...Witam bardzo serdecznie. To moj pierwszy post na forum i mam nadzieje ,ze nie ostatni, bla bla bla bla...

ale do rzeczy. Potrzebuje porady w dosyc prostej a jednoczesnie trudnej kwesti. Jakim programem zmieniac tempo utworu nie zmieniajac tonacji?? Probowalem algorytmami z SF i WAVE LAB ale niestety efekty sa dosyc mizerne. Mam utwor zrodlowy i chce go zmienic z 118BPM do 128BPM i 133BPM. O ile do 128 to jeszcze jakos brzmi to przy 133 strasznie "szarpie". Probowalem nawet algorytm dostepny w darmowym audacity ale zmienia on tempo nie rowno w panoramie, lewy kanal idzie szybciej od prawego

co prawda nie slychac tak tego bardzo i efekt wydaje sie byc lepszy od wspominanych wczesniej programow ale mimo wszystko szukam lepszego rozwiazania. Pozdrawiam i czekam na ciekawe pomysly...
przy takiej zmianie na całym kawałku to czym byś tego nie zrobił nie będzie to brzmiało za dobrze - dźwięk się zniszczy.
Jak potraktujesz tym jakieś pojedyńcze sample to - zwłaszcza w gęstym mixie - nie będzie to tak rażące, lub nawet niezauważalne (zależy też od dźwięku - jedne są bardziej podatne na takie coś bez jakichś poważnych artefaktów inne mniej, a są i takie co prawie w ogóle nie dają się z sensem przeliczyć - próbowałem kiedyś próbkę Sitara ciutkę rozciągnąć i robiła się z tego miazga totalna)
Ale na całym mixie to raczej kiepski pomysł.
[addsig]