Laptop Apple iBook?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
zabojad

Re: Laptop Apple iBook?

Post autor: zabojad » niedziela 07 mar 2004, 14:39

...Fakt, różnica jest wielka pomiędzy dwoma stylami.

Ale w dotyku bezpośrednim nie jest taki zły, solidne wykonanie ładnie pomalowana obudowa. W pierwszym starciu zastanawiałem się nawet gdzie tam siedzi CD ROM ale po chwili rozwiązałem tą zagadkę. Jedynie monitory nie zmieniły swojego wyglądu.

Zauważ że pomiędzy każdą wersją Mac-ka była jakaś zmiana wyglądu.

I tylko dzięki temu że przypomina ci on kształt kuchennej tartki, dlatego długo zachowasz ten wygląd w głowie. Jedyne co powala na kolana to cena za niego Power Mac G5 1600 Minitower 1799.97$ +tax i + monitor, a za Power Mac G5 1800 Minitower 2499.97$ + tax + monitor . Ceny monitorów zaczynają się od 699$ + tax i więcej.

Myślę że za taką sumę lepiej jest za inwestować nawet w najlepszego Pc ? ta , plus dobry interface audio. No oczywiście zależy kto co woli.

pozdrawiam

Sroka ...

Kto powiedzial, ze musisz kupic mackowy monitor???

Wez sobie z peceta i bedzie po problemie.

U mnie G-5 chodzi z jakims starym jak swiat PHILIPSEM-ktory wczesniej pracowa z pecetem..

A co do wygladu - G-5 podoba mi sie bardziej niz G-4..zobaczcie go z bliska, a pozniej oceniajcie....

GG: 3639545

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 07 mar 2004, 14:50

Kto powiedzial, ze musisz kupic mackowy monitor???

Wez sobie z peceta i bedzie po problemie.

U mnie G-5 chodzi z jakims starym jak swiat PHILIPSEM-ktory wczesniej pracowa z pecetem..

A co do wygladu - G-5 podoba mi sie bardziej niz G-4..zobaczcie go z bliska, a pozniej oceniajcie....

...

Ja tylko napisałem ceny orjętacyjnie, nie miałem na myśli kupowania bez monitora. A skoro najtańszy monitor Mac -ka kosztuje około 650$ to lepiej kupić oryginalny. 17cali koszstuje taki lepszy około450$ więc lepiej dołożyć i cieszyć się całokształtem.

A tak oólnie to uważam że jeśli kogoś stać na Mac-ka to i stać go na monitor i oryginalny soft.

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

zabojad

Post autor: zabojad » niedziela 07 mar 2004, 15:03

Dyskusja w Poslce na temat Mackow i Pecetow nie ma sensu....

Kazdy tu pluje na Macki i wmawia nawet takie brednie ze na podobnie skonfigurowanycm pececie - w windowsie pracuje sie stabilniej- buahahahaha.......

Kazdy wie jaka jest sytuacja w kraju.....wielu ludzi patzrzy tylko aby zwiazac koniec z koncem....

Posiadajac macka - to tak jakby posiadac BEEMKE albo MERCEDESA .To jest maszyna dla ludzi, ktorych stac na nia .A roznica w cena idealnie odzwierciedla roznice w kulturze pracy...

Inny powod to po prostu brak pirackiego oprogramwoania - w Polsce...bo znam miejsca za granica, gdzie sciagniecie jakiejkolwiek pirackiej wersji programu na Macka - to kwestia kilku godzin, a znalezienia numerow seryjnych - nastepne 30 minut..- jednak nie praktykuje sie tego tam..

Ale w Polsce piractwo jest rozpowszechnione na niespotykana skale, wiec takiemu Mackowi trzeba dokopac....

GG: 3639545

Grey

Post autor: Grey » niedziela 07 mar 2004, 15:12

(ciach)

Zresztą, w USA takze są PC jak i na całym świecie. MAC'ki rządzą jezeli chodzi o specjalistyczne funkcje, a PC , cóż podpisuje się pod wypowiedzią kolego Hardiego. PC - dom i zabawa, MAC - profesjonalne zastosowania...

(ciach)

Mylisz się i to bardzo. Pracuje jako grafik komputerowy, zajmuję się grafiką i animacją 3D oraz sporadycznie postprodukcją.

W studio mamy G3, dual G4, dual G5 oraz pare składaków PC.

Maki kompletnie leżą w dziedzinie grafiki 3D, te same aplikacje które na PC śmigają, na makach pracują bardzo niestabilnie i wykładają się tak, że uniemożliwiają jakąkolwiek sensowną pracę. Do postprodukcji używamy Adobe Aftereffect i muszę powiedzieć że nie widzę żadnej róznicy na kożyść którejkolwiek z platform mac/pc jeśli porównamy podobną moc komputerów.

A jeśli chodzi o aplikację audio na makach, to lektura tego forum pozwala mi przypuszczać, że z tą niestablnością i wydajnością jest podobnie.

Ta cała aura uwielbienia wokół maków wynika po prostu z tego, że ludzie lubią się identyfikować z marką sprzętu a dodatkowo w przypadku maków niezły dizajn (pomijając G5 ) i ładny sprawiający wrażenie szybkiego system operacyjny jest tu dodatkowym atutem.

Natomiast stosunek ceny do możliwości maków, to po prostu jest przegięcie!

Zresztą, dobrze skonfigurowany PC zmiażdży w szrankach każdego maka.

Pozdro!

eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » niedziela 07 mar 2004, 19:04

...Dyskusja w Poslce na temat Mackow i Pecetow nie ma sensu....

Kazdy tu pluje na Macki i wmawia nawet takie brednie ze na podobnie skonfigurowanycm pececie - w windowsie pracuje sie stabilniej- buahahahaha.......

Dyskusja z fanatykami rzeczywiscie nie ma sensu.

W PSP pracujemy na Macach i PCetach i zdecydowanie powtorze co napisalem stabilnosc Maca i PC jest taka sama.

Obydwa komputery (tak Maca rowniez) do potrzeb audio trzeba skonfigurowac. Potem jesli tylko sie pracuje to obydwa systemy chodza bez zarzutow.

O wyborze komputera powinno zadecydowac oprogramowanie, ktorego chce sie uzywac.

Antoni Ozynski

Marceli

Post autor: Marceli » niedziela 07 mar 2004, 20:24

...Wczoraj rozmawiałem kilka godzin z gościem, który mam PC i MAC. (...)

Twierdzi, że w Polsce dużo ludzi krytykuje MACa, tylko dla tego, że jest na niego bardzo mało programów pirackich. (...)

...

Fajna podstawa do krytyki, nie?

M

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 07 mar 2004, 21:59

Jest takie powiedzenie " Jeden woli rybki, a drugi Akwarium"

Gdyby było tak że większość osób na tym forum miało Mac-ki to każdy wypowiadał by się negatywnie o Pc-tach.

Ale jest odwrotnie, bo większość ma Pc.

pozdrwiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » poniedziałek 08 mar 2004, 00:43

Hardi przeczytaj nasz artykuł w EiS marcowej. Moim zdaniem g4 to bardzo mało wydajne procesory gdy je porównasz z G5 lub przeciętnym PC...

Panie Antoni, albo mi się wydaje, albo jakiś czas temu był zachwalany G4 w EiS? Jeśli mi się nie wydaje, to czym spowodowana, jest nagła zmiana zdania? Rozmawiałem z pewnymi ludźmi, którzy są bardzo znani i cenieni w tej branży i już wiem bardzo dużo od nich na temat MACów itd. Jak podałem im link do strony z tym forum i zobaczyli pana wypowiedź to był mocny śmiech. G4 jest mało wydajny w porównaniu z przeciętnym PC? To właśnie pana stwierdzenie tak ubawiło tych ludzi. Usłyszałem taką odpowiedź od nich na ten temat: „Teraz gnoją G4 bo to tylko taki chwyt marketingowy, gdyż jak ktoś jest napalony na MACa to wyda więcej kasy, aby kupić G5, nawet sobie żyły będzie wypruwać, aby zdobyć kesz na G5. Wiadomo, że G5 jest lepszy od G4, ale na pewno G4 nie jest gorszy od przeciętnego PC…” (i tu był wielki śmiech)

Znajomy był niedawno w USA w bardzo znanym i cenionym na świecie studiu muzycznym i powiedział, że tam ludzie pracowali na G4 i nikt nie wygadywał takich bzdur. G4 sprawdzał się tam bardzo dobrze i nikt nie mówił, że trzeba teraz kupić G5, bo G4 jest mało wydajny. Pracują tam na G4 i nie spieszą się z przejściem na G5 mimo, że stać ich na to.
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 08 mar 2004, 02:31

Przeciętność zmienia się z upływem czasu. Oczywiście G4 nie stał się gorszy niż był ale na tle innych wypada gorzej niż dwa lata temu to chyba jasne. Przypomnij sobie jakie procesory wtedy były standardem. Oczywiście można to olać i nie gonić w piętkę z wydajnością ale z drugiej strony jeśli się kupuje nowy komputer to dlaczego nie możliwie najwydajniejszy jaki jest ? Jeszcze dużo czesu upłynie zanim przecietny komputer nie będzie stękał przy pracy z audio kiedy nonszalancko załączamy pluginy i samplery. Zwróć uwagę jak rosną ich wymagania - coraz większe pliki, coraz bardziej realistyczne symulacje. Nie rozumiem też dlaczego wierzysz jakimś kolegom a nie ludziom którzy podjęli się przeprowadzenia obiektywnych testów. W ogóle jakie psychologiczne interpretacje tu padają : zawiść że kogoś nie stać itp. Żałosne. Jeśli ktoś próbuje po prostu być obiektywny to mu sie przypina jakieś takie łatki dziwne. Mam wujka makowca i on też ma taki odchył. Nawet pogadać z nim nie można, a jakbym mu zaproponował test na szybkość obróbki zdjęcia w Photoshopie to by się chyba obraził. Gdyby mój PC wygrał to pewnie by powiedział że na pewno pomylił piksele i porobił błędy. To wręcz komiczne jest jak można zaprzeczać faktom żeby się lepiej poczuć. No ale skoro razem z Maciem kupuje się takie zadowolenie gratis to może się i opłaca. Ja bardzo lubię maki - zawsze były wzorem user friendly a microsoft tylko od nich zawsze ściagał pomysły, ale naprawdę nie opowiadajmy bajek o smokach. To są urządzenia których wydajność się mierzy - i wszystko jest jasne. No chyba że ktoś to robi w celach reklamowych i nieuczciwie ale to już inna sprawa.

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » poniedziałek 08 mar 2004, 10:30

To ze ktos sie smieje nie znaczy ze jego komputer bedzie bardziej wydajny. Niech porowna ile wtyczek odpali na PC a ile na g3, g4

a ile na g5.

Niech Pan przeczyta moj artykul w EiS bo nie mam ochoty wzajemnie sie wyzywac. Potem mozemy porozmawiac.

Antoni Ozynski

ODPOWIEDZ