Parametry triggerów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mytnik

Re: Parametry triggerów

Post autor: mytnik » wtorek 16 maja 2006, 18:16

...To wszystko tlumaczy... Moduly Roland maja niestyety na stale "programowane" pewne ustawienie ktorych nie mozna wyedytowac.

A jakie?

drummer

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » środa 17 maja 2006, 00:04

Nie sprawdzałem tych triggerów z "normalnymi" membranami, bo do tego ich nie potrzebuję. Sprawdzałem z siatkowymi, co jak twierdzi producent nie ma znaczenia. Pady DDruma również mają membrany siatkowe, tyle że z tańszą wersją triggerów(różnią się od "Pro" wyłącznie "obudową")

------------------

czesc.

trigery ddrum na naciągach siateczkowych to kompletne nieporozumienie.

sam sie bawiłem i rezultaty były fatalne, więc w pełni rozumiem Twoje rozczarowanie. jednak na normalnych naciągach jest bardzo dobre odwzorowanie szczegółów i niuansów. czemu tak jest? nie wiem.

druga sprawa: to Roland w swoich najnowszych produktach np: PDX-8 umieszcza czujnik na obrzeżu czyli wcale nie jest to regułą że czujnik własciwie spełniający swe zadania musi zbierać impulsy ze środka membrany.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » środa 17 maja 2006, 05:04

druga sprawa: to Roland w swoich najnowszych produktach np: PDX-8 umieszcza czujnik na obrzeżu czyli wcale nie jest to regułą że czujnik własciwie spełniający swe zadania musi zbierać impulsy ze środka membrany.

No właśnie wspominałem o tym wyżej, tzn. że nie umieszcza na środku..

Piechnik rozbierałeś to może już?

Do mnie dopiero idzie przesyłka z PDX-8 i bardzo jestem ciekawy jak to rozwiązali.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 17 maja 2006, 12:48

No właśnie wspominałem o tym wyżej, tzn. że nie umieszcza na środku..

Piechnik rozbierałeś to może już?

Do mnie dopiero idzie przesyłka z PDX-8 i bardzo jestem ciekawy jak to rozwiązali.

pozdr...

Jak przyjdzie to skrobnij coś na forum plizzz

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 07 cze 2006, 11:57

Kol. Kuma
Czy testowałeś już pdx'a?

Zastanawia mnie jak będą się zachowywały przetworniki piezo umieszczone na obwodzie, ale kilka połączonych równolegle (pomiędzy śrubami). Na razie się zastanawiam, i swoje przemyślenia umieszczam tutaj, bo może ktoś z was już tak robił. Sam nie jestem w stanie tego na razie sprawdzić bo w naszym kraju nie można niczego kupić z akcesoriów perkusyjnych. Korpusy już mam z pcv i starego polmuza, obręcze (wydarte już praktycznie spod ziemii i to tylko 12stki na razie) i naciągi mesh idą a uchwyty chyba będę toczył.

Podsumowując:
Najlepszy efekt: piezo 27mm na środku
Na krawędzi wypada to gorzej
Kilka połączonych równolegle może dawać za duży sygnał, ale w tym wypadku można zastosować mniejsze średnice piezo.

Jeśli coś na ten temat wiadomo prosze o odpowiedź. Ja sam w ciągu góra 2 tygodni powinienem to sprawdzić, ale wolałbym tego nie robic jeśli zostało to już sprawdzane.

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » środa 07 cze 2006, 14:09

Kol. Kuma
Czy testowałeś już pdx'a?

Jeszcze nie, bo Thomann coś sciemniał, ale lada dzień będzie.

Zastanawia mnie jak będą się zachowywały przetworniki piezo umieszczone na obwodzie, ale kilka połączonych równolegle (pomiędzy śrubami).
Też myślałem nad tym, ale wymysliłem również to, że:
przypuszczalnie byłby raczej bałagan z sygnałem i problemy z retriggerowaniam. Poza tym logicznie myśląc - jeśli jeden przetwornik źle działa zbrzegu, to kilka takich da nam sygnał z kilku źle działajacych .
Jeśli jeden działa dobrze(a okazuje się, że może) to po pierwsze:
po co dodawać inne?
po drugie: kilka razem może już niekoniecznie dobrze działać .

Jakkolwiek, przede wszystkim obawiałbym się wspomnianego bałaganu z sygnałem.

No i nie jest mi znane zastosowanie takiego systemu przez żadną "Firmę".

Mogę się mylić

Co do tego, ze przetwornik z brzegu może działać dobrze przekonał mnie kolega Piechnik, który przesłał mi fotki PDX'a oraz nagranko dokonane na tym padzie i JEST DOBRZE .

Faktem jest jednak, że "siateczki" Rolanda to nie to samo, co typowe(?) siateczki np. Pearla. To bardziej przypomina podziurkowaną membranę niż siatkę i możliwe, że "fizyczne własciwości" ma bardziej zblizone do membrany itp. itd.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 07 cze 2006, 15:44

Ja zaryzykuję i zrobię mały test jak się doczekam całego złomu.

Panie Piechnik, czy mógłbyś mi również podesłać fotki i próbki pdx'a?

pozdr
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 08 cze 2006, 14:53

Pad zrobiony na wzór hartdynamics

Czujnik na krawędzi nie ma zbyt wielkiego sensu, ponieważ gdy uderzamy bliżej niego - a tym samym obręczy, uzyskujemy mocniejszy sygnał co nie jest wskazane przy zachowaniu realizmu naturalnego bębna. Z tego wzgledu środek jest najlepszy. Być może to jest kwestia właśnie naciągu, jak wspomniał wcześniej Kuma. Pearl Mesh jest bardzo delikatną siateczką. Tto właśnie tego użyłem przy budowie bebna i środek wypada przy nim najlepiej. Niedługo podrzucę fotki

pozdr
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 12 cze 2006, 10:26

Doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie gdy podłączę 3 triggery:
1. PD 8
2. DIY z buzerem na środku
3. DIY z buzerem przy krawędzi

1 i 2 już mam, budowa nru 3 niestety chwilę potrwa ze względu na szokująco ogromną dostępność produktów w naszym kraju.

Mój trigger w module Roland TD-3 najlepiej działa przy ustawieniu na wejściu padu 80r. Jest zdecydowanie mniej czuły od werbla Hartdynamics, ale przy tomach efekt i tak jest zadowalający. Czułosć może być mniejsza z powodu różnych materiałów dociskających buzer.
Ja użyłem gąbki tapicerskiej (wys. ok 8 cm). W Hartdynamics jest jakaś pianka przypominająca coś pomiędzy gąbką i gumą.
Kuma: Jakich ty używałeś materiałów w tym miejscu?
Piechnik: Co jest w spd-xie?
Wszyscy: Macie jakiś pomysł na użycie jakiegos miękkiego, ogólnodostępnego materiału - twardsze od gąbki miększe od gumy?
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 13 cze 2006, 10:58

?
drummer

ODPOWIEDZ