ESI Julia - trzaski przy graniu VSTi

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
swiezak

Re: ESI Julia - trzaski przy graniu VSTi

Post autor: swiezak » piątek 12 gru 2008, 11:38

......PS. Jak uzywam Omnisphere to mi strasznie ogolnie zamula Sonara (zapis trwa minute, podczas gdy EastWesty zapisuja sie od razu). Uzycie CPU przy zamuleniu ok.5% wg Sonara. Dziwy......
No, 80ms to już dużo.

Omnisphere ogólnie jest dość cieżkie. U mnie, jak zamknę okno, otwiera się ono potem jakieś 10 sekund, wyszukiwanie instrumentów jest bardzo ociężałe. Ale zapisuje się i gra całkiem ok. (ale w Cubase)

Kilka rzeczy do sprawdzenia:
- czy masz aktualną wersję softu, zainstalowane wszystkie update-y
- czy zmiana ustawień silnika Omnisphere daje jakiekolwiek rezultaty.
- czy jest to głównie problem Omnisphere, czy RA też.
- czy dysk na którym masz biblioteki pracuje w trybie DMA. (wejdź w menedżer urządzeń)

- Piotr...

- w silniku pogrzebie, update-y zainstaluje i dam znac
- Omnisphere sie zamula i trzeszczy, Stylus sie glownie zamula, RA nie zamula, ale trzeszczy i piszczy
- sprawdzilem w Men.Urzadzen - mam "uzyj DMA jesli dostepne) i mam wszedzie DMA 4 lub 5
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » piątek 12 gru 2008, 11:49

...Witam Wszystkich,

Kiedy gram instrumentami VST czasami słychać lekkie trzaski (np. przy puszczaniu klawiszy). Ostatnio kupiłem (na kredyt!) Omnisphere i krew mnie zalewa, bo trzaski są wyraźniejsze, a w trybie multi, kiedy chcę zagrać kilkoma instrumentami naraz, trzaski są tak głośne i częste, że granie w ogóle traci sens. To samo jest z Rare Instruments, którymi grać się nie da, bo słychać tylko jakiś wizg i pisk.

Mój sprzęt to: Karta ESI Julia, 3GB efektywnej pam. RAM (XP 32-bit), Core2Duo 2,44Ghz.

Znajomy twierdzi, że karta muzyczna jest niewydolna. Teraz pytanie do Was: jaką kartę polecacie? Zależy mi na tym, żeby dobrze radziła sobie z VST. Nie będę raczej korzystać z możliwości nagrywania audio z zewnątrz, tylko VST i MIDI, przy czym instrumenty mam wymagające i jest tego na dysku ok. 300GB.

Spotkałem się z opinią, że najlepsze są sprzęty zewnętrzne, bo nie są narażone na działanie pola elektromagnetycznego, jakie jest w obudowie. Zakup też chciałbym od razu dopasować do inwestycji jaką planuję na przyszłość (może za trzy lata nazbieram) czyli do komputera Mac Pro.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp....

Esi julia jest nawet dedykowana do pracy z vst(i) z racji małego opóżnienia, więc sądze że nie ma takiej opcji aby była niewydolna...

Bzdurą jest także działanie pola elektromagnetycznego na karty dzwiękowe (tudzież inne sprzęty montowane wewnątrz kompa).Jest ono tak znikome że nie ma prawa zakłócać pracy urządzen wewnętrznych
Komp wydaje się wystarczający więc jak już koledzy wspomnieli sterowniki, ustawienia w programach, ew.ustawienia dysków twardych
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 12 gru 2008, 11:59

jeszcze jedno: jak gram eastwestami, to mi czesto ucina dzwiek. zwlaszcza jesli mam multi albo poglos. ktos mial ten problem? co mam zrobic?

Awatar użytkownika
artis

Post autor: artis » piątek 12 gru 2008, 12:06

moim zdaniem masz zle poustawiane prubkowanie lub poprostu za słabego kompa .pamietaj im wiecej wtyczek im wiecej sprzetu tym bardziej lepszego kompa potrzebujesz pozdro

mam nadzieje ze pomogłem

ja pracuje na fl studio

i zeby dostroic trzaski bo tez mi sie miewaja jak podłacze wiele efektów i wiele wtyczek vst w jednym utworku.

ale dostrajam prubkowanie i wsz jest ok

chodz pzyznam ze kompa mam juz starawego wiec to tez moze byc effect uboczny.

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 12 gru 2008, 12:15

ucina dzwiek tez jak szybciej gram. pierwsze nuty slychac, nastepnych juz nie.

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 12 gru 2008, 12:21

...
jeszcze jedno: jak gram eastwestami, to mi czesto ucina dzwiek. zwlaszcza jesli mam multi albo poglos. ktos mial ten problem? co mam zrobic?...

Zmień ustawienia DFD. Może być, że masz albo za małą polifonię ustawioną, albo nieodpowiednie wielkości buforów.

- Piotr

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 12 gru 2008, 12:59

Zmienilem probkowanie, nie pomoglo.

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 12 gru 2008, 13:14

DUZO LEPIEJ:)

zmieniłem polifonie w DFD z 64 na 128, zobacze czy mozna na 256, ale juz jest bardzo duza poprawa, zwiekszylem tez bufory w DFD.

co ciekawe, sonar pokazuje, ze uruchomil sie drugi procesor (CPU1/2) i oba grzeja sie teraz na ok.50%, a nie na 5%. to znaczy, ze mozna mu jeszcze przykrecic srubke i zaraz bede krecil:)

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 12 gru 2008, 13:29

Problem chyba rozwiazany:)) Nawieksza polifonia to 248 glosow. jednoczesnym wcisnieciu 8-20 klawiszy nawet sie nie zawaha. Proc chodza na 40%. Musialem (eksperymentalnie) polozyc oba przedramiona na klawiszach, zeby zmusic je wysilku na 80%. Jest git.

Dzieki Wszystkim!!! Dzieki Pietro.

swiezak

Post autor: swiezak » piątek 12 gru 2008, 13:31

Aha, w kwestii Omnisphere jeszcze uaktualnie pozniej watek, bo na razie tylko prolem z eastwestami mam rozwiazany, Omnisphere jeszcze czeka na update.

pozdrawiam.

ODPOWIEDZ