to: - brzdąkamy sobie na gitarce i w momencie kiedy
zaczyna sie fraza, ktorą chcemy odtworzyć wstecz, naciskamy na switch
w efekcie. W momencie gdy fraza sie kończy, puszczamy switch i słuchamy
naszej frazy odtwarzanej do tylu, jednoczesnie grajac improwizacje
Pozdrawiam,
::Kurz::
wyjaśniam:
Ależ, nie trzeba proroka.
To Ty decydujesz.
Dajmy na to: - brzdąkamy sobie na gitarce i w momencie kiedy
zaczyna sie fraza, ktorą chcemy odtworzyć wstecz, naciskamy na switch
w efekcie. W momencie gdy fraza sie kończy, puszczamy switch i słuchamy
naszej frazy odtwarzanej do tylu, jednoczesnie grajac improwizacje

Pozdrawiam,
::Kurz::
Grał ktoś z was na efekcie gitarowym delay firmy Line 6?Tam jest taki efekt powiedzmy ze w czasie rzeczywistym,ja wiem ze to hardware,ale moze szanownemu koledze oto chodzi?
Shine On!!!!