Gdzie szukać uziemienia?
Gdzie szukać uziemienia?
Tak. Pytanie tak jak w temacie. Posiadam gramofon ale nie mam jak go uziemic w swoim pokoju. Wieza nie ma miejsca na uziemienie. W kontaktach tez go niestety nie ma. Przy kaloryferze buczy jeszcze gorzej. i po prostu nie mam zielonego pojecia jak zrobic zeby bylo dobrze. Za wszelkie wartosciowe wskazowki wielkie dzieki
Muzyka Muzyka Muzyka
-
Re: Gdzie szukać uziemienia?
Witam
Pozostał ci juz tylko piorunochron.
jk
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Tak. Pytanie tak jak w temacie. Posiadam gramofon ale nie mam jak go uziemic w swoim pokoju. Wieza nie ma miejsca na uziemienie. W kontaktach tez go niestety nie ma. Przy kaloryferze buczy jeszcze gorzej. i po prostu nie mam zielonego pojecia jak zrobic zeby bylo dobrze. Za wszelkie wartosciowe wskazowki wielkie dzieki...
Przede wszystkim zrób zerowanie gniazdek. To bardzo pomaga. Zakładam, że masz instalację dwu-żyłową, w takim wypadku musisz połączyc dodatkowym kabelkiem zero z bolcem (oczywiście kup najpierw takowe gniazdko). Powinno przynajmniej po części pomóc. Ja miałem taki problem, tyle że szumiał mikser, pomogło zerowanie. Jeśli masz instalację trzy-żyłową wtedy kupujesz tylko gniazdko z bolcem i trzecią żyłę podpinasz pod bolec. Amen.
Przede wszystkim zrób zerowanie gniazdek. To bardzo pomaga. Zakładam, że masz instalację dwu-żyłową, w takim wypadku musisz połączyc dodatkowym kabelkiem zero z bolcem (oczywiście kup najpierw takowe gniazdko). Powinno przynajmniej po części pomóc. Ja miałem taki problem, tyle że szumiał mikser, pomogło zerowanie. Jeśli masz instalację trzy-żyłową wtedy kupujesz tylko gniazdko z bolcem i trzecią żyłę podpinasz pod bolec. Amen.
Pozdrawiam
-
Witam kolegów
MONTER , widac że z Ciebie "ELEKTRYK", bo masz słuszność, ZEROWANIE TO NIE UZIEMIANIE!!!!!
Wszystko będzie cacy dopuki sasiad , lub autor tego postu, czegoś "mocniejszego" nie podłaczy..
JK
MONTER , widac że z Ciebie "ELEKTRYK", bo masz słuszność, ZEROWANIE TO NIE UZIEMIANIE!!!!!
Wszystko będzie cacy dopuki sasiad , lub autor tego postu, czegoś "mocniejszego" nie podłaczy..
JK
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Witam
jk...
Nawet nieźle, ale jak walnie piorun :)?
jk...
Nawet nieźle, ale jak walnie piorun :)?
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
...MONTER , widac że z Ciebie "ELEKTRYK", bo masz słuszność, ZEROWANIE TO NIE UZIEMIANIE!!!!! Wszystko będzie cacy dopuki sasiad , lub autor tego postu, czegoś "mocniejszego" nie podłaczy..
Panowie; zerowanie to zerowanie, a uziemienie to uziemienie
. To zostało już dawno ściśle zdefiniowane. I nie ma znaczenia co i jak "mocnego" jest pod to podłączone, bo nie o to się rozchodzi. A w tym temacie napisano już na tutejszym forum niemal poematy.

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
-

Witam
Pewu, nie ma czasu na czytanie wywodów, nie zawsze trafnych, ale wiem jedno. Po to zakazano zerowania, bo jest to NIEBEZPIECZNE!!!!
Ustawodawca, nie zwraca w tej matrii nawet uwagi na klase izolacji urzadzenia.
Widziałem juz jak wykakiwali z pod przysznica lidzie "jak ich bozia stworzyła" bo elektryk tez tak myślał, że uziemianie i zerowani to to samo...
Widziałem tez rozbite mikrofony zą ciężkie pieniądze, bo BYŁO ZEROWNAIE, a nie UZIEMIANIE.
jk
...
. To zostało już dawno ściśle zdefiniowane. I nie ma znaczenia co i jak "mocnego" jest pod to podłączone, bo nie o to się rozchodzi. A w tym temacie napisano już na tutejszym forum niemal poematy. ...
Witam
Pewu, nie ma czasu na czytanie wywodów, nie zawsze trafnych, ale wiem jedno. Po to zakazano zerowania, bo jest to NIEBEZPIECZNE!!!!
Widziałem juz jak wykakiwali z pod przysznica lidzie "jak ich bozia stworzyła" bo elektryk tez tak myślał, że uziemianie i zerowani to to samo...
Widziałem tez rozbite mikrofony zą ciężkie pieniądze, bo BYŁO ZEROWNAIE, a nie UZIEMIANIE.
jk...
Tak jest przy kiepskich instalacjach, ja mieszkam w średnio nowym bloku (20- kilku letnim) i nie było dotąd problemów z zerowaniem. Ale jak ktoś nie jest pewien instalacji, to rzeczywiście powinien zrezygnować.

Witam
jk...
Tak jest przy kiepskich instalacjach, ja mieszkam w średnio nowym bloku (20- kilku letnim) i nie było dotąd problemów z zerowaniem. Ale jak ktoś nie jest pewien instalacji, to rzeczywiście powinien zrezygnować.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
...Pewu, nie ma czasu na czytanie wywodów...
Błąd, bo w tym temacie akurat wypowiadali się raczej Ci, co wiedzieli o czym piszą. Polecam wyszukiwarkę.
...nie zawsze trafnych...
Skąd wiesz skoro nie masz czasu przeczytać?
...Po to zakazano zerowania, bo jest to NIEBEZPIECZNE!!!!
Z całym szacunkiem, ale gdzie napisano, że zakazano? Niebezpiecznym jest brak wyzerowania w określonych warunkach! Zastanów się co piszesz, bo jeszcze ktoś to weźmie na poważnie a o nieszczęście nietrudno.
Błąd, bo w tym temacie akurat wypowiadali się raczej Ci, co wiedzieli o czym piszą. Polecam wyszukiwarkę.
...nie zawsze trafnych...
Skąd wiesz skoro nie masz czasu przeczytać?
...Po to zakazano zerowania, bo jest to NIEBEZPIECZNE!!!!

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
-

Witam Pewu,
to że nie nakazano zmiany rodzaju instalacji w starym budownictwie, wynika z tego iz jest to bardzo droga przeróbka, i czasmi niewykonalna, bez przeprowadzonia remontu kapitalnego danego obiekty.
Zakaz tyczy NOWOODDAWANYCH obiektów!!!!, gdzie jest nakaz stosowania urzadzeń roznicowoprądowych 30 mA, a pomieszczeniach technicznych dopuszcza się 300 mA.
Zatem jesli wybudujesz cokolwiek nowego, i zastosujesz "zerowanie"
odbiór techniczny nie dopuści ci takiego obiektu do urzytkowania.
To samo tyczy instalacji w systemie nagłosnieniowym, jesli nie będziesz miał takowego urządzenia, i UZIEMIENIA, które trzeba "na wszelki wypadek" wozić ze sobą",( sa takowe, do zabijania tymczasowego), to w przypadku nieszczęscia,,,gadasz z prokuratorem, bo jego nie interesuje kto ma zapewnic bezpieczeństwo, ty czy organizator, MA BYĆ!!!!Jeśli organizator takowego nie zapewni, TY jako właściciel nagłośnienia, albo zapewnisz sam takie bezpieczeństwo, albo bierzesz ryzyko na siebie, włączając aparaturę w takowej sytuacji.
Pisze to nie po to aby sie wynądrzac, ale po to abyście koledzy wiedzieli jak to wygląda, i zawsze jest ":cacy" dopuki nic złego sie nie przydaży, a potem cóż, nie zawsze polak madry nawet po szkodzie.
jk