Pomóżcie w wyborze monitorów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
kaslab

Re: Pomóżcie w wyborze monitorów

Post autor: kaslab » poniedziałek 19 mar 2007, 23:46

...Sprawa wygląda tak że właśnie brakuje mi tylko tych monitorów. Miałem przeznaczone 4tyś żeby złożyć sobie małe studio domowe, to co kupiłem już to:

2x monitory LCD BENQ FP73G
E-MU 1212m
E-MU XBOARD 49

brakuje tylko tych monitorów ...
To myśle, że nie masz się nad czym długo zastanawiać KUP takie monitory jak on ma w swoim studiu i zacznij robić tak dobrą muzyke jak on Myśle, że to może cię tylko jeszcze bardziej zmotywowac do pracy, bo widac że można a w razie czego nie będziesz miał wymówek, że to przez kiepski odsłuch.

Są ludzie którzy moga pisać książki o sprzęcie i ci którzy z niego korzystają im szybciej wskoczysz do tej drugiej grupy tym lepiej !!

No to czekam na próbke twoich mozliwości
Producent

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » wtorek 20 mar 2007, 00:04

......Sprawa wygląda tak że właśnie brakuje mi tylko tych monitorów. Miałem przeznaczone 4tyś żeby złożyć sobie małe studio domowe, to co kupiłem już to:

E-MU 1212m
E-MU XBOARD 49

To myśle, że nie masz się nad czym długo zastanawiać KUP takie monitory jak on ma w swoim studiu i zacznij robić tak dobrą muzyke jak on Myśle, że to może cię tylko jeszcze bardziej zmotywowac do pracy, bo widac że można a w razie czego nie będziesz miał wymówek, że to przez kiepski odsłuch.

Są ludzie którzy moga pisać książki o sprzęcie i ci którzy z niego korzystają im szybciej wskoczysz do tej drugiej grupy tym lepiej !!

No to czekam na próbke twoich mozliwości ...

Koslab dzięki za godne porady
myśle że w krótce pokaże to na co mie stać

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » wtorek 20 mar 2007, 06:21

......Miałem przeznaczone 4tyś żeby złożyć sobie małe studio domowe, to co kupiłem już to:

E-MU 1212m
E-MU XBOARD 49

Policzmy 2 monitory 1400zł
Emu 600zł
xboard 650zł
monitory rezszta....

No i porządnego softu, bo już puściłeś pewnie te 4 tysie. Chyba że zostało na FL, bo on jest zacny i niedrogi.

JoU

Pine

Post autor: Pine » wtorek 20 mar 2007, 11:22

Osobiście używałem M-audio bx5 i nie byłem w stanie kontrolować bassu, teraz obecnie posiadam monitory Alesisa aktywne Mk2 i nie zamieniłbym ich na inne z tych nisko budżetowych oczywiście.
Polecam.

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » wtorek 20 mar 2007, 21:09

mam takie jeszcze jedno pytanko a mianowicie czym rózni się para monitorów od jednej sztuki bo widze że są sprzedawane jako para i 1 sztuka, czy jest potrzebne jakiej dodatkowe okablowanie jak kupuje się np. 2 sztuki czy cos w tym rodzaju, jak to jest?

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » wtorek 20 mar 2007, 21:11

dodam że chodzi mi o monitory aktywne.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 04 kwie 2007, 16:23

...dodam że chodzi mi o monitory aktywne....
Musisz mieć 2 kable do pary monitorów. Kabli zasilających też jest 2, ale one są dodawane standardowo.

Awatar użytkownika
Spliff

Post autor: Spliff » środa 04 kwie 2007, 18:32

Wydaje mi sie ze podstawowe pytanie to czy chcialbys monitory referencyjne z super plaskim pasmem czy tez zwykle monitory studyjne ktore moga zawyzac/zanizac niektore czestotliwosci. Behringery o ktorych wspomniales brzmia nienajgorzej jak na podroby slynnych HR824 lecz nie mozna im zaufac (mix na nich bedzie brzmial ok ale na innym odsluchu stwierdzisz ze niektore freqs brzmia zupelnie inaczej). Natomiast typowe monitory referencyjne typu legendarne Yamaha NS10 (ktore ciezko juz gdziekolwiek dostac) czy tez ich nastepca wczesniej wspomniane w temacie HS80 beda brzmialy ochydnie (odsluch muzyki na takich glosnikach to nic fajnego) ale gdy doprowadzisz swoj mix ze bedzie brzmial dobrze na takich odsluchach to gwarantuje ze na kazdym innym "normalnym" soundsystemie twoj kawalek nabierze mocy i prawdopodobiestwo "pomylek" na konkretnych freqs ograniczy sie prawie do zera ( zalezy to tez od pomieszczenia w ktorym mixujesz swoj utwor). Jezeli nie zalezy ci na super plaskim pasmie ale wolisz dobre brzmienie (zastosowanie na etapie produkcji bez zaawansowanego mixu czy masteringu) polecilbym Fostexy PM-1 (ok.1600zl za pare) ktore podbijaja niskie czestotliwosci w granicach od 30 do 60 Hz. W przypadku "ochydnie brzmiacych" glosnikow referencyjnych wydaje mi sie ze Yamaha HS80 lub mniejsze HS50 bylyby idealnym rozwiazaniem ( chyba ze znalazlbys gdzies uzywane NS10- polecam ebay). Nie wiem jak bardzo zaawansowana jest Twoja praca w studio ale moze najlepszym rozwiazaniem byloby nabycie dobrze brzmiacych monitorow studyjnych (polecam wczesniej wspomniane PM-1, jak na swoja cene sa calkiem niezle i mocne) a jezeli chodzi o rzetelnosc odsluchu kup sobie dobre referencyjne sluchawki typu legendarne BayerDynamics DT-100 lub Fostex T50RP ktore powiedza ci co i jak podczas mixu.

Goraco Pozdrawiam

[addsig]
Trzeba rąbac!!!

GrooveOld

Post autor: GrooveOld » środa 04 kwie 2007, 22:56

dzięki panowie za wszystkie wypowiedzi, kupiłem jednak te behy b2031a, nie słuchałem ich jeszcze bo niemam przewodów łączących z kartą dzwiękową, myślę że jak narazie do moich zastosowań te monitory będą wystarczające a z biegiem czasu i postępu pomyślę nad lepszymi

Pozdro for all

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » środa 04 kwie 2007, 23:12

Spliff dlaczego opowiadasz ludziom o Yamaszkach ns80

miales je kiedykolwiek słuchałes ich jak mogą brzmiec okropnie dzwiek jest płaski i taki ma byc

ns50 za małe jak dla mnie mam psychobass zapiętego woec musze słysec ten wyzdzwiek subsoniczny

ODPOWIEDZ