Sonar - problem z ditheringiem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
kowalik

Re: Sonar - problem z ditheringiem

Post autor: kowalik » piątek 29 lut 2008, 14:54

......
A może zapinasz coś na master... (kompresor, limiter) ...
Witam.
Tak robię i to może być to.

...Kompletna bzdura. Cokolwiek zapinasz na sumie, przed i po mixdownie winno brzmieć tak samo...
Acha:-D, czyli według teorii kolegi Umana wszystko powinno brzmieć tak samo, czyli...???, nie ma sensu nic zapinać kompresora bądź limitera na sumie bo i na co, skoro nic nie wniesie heh

Wracając do tematu, to raczej, a nawet na pewno dihter nie ma tu nic wspolnego z problemem jaki opisuje kolo Pszczoła. Według mnie to powinieneś zgrać mix bez zapinek na sumie i zobacz czy problem jest nadal.

kowalik

Post autor: kowalik » piątek 29 lut 2008, 15:03

Witam.
Tak próbowałem i mam wrażenie jak by mi troszkę zmiękczało.chodzi mi głownie o kick dance w drumach ,i jak bym nie ustawił tak zawsze rozmywa brzmienie stopy dance ,napewno coś źle robię tylko co?

Pozdrawiam....
Skoro zmiekcza Ci cos stope i jak mówisz, jest to mocna stope dance, to wydaje mi sie ze musisz szukać problemu jednak w ustawieniach wtyczek na sumie.

undereason

Post autor: undereason » piątek 29 lut 2008, 15:07

Acha:-D, czyli według teorii kolegi Umana wszystko powinno brzmieć tak samo, czyli...???, nie ma sensu nic zapinać kompresora bądź limitera na sumie bo i na co, skoro nic nie wniesie heh
kolego (kurde, jaki zawodowy zwrot), albo koleżanko kowalik, czytaj ze zrozumieniem. Jeśli materia przerasta, to żaden wstyd, po prostu nie zabieramy głosu.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » piątek 29 lut 2008, 15:09

ja tez bym obstawial ze to jakas wtyczka sobie tak poczynia. niekoniecznie na masterze. moze na sciezce stopy jest cos lipnego zapiete.

undereason

Post autor: undereason » piątek 29 lut 2008, 15:17

Aha, Pszczoła.
Jeszcze jedno. Może "mix enables" w opcjach mixdownu coś nieteges?

kowalik

Post autor: kowalik » piątek 29 lut 2008, 15:28

...
kolego (kurde, jaki zawodowy zwrot), albo koleżanko kowalik, czytaj ze zrozumieniem. Jeśli materia przerasta, to żaden wstyd, po prostu nie zabieramy głosu.
pozdrawiam
...
No i kolego sam sobie odpowiedziales tym stwierdzeniem na zadawane tu pytania, bo jak do tad..., jak narazie kolega nic nie wniosl do tematu sensownego. Nie raz trzeba pomyslec, a dopiero pozniej pisac ze ktos wygaduje bzdury.

undereason

Post autor: undereason » piątek 29 lut 2008, 15:42

......
Nie raz trzeba pomyslec, a dopiero pozniej pisac ze ktos wygaduje bzdury.
A ile razy?
OK, mniejsza.
Wyjęta właśnie ze spiżarenki główka kapusty, po przeczytaniu wątku stwierdziła jednoznacznie, że Ty masz rację, nie ja. Gratuluję, żabko.

A kolegę Pszczoła uprasza się o informowanie na bieżąco.

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » piątek 29 lut 2008, 16:03

Witam.
Nie chciał bym żeby były miedzy nami jakieś nieporozumienia
Zawsze można wysłuchać róznych opinii i wysnuć wnioski. Posiedziałem trochę ,to compresor który działa idealnie na drumy pod warunkiem że to nie będą stopy dance.Zrobiłem osobno stopę i osobno reszte garów jest ok. Jestem sam na siebie zły bo zaczynam się trzymać schematu.

Wielkie Dzięki

Pozdrawiam.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

undereason

Post autor: undereason » piątek 29 lut 2008, 16:07

,to compresor
Chcesz powiedzieć, że ten kompresor brzmiał dobrze w miksie do mixdownu, a potem (po exporcie) nie?

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » piątek 29 lut 2008, 16:30

...,to compresor
Chcesz powiedzieć, że ten kompresor brzmiał dobrze w miksie do mixdownu, a potem (po exporcie) nie? ...

Problem polega na tym że compresor inaczej działa na busie a inaczej działa na traku.Bład moj polegał na tym że najpierw wtyki próbowałem na busach , i jezeli dobrze brzmiał jakiś trak, wrzucałem ją bezpośrednio w trak a to mu dawało inną charakterystykę, trochę dziwne ale prawdziwe.
Wtedy bardzej zwracałem uwagę na balans niż na brzmienie.

Pozdro...
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

ODPOWIEDZ